H Ελισάβετ Μουτάφη στο YOU: Το Προξενιό της Ιουλίας, οι εκπλήξεις του συζύγου της και οι αυστηρές κριτικές

Η Στάσα μιλάει για όλα

Τζώρτζια Συρίχα
Youweekly Editor
Φωτογραφία: Κώστας Καπαρελιώτης
Φωτογραφία: Κώστας Καπαρελιώτης

Από τα πιο ελκυστικά και φωτογενή πρόσωπα του χώρου, η Ελισάβετ Μουτάφη φέτος συγκλονίζει με την ερμηνεία της ως Στάσα στο «Προξενιό της Ιουλίας» του ALPHA, δίνοντας ακόμα ένα ρεσιτάλ ερμηνείας στην καριέρα της. Η ηθοποιός φωτογραφίζεται και μιλάει στο YOU για τα μυστικά που κρύβει ο ρόλος της και δίνει λεπτομέρειες από τα γυρίσματα που θα δούμε στην συνέχεια και τους χαρακτήρες της αγαπημένης σειράς που καθήλωσε το τηλεοπτικό κοινό.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος fan της; Φυσικά ο άντρας της δημοσιογράφος και παρουσιαστής Μάνος Νιφλής. Ποια είναι η επική τους στιγμή; Όταν εκείνος την ρωτάει να μάθει spoiler για την σειρά και εκείνη δεν ανοίγει το στόμα της... Κάθε συνάντηση μαζί με την Ελισάβετ Μουτάφη είναι υπέροχη, γιατί είναι από τις παρουσίες που έχουν βάλει την σφραγίδα και το στίγμα τους στον χώρο με την ευγένεια και το ήθος τους.

Το «Προξενιό της Ιουλίας» στον ALPHA κερδίζει όλο και περισσότερο τις καρδιές των τηλεθεατών... Μίλησέ μου για την σειρά και τον ρόλο της Στάσας...

Ελισάβετ Μουτάφη
Φωτογραφία: Κώστας Καπαρελιώτης

H σειρά ουσιαστικά αναφέρεται στη θέση των γυναικών της επαρχίας του 1959, τις συμπεριφορές απέναντί τους, καθώς και τον τρόπο που ζούσαν. Εξ ου και το προξενιό, που σήμερα μας φαίνεται τρελό, αλλά τότε οι προξενήτρες πληρώνονταν. Στο σενάριο έχουμε τέσσερις οικογένειες, αρχικά την οικογένεια Βένιου στην οποία ανήκει η Στάσα, που υποδύομαι εγώ, την οικογένεια Σκούταρη με την οποία παντρεύτηκε, και την οικογένεια Ραζίνη, όπου υπάρχει ένα παρελθόν, στο οποίο έρχεται να προστεθεί η δολοφονία του άντρα της. Έχουμε επιπλέον τον έρωτα της Ιουλίας με τον γιο του Ραζίνη, που δεν υπερασπίζεται ουσιαστικά τη μνήμη του πατέρα της, και μαθαίνει ότι είναι έγκυος από τον γιο του δολοφόνου του πατέρα της. Εκεί εμφανίζεται ο άρχοντας, ο Γιωργίκης Προβιός από μια οικογένεια που επίσης έχει σκοτεινά μυστικά, ερωτεύεται πολύ τη Ιουλία, που του θυμίζει πολύ τη γυναίκα του και η Στάσα παλεύει να την παντρέψει μαζί του. Εκείνη την εποχή, αν το κορίτσι έμενε έγκυος και δεν έριχνε το παιδί, ή δεν έκανε άλλο γάμο για να τα κουκουλώσει, δεν μπορούσε να υπάρξει στην κοινωνία, κάτι που υπονοείται ότι έχει περάσει και η Στάσα. Ο Προβιός είναι πλούσιος, μορφωμένος, και φαίνεται πολύ ευγενικός και γλυκός, αλλά δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί στην πορεία και όσοι έχουν διαβάσει το ομώνυμο βιβλίο, ψυλλιάζονται κάποιες συμπεριφορές που μπορεί να έχει στην πορεία.

