Βασίλης Βασιλικός: Το Twitter "υποκλίνεται" στο μεγάλο συγγραφέα

Θλίψη!

Γιώτα Πεπαρίδη
Youweekly Editor
NDP
NDP

Σάλο έχει προκαλέσει η δυσάρεστη είδηση του θανάτου του μεγάλου ανθρώπου των γραμμάτων και των τεχνών, Βασίλη Βασιλικού. Ολόκληρος ο καλλιτεχνικός, αλλά και απλός κόσμος, έχει συγκινηθεί με τη μεγάλη απώλεια για την ελληνική λογοτεχνία. Ο Βασίλης Βασιλικός και το μυθιστόρημά του "Ζ" αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την ομώνυμη ταινία του Κώστα Γαβρά.

Ο συγγραφέας, σύμφωνα με την UNESCO είναι ένας από τους 10 πιο μεταφρασμένους Έλληνες λογοτέχνες. Ενώ παράλληλα, το 2016 είχε τιμηθεί με το Κρατικό Μεγάλο Βραβείο των Γραμμάτων. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί συνολικά σε 33 γλώσσες, καθώς και στο σύστημα Μπράιγ (δείτε εδώ αναλυτικά το έργο του).

Τα τελευταία χρόνια της ζωής είχε και μία έντονη πολιτική δράση, αφού από τις 7 Ιουλίου του 2019 μέχρι και τις 23 Μαΐου του 2023 διετέλεσε βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Ήδη, ωστόσο από το 2015 τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της εκλογικής συνεργασίας Πράσινοι και Δημοκρατική Αριστερά.

Ο Βασίλης Βασιλικός έφυγε από τη ζωή σήμερα, Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, σε ηλικία 89 ετών, μετά από χρόνια προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε. Οι πρώτες πληροφορίες, που κάνουν το γύρω του διαδικτύου, αναφέρουν, πως η εξόδιος ακολουθία του θα γίνει τη Δευτέρα. Πλήθος κόσμου, όμως ήδη τον αποχαιρετά, μέσα από το αγαπημένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης του κοινού, το Twitter.

Το Twitter "υποκλίνεται" και "αποχαιρετά" το μεγάλο Βασίλη Βασιλικό

Βιογραφία

Γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1934 στη συνοικία των Ποταμουδίων Καβάλας. Είναι νυμφευμένος με την υψίφωνο Βάσω Παπαντωνίου και έχει μία κόρη. Οι γονείς του κατάγονταν από τη Θάσο. Πατέρας του ήταν ο δικηγόρος Νικόλαος Βασιλικός, που πολιτεύθηκε και εξελέγη βουλευτής Καβάλας το 1936 και μητέρα του η Καίτη Βασιλικού. Από το 1967 μέχρι το 1994 έζησε και εργάστηκε στο εξωτερικό (Ιταλία, Γαλλία, Νέα Υόρκη τα πρώτα 7 χρόνια εξόριστος από τη χούντα), με ένα τριετές διάλειμμα (1981-1984), κατά το οποίο ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή γενικού διευθυντή της Ε.Ρ.Τ. επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου.