«Είναι ανήθικο, να πάει στο διά@λο η κατηγορούμενη! Το θέμα είναι...» - Ασύλληπτο ξέσπασμα από τον Αλέξη Κούγια στην απολογία της Πισπιρίγκου

«Έβγαιναν στις κ@λοεκπομπές και καταδίκαζαν!»

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
Φωτογραφία αρχείου NDP Photo Agency
Φωτογραφία αρχείου NDP Photo Agency

Σήμερα, Τετάρτη 15/11, πραγματοποιείται η απολογία της Ρούλας Πισπιρίγκου για τον θάνατο της 9χρονης κόρης της. Η δίκη, ωστόσο, ξεκίνησε με ένταση τη στιγμή που ο Αλέξης Κούγιας ζήτησε δύο φορές διακοπή, απαγορεύοντας στην πελάτισσά του να μιλήσει (δείτε εδώ αναλυτικά τι συνέβη).

Και η ένταση συνεχίστηκε όταν ο ποινικολόγος κατηγόρησε, σύμφωνα με το dikastiko.gr, την πρόεδρο για επηρεασμό του δικαστηρίου, κάνοντας αναφορά και στο γεγονός πως απορρίφθηκε το αίτημα του για την επανεξέταση του καθηγητή Ράικου.

Η οργή του Αλέξη Κούγια στο δικαστήριο την ώρα της απολογίας της Ρούλας Πισπιρίγκου

«Η κυρία πρόεδρος ρωτούσε τις νοσηλεύτριες αν η κατηγορούμενη ήταν ψύχραιμη και αν η κατάληξη της Τζωρτζίνας ήταν αναμενόμενη ή αιφνίδια. Ρωτούσε για θέματα που είναι αδιάφορα για την υπόθεση ή ρωτούσε τις νοσηλεύτριες για ιατρικά θέματα. Είναι δυνατόν να ρωτάς για ιατρικά ζητήματα τις νοσοκόμες; Και να στερείς από τον κατηγορούμενο την επανεξέταση σημαντικών μαρτύρων, όπως ο κ. Ράικος.

Σας είπα ότι έχω να κάνω θεραπεία κι εσείς είπατε ότι δεν θα τον ξαναφέρετε το μάρτυρα! Ποιος είστε; Ούτε ο Θεός δεν μπορεί να το κάνει αυτό! Τολμώ να το πω… να μη σας τύχει ποτέ αυτό το πράγμα! Είναι ανήθικο…

Να πάει στο διάολο η κατηγορούμενη! Η Δικαιοσύνη είναι το θέμα! Έχει καταρρακωθεί! Είναι κράτος δικαίου αυτό που ζούμε; Τη συνέλαβαν χωρίς τίποτα! Κι έβγαινε ο υπουργός και πανηγύριζε! Και έβγαιναν στις κ@λοεκπομπές και καταδίκαζαν!», φώναξε ο Αλέξης Κούγιας και ξέσπασε λέγοντας ότι εξαιτίας του τρόπου που την παρουσιάζουν και λόγω του ονόματός της «ούτε η αδελφή της δε μπορεί να βρει δουλειά». Αμέσως το δικαστήριο διέκοψε προκειμένου να προτείνει η εισαγγελέας επί του παραδεκτού της αίτησης και αφού επανήλθαν στην αίθουσα όλοι η εισαγγελέας, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, ανέφερε τα εξής:

«Για να μπορούν να δημιουργηθούν υπόνοιες για μεροληψία δικαστή θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα γεγονότα. Θα πρέπει να προκύπτει ότι ο δικαστής κατευθύνει τη διαδικασία από έχθρα ή φιλιά προς μια κατεύθυνση για να ειδικό συμφέρον.

Στην αίτησή της η κατηγορουμένη αναφέρει ότι οι συμπεριφορές της προέδρου ήταν τέτοιες που ήταν πρόσφορες να επηρεάσουν την κρίση των ενόρκων. Αναφέρεται στην εξέταση των νοσηλευτών. Εξετάσαμε τους νοσηλευτές τον περασμένο Μάρτιο. Γιατί η κυρία κατηγορουμένη δεν μας το είπε τότε και μας το λέει σήμερα; Στο παρόν στάδιο ο λόγος αυτός δεν ευσταθεί και ως προς αυτό το λόγο η αίτηση να απορριφθεί ως απαράδεκτη».