Μόλις διάβασες το ρόλο σου είπες αμέσως «ναι»;

Φυσικά. Δεν χρειάστηκε να διαβάσω τον ρόλο μου, όταν μου έκανε την πρόταση ο Νίκος Απειρανθίτης, επειδή ξέρω πώς γράφει -είχε γράψει και την Μπενούτα στο «Βραχιόλι της φωτιάς». Μου αρέσει πολύ όταν οι ρόλοι έχουν ουσία και είναι ολοκληρωμένοι, τότε νομίζω ότι έχουν περισσότερο ενδιαφέρον για τον θεατή, γιατί έτσι είναι και στη ζωή. Ένας άνθρωπος έχει πολλές πλευρές, δεν είναι άσπρο ή μαύρο.

Και το «Βραχιόλι της φωτιάς» ήταν συγκλονιστικό, αλλά δεν είχε την ανάλογη ανταπόκριση. Εσύ τι πιστεύεις;

Ίσα-ίσα το είδαν εκατομμύρια άνθρωποι μέσω Ertflix και έφτασε μέχρι το εξωτερικό, άρα δεν νομίζω ότι έχει σημασία αν ήταν μέσα στον ανταγωνισμό. Υπάρχει ένας παροξυσμός με τα νούμερα, επειδή είναι πολλές οι σειρές, είναι λογικό να μοιράζεται η πίτα και αυτό έχει αρχίσει λίγο να κουράζει. Χρειάζεται ηρεμία, νομίζω ότι πια έχουμε περάσει στο άλλο άκρο.

Ρωτάς για τα νούμερα;

Θα ρωτήσω, αλλά τόσο-όσο, δεν με απασχολούν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Όλοι θέλουμε να μας βλέπει ο κόσμος, η δουλειά μας κρίνεται από αυτό, αλλά επειδή έχω ζήσει και άλλες εποχές της τηλεόρασης, δεν κοιτάω μόνο τα social. Βλέπω τις αντιδράσεις του κόσμου. Όταν σου μιλάνε στο δρόμο με θερμά λόγια για τη δουλειά σου, αυτό είναι πολύ ενδεικτικό.

Τι σου λέει ο κόσμος στο δρόμο;

Μου λένε συνέχεια ότι είναι η καλύτερη σειρά στην ελληνική τηλεόραση αυτή τη στιγμή, που είναι πολύ τιμητικό. Επίσης πολλοί λένε ότι παρόλο που πρέπει να ξυπνήσουν το πρωί, μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά για να δουν τη σειρά ή ότι τη βλέπουν στο web tv.

Σε κατακρίνουν όταν παρακινείς την κόρη σου Ιουλία να ξεγελάσει έναν άλλο άντρα και να τον παντρευτεί ενώ είναι έγκυος από έναν άλλο;

Καθόλου, το αντίθετο. Ενώ περίμενα να πουν ότι είμαι σκληρή, παίρνουν το μέρος μου. Και δεν μου κάνει εντύπωση, παρόλο που ο έρωτας είναι πολύ σημαντικό πράγμα, γιατί η Στάσα έχει χάσει τους γονείς της και τον άντρα της, ενώ το παιδί της μέχρι τώρα δεν μιλούσε για να καταδικαστεί ένας φονιάς. Ο κόσμος τα κατανοεί όλα αυτά.

Στα social τι λένε, που είναι πιο σκληρά στις κριτικές τους;

Με τρομάζει καμιά φορά ο ακραίος τρόπος που εκφράζεται ο κόσμος, αλλά ο καθένας έχει δικαίωμα να πει ό,τι θέλει. Παθιάζονται και ταυτίζονται με τους ήρωες, κάτι που μου αρέσει πολύ. Κάποια στιγμή, όταν είπα στη μικρή: «Θα είσαι η πουτάνα του κάμπου αν γεννήσεις ένα παιδί χωρίς πατέρα», σοκαρίστηκαν και με έκραζαν πώς γίνεται μία μάνα να λέει στο παιδί της αυτό το πράγμα. Το 1959 όμως ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα στα χωριά...

