Βασίλης Καρράς: Η τελευταία επιθυμία του αγαπημένου τραγουδιστή

Δεν πρόλαβε να τη δει να υλοποιείται όσο ήταν εν ζωή

Τζώρτζια Συρίχα
Youweekly Editor
Φωτογραφία αρχείου: NDP Photo Agency
Φωτογραφία αρχείου: NDP Photo Agency

Ο Θεσσαλονικιός δημοσιογράφος και καρδιακός φίλος του Βασίλη Καρρά, Νίκος Δημαράς, που είχαν γράψει μαζί το βιβλίο «Από την Αποθέωση της Ανατολής στο χειροκρότημα της Δύσης» και σχεδίαζαν μάλιστα να γράψουν και ένα δεύτερο, μιλάει αποκλειστικά στο youweekly.gr για μια από τις τελευταίες επιθυμίες του καλλιτέχνη που δεν πρόλαβε να πραγματοποιήσει...

«Είχαμε φτιάξει ένα σωματείο και ένα Δ.Σ μαζί με τον Νάκο Τρυφωνίδη, ιδιοκτήτη του θρυλικού “Μύλου” Θεσσαλονίκης και ιδιοκτήτη του ραδιοφωνικού σταθμού “Πανόραμα 9,84” και τον Βασίλη Καρρά ως “Στέγη καλλιτεχνών Βορείου Ελλάδος”. Ήμασταν στην διαδικασία αναζήτησης ενός κτιρίου για να γίνει εκεί η στέγη καλλιτεχνών. Επιθυμία του Βασίλη ήταν μην είναι μια πολυόροφη οικοδομή, αλλά να βρίσκαμε μια μονοκατοικία με κήπο. Εμπνευστήκαμε το σχέδιο αυτό την περίοδο της πανδημίας, που δεν δούλευαν οι μουσικοί. Προκειμένου μάλιστα να εξυπηρετήσουμε τότε τους στόχους αυτής της προσπάθειας, έγραψα και επιμελήθηκα το βιβλίο μετά από μια πολύωρη συνέντευξη που έκανα με τον Βασίλη Καρρά που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις “Μαλλιάρης παιδεία” και που έχει τίτλο: Βασίλης Καρράς “Από την Αποθέωση της Ανατολής στο χειροκρότημα της Δύσης” και περιλαμβάνει 141 τραγούδια που είχε γράψει στίχους ο Βασίλης. Αρρώστησε όμως και πέθανε από καρκίνο ο Νάκος Τρυφωνίδης, που ήταν η “ψυχή” και που είχε και το διαχειριστικό κομμάτι της όλης προσπάθειας, οπότε τα σχέδιά μας αδράνησαν».

O Βασίλης Καρράς με τον Νίκο Δημαρά
O Βασίλης Καρράς με τον Νίκο Δημαρά
Facebook/Νίκος Δημαράς

Σκέφτεστε να συνεχίσετε μόνος πια την προσπάθεια και επιθυμία του Βασίλη Καρρά;

Θέλω αρχικά να καταλαγιάσει λίγο ο πόνος της οικογένειας και να ξεπεράσει η γυναίκα του Χριστίνα αυτό το «χτύπημα». Αμέσως μετά θα προσπαθήσω να κάνω μια επαφή μαζί της και αν θέλει και εκείνη να το αναβιώσουμε και να γίνει ένα ίδρυμα.

Σκοπός του θα είναι να φιλοξενεί καλλιτέχνες χωρίς οικονομικούς πόρους;

Ακριβώς... Αυτός ήταν ο σκοπός μας, και αυτό καταγράφεται ως κυρίαρχο στο καταστατικό του Συλλόγου. Ό,τι δηλαδή γίνεται για την βοήθεια και την στήριξη των ανθρώπων που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους. Όπως υπάρχει «Το Σπίτι του ηθοποιού» να υπάρχει κάτι αντίστοιχο για τους τραγουδιστές και μουσικούς. Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι καλλιτέχνες, κυρίως οι μουσικοί, μετά από κάποια ηλικία, έχουν ή μειωμένη ασφάλιση, ή οι περισσότεροι δεν ήταν ασφαλισμένοι, καθώς παλαιότερα δεν υπήρχαν οι σημερινοί νόμοι που εξασφαλίζουν όλους τους εργαζόμενους όπου και να δουλεύουν.

Από αυτή την δουλειά, ούτε το 50% δεν έχει ασφαλιστεί, οπότε δεν έχουν κανένα περιθώριο να πάρουν μια σύνταξη... Επομένως έχω στο μυαλό μου, να κάνω μια προσπάθεια να το προχωρήσουμε, έστω σε μια μορφή ιδρύματος, που να μην χρειάζεται να στεγάζει κόσμο, αλλά να υπάρχει η δυνατότητα της στήριξης και να διοργανώνει εκδηλώσεις, συναυλίες να μαζεύει δηλαδή ένα χρηματικό ποσό και να έχει ένα ταμείο που να διαθέτει χρήματα για όσους έχουν ανάγκη και ζητούν βοήθεια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βασίλης Καρράς: «Είναι μία πληγή που δεν κλείνει» - Συντετριμμένος ο αδερφός του μετά το 40ήμερο μνημόσυνο

Βασίλης Καρράς - Χάρης Κωστόπουλος: Το τραγικό παιχνίδι της μοίρας για τους δυο κουμπάρους

Βασίλης Καρράς: Σε κλειστό οικογενειακό κύκλο το μνημόσυνο 9 μέρες μετά τον θάνατό του - Η κίνηση ανθρωπιάς της συζύγου και της κόρης του την ημέρα της κηδείας του

Βασίλης Καρράς: «Έχασα τον πατέρα μου στα 17. Ήταν οικοδόμος και η μητέρα μου...» - Η οικογένεια, ο "πόλεμος" και τα πισώπλατα μαχαιρώματα

Βασίλης Καρράς: Ανατριχίλα με την αφιέρωση του Γιάννη Πάριου - "Βροχή" τα χειροκροτήματα

Βασίλης Καρράς: «Πήγε δικός του άνθρωπος να κάνει αυτό το πράγμα;» - Το δημόσιο ξέσπασμα για τη φωτογραφία που διέρρευσε από το νοσοκομείο πριν "φύγει"

Βασίλης Καρράς: «Απ' τον Βορρά μέχρι τον Νότο» - Πώς γράφτηκε ο ύμνος που τον συνόδεψε στην τελευταία του κατοικία!