Και συνέχισε λέγοντας πως δεν υπάρχουν γεγονότα που να καταδεικνύουν ότι η πρόεδρος επηρέασε με τη στάση της τους ενόρκους: «Παρενέβη σε ομόφωνες αποφάσεις που ελήφθησαν; Όλο το δικαστήριο ψήφισε να μη καταθέσουν η η κ. Λευκίδου, και ο κ. Θεοχάρης. Ποια είναι τα γεγονότα που αναδεικνύουν ότι δημιουργείται δυσπιστία για τη πρόεδρο όσον αφορά τη μη κλήτευση μαρτύρων που ζητεί η κ. κατηγορούμενη; Ποιος τους στέρησε το δικαίωμα να εξετάσουν τον κ. Μακρυθανάση και τον κ. Παπαγιάννη; Μόνοι τους αποχώρησαν από την δίκη εκείνη την ημέρα και αποχώρησε και η κατηγορούμενη. Δεν προκύπτουν πραγματικά γεγονότα για δυσπιστία στο πρόσωπο της προέδρου, να απορριφθεί η αίτηση ως απαράδεκτη».

Η αποκάλυψη για την "παραίτησή" του από την υπόθεση

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Αλέξη Κούγια για την παραίτησή του από την υπόθεση της Πάτρας και την υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου την Παρασκευή 20/10. Αμέσως το δικαστήριο όρισε τρεις νέες συνηγόρους για την κατηγορούμενη (δείτε εδώ ποιες είναι) και δόθηκε μία πιθανή ημερομηνία για τη νέα δίκη.

Το Σάββατο 21/10, ωστόσο, ο ποινικολόγος μιλώντας στην εκπομπή του MEGA, Χαμογέλα και Πάλι, εξήγησε πως πρόκειται για μία τυπική παραίτηση, τονίζοντας πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την πελάτισσά του, όπως δεν έχει συμβεί με κανέναν άλλο κατηγορούμενο σε όλα αυτά τα χρόνια της εργασίας του ως δικηγόρος.

«Ήταν μία κίνηση τακτικής, γιατί η κ. Πρόεδρος, προκατειλημμένη, ήθελε να απολογηθεί η κατηγορούμενη χωρίς την παρουσία δικηγόρου, οπότε ο μοναδικός τρόπος για να μην γίνει αυτό ήταν να δηλώσω την παραίτησή μου. Γι' αυτό μίλησα για τυπική παραίτηση. Δεν έχω εγκαταλείψει ποτέ κατηγορούμενο, σε πολλές δύσκολες υποθέσεις, και αυτό θα γίνει και τώρα. Θέλω να μιλήσω με την κατηγορουμένη για πράγματα που έχω σκοπό να κάνω, για να τα εγκρίνει. Δεν έχω κάνει ποτέ αίτημα εξαιρέσεως, δεν θέλω να το αλλάξω λίγο πριν συμπληρώσω 50 χρόνια δικηγορίας. Θα επανέλθω την Πέμπτη στο δικαστήριο», είπε αρχικά.

Και πρόσθεσε: «Δεν αμφισβητώ την κρίση του δικαστηρίου, αμφισβητώ τη διαδικασία. Βλέπω τις κινήσεις του δικαστηρίου που δεν το ενδιαφέρει η αναζήτηση της αλήθειας, ούτε η άποψη της υπερασπίσεως κατηγορούμενης, το δικαστήριο όρισε 3 νεαρές δικηγόρους, οι οποίες αμφιβάλλω αν μπορούν να διαβάσουν την δικογραφία. Δεν γνωρίζω τι εμπειρία έχουν, δεν γνωρίζω σε πόσα δικαστήρια έχουν παραστεί και αν γνωρίζουν βασικές αρχές της δικονομίας για την διερεύνηση μίας ανθρωποκτονίας. Θα επικοινωνήσω μαζί τους, και έπειτα θα τοποθετηθώ υπεύθυνα. Η κυρία κατηγορούμενη έχει δικαίωμα να ακυρώσει τον διορισμό των νέων δικηγόρων και να επανέλθω κανονικά ως δικηγόρος».

«Από την πρώτη μέρα της δίκης, δεν έγινε δεκτό κανένα αίτημά μας. Το δικαστήριο έφερε κάτι νοσοκόμες, και απέρριπτε αιτήματα να έρθουν επιστήμονες, είναι πρωτοφανές. Τι χρόνο να κερδίσω με την παραίτησή μου; Η απολογία της κατηγορούμενης είναι έτοιμη από την 1η μέρα, οι ισχυρισμοί έγιναν μαζί με την κατηγορουμένη αυτό. Είναι κωμικό να λένε ότι προσπαθώ να κερδίσω χρόνο», επισήμανε έπειτα.

Και κατέληξε: «Η εκδίκαση της υπόθεσης της Μαλένας και της Ίριδας, μπορεί να αναβληθεί. Αν και περιμένω με λαχτάρα να εκδικαστεί, εκεί νομίζω θα γελάσει και το “παρδαλό κατσίκι” με αυτά που έχουν γίνει».

Δείτε επίσης: «Μ' έχετε εδώ έξι ώρες! Δέχομαι απειλές για τη ζωή μου, δεν αντέχω άλλο» - Ξέσπασε στη δίκη Πισπιρίγκου η ιατροδικαστής της 9χρονης