Θα αποκαλυφτούν και άλλα μυστικά της Στάσας;

Βέβαια, κρατάει μυστικά γιατί προσπαθεί να προστατεύσει το παιδί της. Θα υπάρχουν και άλλες εξελίξεις σε προσωπικό επίπεδο.

Έχεις κοινά χαρακτηριστικά με τον ρόλο σου;

Δεν ξέρω πώς θα συμπεριφερόμουν τότε, γιατί ήταν τελείως διαφορετικός ο τρόπος ζωής και η θέση της γυναίκας. Αλλά η Στάσα κάνει το καλύτερο για τα παιδιά της, παίρνει την κατάσταση στα χέρια της, είναι δυναμική, συναισθηματική, σκληρή και ευαίσθητη μερικές φορές. Έχει μεταπτώσεις στον χαρακτήρα της, χωρίς να είναι κυκλοθυμική. Κι εγώ έχω παρόμοια χαρακτηριστικά, ίσως όχι σε τέτοιο βαθμό, γιατί δεν έχω ζήσει αυτές τις καταστάσεις.

Η Ελισάβετ σε ποιες στιγμές έχει δείξει ευαισθησία;

Γενικά είμαι συναισθηματική. Δεν είμαι σκληρός άνθρωπος, εκτός αν τίθεται θέμα επιβίωσης, που εκεί μπορεί να δεις κάτι διαφορετικό στον εαυτό σου. Ευαισθησίες δείχνω κυρίως απέναντι στην αδικία και στην κακία.

Έχεις ζήσει αδικίες και κακίες στην καριέρα σου;

Όχι, ήμουν απ' τους τυχερούς και δεν έχω περάσει άσχημες καταστάσεις στη δουλειά μου. Μπορεί να υπήρχαν διαφωνίες, αλλά ήταν μέσα σε φυσιολογικά πλαίσια. Έχω ακούσει ωστόσο να γίνονται αδικίες και εκεί προσπαθώ πάντα να υποστηρίξω, όσο μπορώ, αυτόν που αδικείται.

Εσύ πως θα αντιμετώπιζες τέτοιες αδικίες, με απότομο τρόπο ή με διπλωματική συμπεριφορά;

Αναλόγως τη φάση που βρίσκομαι. Επειδή το έχω σκεφτεί, δεν μπορώ να σου απαντήσω με σιγουριά, πάντως και με τους δύο τρόπους θα μπορούσα να το αντιμετωπίσω, γιατί έτσι έχω αντιδράσει και σε πιο ελαφριά πράγματα που συνέβησαν. Είμαι διπλωμάτης, αλλά αν κάποιος ξεπεράσει το όριο, γίνομαι πολύ απότομη.

Ελισάβετ Μουτάφη
Φωτογραφία: Κώστας Καπαρελιώτης

Θυμάσαι την πρώτη φορά που ανέβηκες στη σκηνή;

Φυσικά, δεν θα την ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου. Ήταν το '97 στους «Όρνιθες», στην Επίδαυρο, μία αναβίωση της παράστασης του Καρόλου Κουν, συγκλονιστική εμπειρία. Ένα θέατρο γεμάτο, που όλοι σηκώθηκαν όρθιοι μόλις ακούστηκε η «Επίθεση των πουλιών», είχα μεγαλώσει με αυτή τη μουσική.

Φαντάστηκες ποτέ ότι θα κάνεις τέτοια καριέρα;

Δεν λειτουργώ έτσι, το σκέφτομαι μέρα με τη μέρα. Αλλά σίγουρα δεν περίμενα στην πορεία να μου αρέσει τόσο πολύ η τηλεόραση γιατί πάντα στο μυαλό μου είχα το θέατρο, την Επίδαυρο και την αρχαία Τραγωδία. Φυσικά αγαπάω και αυτά τα είδη, για πρώτη φορά φέτος έπαιξα την Κλυταιμνήστρα, ενώ μου είχαν γίνει προτάσεις και στο παρελθόν, αλλά τη μία παντρευόμουν και την άλλη είχα πάθει υπερκόπωση.

