Πρόστιμο 100.000 ευρώ σε γνωστό σταθμό εξαιτίας του Κωνσταντίνου Πλεύρη: Η πρώτη αντίδρασή του

Τι δηλώνει στο youweekly.gr

Γιώργος Κακογιάννης
Youweekly Editor
Φωτογραφία αρχείου: NDP Photo Agency
Φωτογραφία αρχείου: NDP Photo Agency

Μία υπόθεση από το παρελθόν ήρθε να κλείσει την περασμένη Δευτέρα (27/11) με βαριά καμπάνα για το ΑΡΤ και την εμπλοκή του Κωνσταντίνου Πλεύρη. Με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ο σταθμός καλείται να πληρώσει δύο πρόστιμα συνολικού ύψους 100.000 ευρώ, μετά από εμφάνιση του 83χρονου νομικού στην εκπομπή «Εν κατακλείδι» το 2019, για να παρουσιάσει το βιβλίο του για το Άουσβιτς.

Το youweekly.gr επικοινώνησε με τον κ. Πλεύρη, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Όσον αφορά τις απόψεις μου για το Ολοκαύτωμα, έχω αθωωθεί από τα δικαστήρια, ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών και με την απόφαση υπ' αριθμόν 3/2010 της πλήρης ποινικής ολομέλειας του Αρείου Πάγου». Ωστόσο δεν είχε μάθει για την υπόθεση του ΕΣΡ, δεν θυμόταν την εν λόγω εκπομπή για την οποία επιβλήθηκε το πρόστιμο στον σταθμό, ούτε τι είχε ειπωθεί συγκεκριμένα τότε.

Κωνσταντίνος Πλεύρης Τζόρτζια Σιακαβάρα
Με την σύντροφό του Τζόρτζια Σιακαβάρα
Φωτογραφία αρχείου: NDP Photo Agency

Για ποιες απόψεις του Κωνσταντίνου Πλεύρη επιβλήθηκε πρόστιμο από το ΕΣΡ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του e-tetradio.gr, ο δικηγόρος-συγγραφέας «εντέχνως αλλά σαφώς» αμφισβήτησε το Ολοκαύτωμα, στην εκπομπή που παρουσίαζε ο ιδιοκτήτης του ΑΡΤ, και πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, εμφανίζοντας τους κρατούμενους ως «ως διάγοντες σχεδόν σε ζηλευτή πολυτέλεια» μέσα στα κολαστήρια, ενώ άφησε υπαινιγμούς ότι οι Εβραίοι από την πλευρά τους θεωρούσαν τους άλλους ανθρώπους «ζώα» και «κτήνη».

Στην ακρόαση του ΕΣΡ, το κανάλι υποστήριξε ότι «προέβαλε, με επιφύλαξη, τη διαφορετική άποψη του κ. Πλεύρη σχετικά με τα εν λόγω ιστορικά γεγονότα, επισημαίνοντας τη διάστασή της με την επίσημη ιστορία», ότι «με σαφήνεια ο παρουσιαστής της εκπομπής διαχώρισε τη θέση του και κάλεσε σε δημόσιο διάλογο σχετικά με το θέμα», καθώς και ότι δεν υιοθετήθηκαν οι απόψεις του κ. Πλεύρη.

Οι εξηγήσεις αυτές ωστόσο δεν έπεισαν το συμβούλιο που επέβαλε δύο πρόστιμα ύψους 50.000 ευρώ έκαστο στο ΑΡΤ, για «δυσμενείς διακρίσεις στη βάση εθνικότητας και θρησκεύματος» και για «παραβίαση της νομικής υποχρέωσης περί ποιοτικής στάθμης προγράμματος»,