Αντρέας Γεωργίου: «Έλεγα πως ο Τούρκος είναι ο εχθρός, ήμουν προκατειλημμένος»

Πώς άλλαξε γνώμη

Γιώργος Κακογιάννης
Youweekly Editor
Φωτογραφία: NDP Photo Agency
Φωτογραφία: NDP Photo Agency

Συνέντευξη στο περιοδικό DownTown Κύπρου και τον δημοσιογράφο Γιάννη Χατζηγεωργίου παραχώρησε ο Αντρέας Γεωργίου με αφορμή την πρεμιέρα της σειράς «Famagusta». Μεταξύ άλλων ο επιτυχημένος δημιουργός μίλησε για την συνύπαρξη του με τους Τουρκοκύπριους, που είναι και ένα απ' τα κεντρικά θέματα της νέας του σειράς.

«Όταν ήμουν στο σχολείο, έτσι όπως μας παρουσιάζονταν τα γεγονότα, έλεγα ότι “ο εχθρός είναι ο Τούρκος”. Όταν πια πήγα στην Αγγλία, στα 15 μου, ήμουν προκατειλημμένος: όταν κάποιος μου έλεγε “είμαι Τούρκος”, τον απέφευγα», ανέφερε αρχικά ο Αντρέας Γεωργίου για να συμπληρώσει όμως ότι αυτή η κατάσταση άλλαξε: «Πώς τα φέρνει η ζωή καμιά φορά. Σε μία πολύ δύσκολη στιγμή της ζωής μου, ο πιο κοντινός μου άνθρωπος ήταν μια Τουρκοκύπρια, η Pinar από την Κερύνεια. Η οποία παραμένει κολλητή μου φίλη, “οικογένειά” μου, όπως και ολόκληρη η οικογένειά της μετέπειτα».

Αντρέας Γεωργίου
Φωτογραφία: NDP Photo Agency

Πώς ο Αντρέας Γεωργίου άλλαξε γνώμη για τους Τούρκους

Όπως παραδέχτηκε στη συνέχεια, εκτός από φίλοι έγιναν και συνεργάτες: «Επειδή και εκείνη είχε ασχοληθεί με το δικό μου αντικείμενο σπουδών, κάναμε μαζί μία μικρού μήκους ταινία, η οποία ήταν και η πτυχιακή μου, που είχε ως θέμα της τον πόλεμο του '74: Δύο κολλητοί φίλοι από τις “απέναντι” πλευρές, βρέθηκαν στον πόλεμο, και ο ένας έσωσε τον άλλον. Αυτό που είχα στο μυαλό μου ως παιδί, είχε πια ανατραπεί – ο απλός κόσμος δεν φταίει σε κάτι».

Ο Αντρέας Γεωργίου κατέληξε: «Γιατί να μην μπορούμε να συνυπάρξουμε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι; Αν ζήσει κάποιος και με Τουρκοκύπριους, όπως συνέβη με εμένα, θα διαπιστώσει πως έχουμε και πολλά κοινά, ως ιδιοσυγκρασίες. Έχω, επίσης, φίλους Τούρκους πια που ζουν στην Κωνσταντινούπολη, που έχω βγει μαζί τους, που έχω διασκεδάσει μαζί τους, που έχουμε πει τα μυστικά μας μεταξύ μας, ενώ στις Κάννες, όπου πηγαίνω κάθε χρόνο, έχω άριστες σχέσεις με τους Τούρκους συναδέλφους μου – γιατί να μην μπορώ να συνυπάρξω μαζί τους;».