Βλέπεις τον εαυτό σου στην τηλεόραση;

Βέβαια, αλλά όχι κάθε μέρα γιατί μερικές φορές πρέπει να ξυπνήσω πιο νωρίς. Βλέπω τον εαυτό μου, μαζί και με τον σύζυγό μου, και μάλιστα, αν δεν δούμε τα επεισόδια τις καθημερινές, εκείνος κάθεται το Σαββατοκύριακο και τα βλέπει. Είναι fan!

Ο Μάνος Νιφλής, σου κάνει κριτική;

Φυσικά, αλλά με «θαυμάζει» σαν ηθοποιό, οπότε την έχω σκαπουλάρει. (γελάει)

Σε μια περίοδο που η μυθοπλασία είναι στο ζενίθ, με πολλές σειρές και ανταγωνισμό, αυτό λειτουργεί υπέρ ή κατά;

Από τη μια είναι πολύ καλό γιατί έχουν δουλειά τόσοι άνθρωποι, από την άλλη θέλει πάντα ισορροπία και προσοχή. Θυμάμαι περιόδους που κάναμε 40% και 50%, πλέον αυτό δεν υπάρχει, και είναι φυσιολογικό όταν υπάρχουν τόσες πολλές σειρές να μοιράζεται η πίτα, γιατί ο κόσμος δεν ξέρει τι να πρωτοδεί.

Υπάρχει κάποια σκηνή που σε δυσκόλεψε;

Δεν χρησιμοποιώ αυτή την έκφραση. Συνήθως τη λέμε επειδή μία σκηνή είναι ακραία δραματική, αλλά εμένα αυτό με γεμίζει και με ευχαριστεί τόσο, που δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω «δυσκολία». Γι' αυτό κάνουμε αυτή τη δουλειά, για να βιώνουμε πράγματα και να περνάμε μηνύματα. Ίσως να υπήρχε μία αμηχανία σε κάποιες σκηνές, αυτό μου φαίνεται μεγαλύτερη δυσκολία.

Μαθαίνεις εύκολα τα λόγια σου;

Ναι, είναι θέμα εμπειρίας και τεχνικής. Στη σκηνή με πιάνει άγχος και στρες, εννοείται, στο γύρισμα νιώθω πολύ ασφαλής, γιατί δεν είμαστε live. Το όνειρο όλων των ηθοποιών, όταν έχουμε άγχος, είναι ότι ξεχνάμε τα λόγια πάνω στη σκηνή, φαντάσου πώς αυτό έχει εντυπωθεί στο DNA μας. Αλλά όταν κάνεις καθημερινή σειρά και έχεις καταλάβει το ρόλο σου από τις πολλές ώρες γυρίσματος, σου είναι εύκολο να ξέρεις τι θα έγραφε ο σεναριογράφος σου και τι θα μπορούσες να πεις. Το κάνεις δικό σου.

Ελισάβετ Μουτάφη
Φωτογραφία: Κώστας Καπαρελιώτης

Έχοντας μια λαμπερή πορεία, είπες ποτέ: «Κάνω στοπ και θα περάσω λίγο μακριά από την τηλεόραση, δίπλα στον άντρα μου»;

Όχι. Έχω πει ότι δεν θα δουλεύω από το πρωί μέχρι το βράδυ, όπως έκανα μέχρι τα 35 μου. Δεν κάνω συνέχεια σίριαλ, θέατρο και ταινίες ταυτόχρονα, κρατάω μία ισορροπία και παίρνω ανάσες. Αλλά δεν έχω πει ότι θα απομακρυνθώ, ούτε το θέλω.

Σε κούρασε ποτέ η ζωή του ηθοποιού;

Είναι φορές που με κουράζει πολύ, όταν έχεις όλη μέρα γύρισμα και μετά πρέπει να πας για παράσταση, διαλύεσαι. Αλλά δεν είπα ποτέ ότι τα παρατάω. Για να είμαι δίκαιη, δεν συνάντησα και τρομερές δυσκολίες για να το πω. Βέβαια δεν είναι μόνο τι γουστάρεις, είναι και τι σου τυχαίνει... Υπάρχουν υπερταλαντούχοι άνθρωποι που δεν τους έκατσε καλά η μπίλια και δεν μπορούσαν να ζήσουν από αυτό. Εγώ ήμουν τυχερή και πάντα είχα δουλειά.

