Θρήνος για κορυφαίο ηθοποιό - Πέθανε ο γιος του από σπάνια μορφή καρκίνου της σπονδυλικής στήλης

Το συγκινητικό του αντίο

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Θρήνος για κορυφαίο ηθοποιό - Πέθανε ο γιος του από σπάνια μορφή καρκίνου της σπονδυλικής στήλης

Πολύ δύσκολες ώρες περνάει κορυφαίος 68χρονος ηθοποιός του Hollywood. Όπως ανακοίνωσε ο 33χρονος γιος του έφυγε από την ζωή έπειτα από δύσκολη μάχη που έδωσε με σπάνια μορφής καρκίνου της σπονδυλικής στήλης "χόρδωμα".

Ο 33χρονος έκανε επαναλαμβανόμενες επεμβάσεις στη σπονδυλική του στήλη, ενώ τα τελευταία χρόνια είχε απομακρυνθεί από κάθε επαγγελματικό του καθήκον, καθώς δεν μπορούσε πλέον να ανταπεξέλθει λόγω της υγείας του.

Αυτός ο ηθοποιός έχασε το γιο του

Ο λόγος για τον Γκάρι Σινίζ. Ο ίδιος με την οικογένεια του έχει βυθιστεί σε βαρύ πένθος. Μάλιστα όπως εξομολογήθηκε το 2018 ήταν η χειρότερη χρονιά, καθώς παράλληλα με το γιο του με καρκίνο διαγνώστηκε και η σύζυγός του.


Η γυναίκα του ωστόσο μετά από χημειοθεραπείες και χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης λεμφαδένων κατάφερε να τον ξεπεράσει. Ο γιος του όμως δεν ήταν τυχερός..

«Ο καρκίνος τον είχε παραλύσει από το στήθος και κάτω, αλλά εξακολουθούσε να χρησιμοποιεί περιορισμένα το δεξί του χέρι και τα δάχτυλα στο αριστερό του χέρι», είχε αποκαλύψει ο Γκάρι Σινίζ.

Όγκοι στην σπονδυλική στήλη

Ταξινόμηση

Γενικά τα νεοπλάσματα (όγκοι), χωρίζονται σε καλοήθη και κακοήθη.

Ένας άλλος τρόπος να χωρίσουμε τους όγκους της σπονδυλικής στήλης είναι σε πρωτογενείς και δευτερογενείς. Οι πρωτογενείς είναι αυτοί που ξεκινούν από την σπονδυλική στήλη και οι δευτερογενείς είναι αυτοί που ξεκινήσαν από κάποιο άλλο σημείο του σώματος και έκαναν μετάσταση στην σπονδυλική στήλη. Οι δευτεροπαθείς είναι εξ ορισμού κακοήθεις όγκοι, ενώ οι πρωτοπαθείς μπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις. Οι πιο συνηθισμένοι δευτεροπαθείς είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του προστάτη και των νεφρών.

Συμπτώματα

Σχεδόν όλοι οι ασθενείς με καρκίνο σε κάποιο μέρος του σώματός τους, θα εμφανίσουν μετάσταση στην σπονδυλική στήλη και, στους μισούς από αυτούς, η μετάσταση θα είναι συμπτωματική.

Τα συμπτώματα που προκαλούν οι όγκοι της σπονδυλικής στήλης εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως η εντόπιση, η ταχύτητα ανάπτυξης και η πίεση του νωτιαίου μυελού ή των νεύρων, καθώς και από τη διαταραχή της σταθερότητας της σπονδυλικής στήλης. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι ο πόνος στην σπονδυλική στήλη, ο οποίος δεν βελτιώνεται με την κατάκλιση ή γίνεται ακόμα ενοχλητικότερος στον ύπνο. Συχνά ο πόνος δεν αφήνει τους ασθενείς να σηκωθούν και να περπατήσουν, σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να κατεβαίνει και στα πόδια ή στα χέρια και να συνοδεύεται από αδυναμία ή μουδιάσματα ή αδεξιότητα ή διαταραχή και δυσκολία βάδισης. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν σταδιακά ή και απότομα.

Διάγνωση

Κατά βάση, η διάγνωση τις περισσότερες φορές μπορεί να γίνει από το ιστορικό του ασθενούς με την βοήθεια της φυσικής και της νευρολογικής εξέτασης. Λιγότερο οι εργαστηριακές μελέτες και περισσότερο οι απεικονιστικές μπορούν να βοηθήσουν στο να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

hygeia.gr