Σε κωμικό ρόλο σε έχουμε δει ποτέ;

Ναι, στο «Αν υπήρχες θα σε χώριζα», στη «Βέρα στο δεξί», τον τελευταίο χρόνο νομίζω ότι παίζαμε κωμωδία με την Μαριάννα Τουμασάτου, και με τον Μιχάλη Ρέππα και τον Θανάση Παπαθανασίου στην παράσταση «Φούστα μπλούζα». Μπορεί να μην με χαρακτηρίσεις ως κωμική ηθοποιό, αλλά ακόμα και σε δραματικούς ρόλους μου βγαίνουν κωμικά στοιχεία, επειδή το χιούμορ παίζει μεγάλο ρόλο στη ζωή μου.

Στο γυαλί και στη σκηνή έχεις κλάψει πολύ... Υπήρχε στιγμή που, στην προσπάθεια να κλάψεις, έβαλες τα γέλια;

Φυσικά, όταν είσαι σε δραματική κατάσταση, δεν έχεις άμυνες, άρα είναι πολύ εύκολο να βάλεις τα γέλια. Κλαίω πολύ και εύκολα στη σκηνή. (γελάει) Πιο πολύ απ' ότι στη ζωή μου.

Πισώπλατα μαχαιρώματα έχεις ζήσει;

Όχι, μπορεί και να μην έχω πάρει χαμπάρι βέβαια. Έχω ακούσει καμιά-δύο μπούρδες, αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι έχουν ειπωθεί, οπότε δεν δίνω πολύ σημασία, ούτε με αφορά.

Έχεις κάνει φιλίες από το χώρο;

Φυσικά, έχω πολλές φίλες από το χώρο, όπως τη Μαρίνα Ασλάνογλου που είμαστε κουμπάρες, την Μαριάννα Τουμασάτου, την Κάτια Δανδουλάκη, την Υρώ Λούπη...Μέσα από τη δουλειά έχω γνωρίσει ανθρώπους που τους θεωρώ πολύ δικούς μου πια. Τις προάλλες επίσης η Έλενα Ακρίτα, με την οποία συναντηθήκαμε στη «Βέρα στο δεξί», έγραψε κάτι πολύ συγκινητικό για μένα στα social, ενώ γενικά είναι ένας αυστηρός άνθρωπος σε όλα τα επίπεδα. Πλέον είναι οικογένεια, και ας μην βλεπόμαστε συχνά.

Δύο χρόνια μετά το #metoo, πιστεύεις ότι έχει έρθει η δικαίωση ή τελικά δεν έγινε τίποτα;

Έγιναν πολλά, αλλά πιστεύω ότι ακόμα έχουμε δρόμο και συνεχίζουμε. Με ενοχλεί να χρησιμοποιούμε όλο αυτό για να προβάλλουμε την άποψή μας. Σε αυτά τα θέματα δεν χωράνε απόψεις, υπάρχει το θύμα, ο κατηγορούμενος και οι μάρτυρες, όλοι οι υπόλοιποι κάνουμε κουτσομπολιό. Το σημαντικό για μένα, είναι αυτό που έκανε η Κάτια Δανδουλάκη, που δεν την ενδιέφερε αν ήταν γνωστός αυτός που έδιωξε από το θίασο της, από τη στιγμή που κάποιος άλλος τον κατηγόρησε για κακοποιητική συμπεριφορά. Φυσικά από εκεί και πέρα εννοείται ότι υπάρχουν τα δικαστήρια και ο νόμος.

Ελισάβετ Μουτάφη
Φωτογραφία: Κώστας Καπαρελιώτης

Ποια είναι η άποψή σου για ορισμένους που θέλουν να επιστρέψουν;

Δεν μπορώ να το κρίνω αυτό, αν δεν ξέρω τι έχει κάνει ο καθένας, και αν έχει κριθεί ένοχος από τη δικαιοσύνη. Αν ζητήσουν να επιστρέψουν, αυτό θα το κρίνει ο κόσμος που έρχεται και μας βλέπει. Μπορεί να διαφωνώ, αλλά δεν θα με ρωτήσει κανείς, πριν πάει να δει τον οποιονδήποτε...

Εσύ θα συνεργαζόσουν με κάποιον από αυτούς, αν σου γινόταν πρόταση;

Εξαρτάται την περίπτωση, αλλά τείνω προς το «όχι». Θα το σκεφτόμουν πολύ σοβαρά, αν κάποιος άνθρωπος δεν έχει καταδικαστεί, αλλά και πάλι κατηγορείται από συναδέλφους του. Δεν γίνεται να ξύπνησαν ένα πρωί φίλοι και γνωστοί, και να έβαλαν κάποιον στο στόχαστρο, είναι πολύ σοβαρό να τον κατηγορούν...

Ο άντρας σου σε βλέπει καθόλου;

Το παλεύουμε. Είναι και ένας λόγος που δεν έκανα θέατρο, γιατί ήθελα να βλεπόμαστε τα Σαββατοκύριακα, να περνάμε ποιοτικό χρόνο μαζί. Τις καθημερινές δεν βλεπόμαστε τόσο πολύ, γιατί εκείνος είναι όλη μέρα στο ραδιόφωνο, στον «Ενικό», το βράδυ έχει εκπομπή στο One, οπότε δεν είναι εύκολο.

Πέντε χρόνια γάμου, υπάρχει κάποιο μυστικό επιτυχίας;

Δεν ξέρω. Γενικά θεωρώ ότι δεν είναι απλή ιστορία. Πρέπει να παλεύεις συνέχεια, να ακούς τον άλλον, να τον σκέφτεσαι, να κάνετε και οι δύο πίσω, να σέβεστε και να συγκρούεστε φυσικά. Δεν υπάρχει συνταγή, είναι μία συνεχής προσπάθεια.

Σου κάνει εκπλήξεις ο Μάνος ή του κάνεις εσύ;

Ο Μάνος γενικά είναι άνθρωπος των εκπλήξεων, από τότε που τον γνώρισα όλο εκπλήξεις μου κάνει. (γελάει) Κι εμένα μου αρέσουν, ακόμα και η πρόταση γάμου έγινε σαν έκπληξη στα γενέθλιά μου. Δεν νομίζω ότι τα καταφέρνω τόσο καλά εγώ σε αυτά, όσο ο Μάνος, αλλά θα το ήθελα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελισάβετ Μουτάφη: «Έχω το ελεύθερο από τη Μαρία, τη μητέρα των κοριτσιών, να...» - Όλη η αλήθεια για τη σχέση της με την πρώην σύζυγο και τα παιδιά του Μάνου Νιφλή

Το προξενιό της Ιουλίας (24/1): H Στάσα παίρνει τα μέτρα της για να βοηθήσει την κόρη της να αντιμετωπίσει την πρώτη νύχτα του γάμου

Το Προξενιό της Ιουλίας: Λιποθυμάει την ώρα του γάμου - Η ανατριχιαστική σκηνή πάνω από τον τάφο του πατέρα της πριν παιχτεί στην τηλεόραση

Το προξενιό της Ιουλίας: Η κόλαση για την Ιουλία ξεκινάει μετά το φόνο του Γιωργίκη - Τα αίματα, η τιμωρία & ο δολοφόνος

Το προξενιό της Ιουλίας: Αποκλειστικό! Η Φιλιώ τυλίγει τον Γρηγόρη στα δίχτυα της

Το πρόξενιο της Ιουλίας: «Σπάσανε τα νερά!» - Φρίκη στην γέννα της Ιουλίας!

Ελισάβετ Μουτάφη: Δίνει συγκλονιστικό spoiler για "Το Προξενιό της Ιουλίας" - «Δεν της έχει κάνει θετική εντύπωση από την αρχή...»

«Το πιο ξεχωριστό δώρο του είναι...» - Τα τρυφερά λόγια της Ελισάβετ Μουτάφη για τον σύζυγό της

Το Προξενιό της Ιουλίας: Χαλασμός στο twitter με την πρεμιέρα - Αποθέωσαν Μουτάφη, Ξυγκόρου και Μελέτη