Ελένη Χατζίδου - Ετεοκλής Παύλου για Τέμπη: «Ζητούν δικαίωση τα θύματα και όλοι όσοι έχουν μείνει πίσω»

Βαρύ το κλίμα στο πλατό της εκπομπής BreakfastStar

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Ελένη Χατζίδου - Ετεοκλής Παύλου για Τέμπη: «Ζητούν δικαίωση τα θύματα και όλοι όσοι έχουν μείνει πίσω»

Βαρύ ήταν το κλίμα στην έναρξη της εκπομπής BreakfastStar. Η Ελένη Χατζίδου και ο Ετεοκλής Παύλου μίλησαν για την τραγωδία στα Τέμπη που σημειώθηκε πριν ακριβώς ένα χρόνο. Τα 57 θύματα, οι επιζήσαντες αλλά και οι οικογένειες των θυμάτων, ζητούν δικαίωση.

Οι δηλώσεις Χατζίδου - Παύλου για τα Τέμπη

«Ελπίζουμε να είστε καλά. Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη ημέρα, βαριά ημέρα. Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την αδιανόητη τραγωδία στα Τέμπη, ερωτήσεις ψάχνουν απαντήσεις, τα θύματα ψάχνουν δικαίωση. Εμείς στη συνέχεια της εκπομπής θα δούμε κάποια πράγματα, θα συζητήσουμε το θέμα. Είμαστε εδώ όμως με την γνωστή συνταγή μας», ανέφερε αρχικά η Ελένη Χατζίδου.

«Θα πάμε παρακάτω, χωρίς να ξεχνάμε ποτέ και όσοι είμαστε σε εκπομπές αλλά και γενικότερα ως χώρα και ως άνθρωποι. Ζητούν δικαίωση τα θύματα και όλοι όσοι έχουν μείνει πίσω», συμπλήρωσε ο Ετεοκλής Παύλου.

Δείτε την συγκλονιστική εξομολόγηση της επιζήσασας Ντίνας Μαδαλιανίδη: «Παίρνω φάρμακα! Βλέπω συνέχεια σώματα δίπλα μου! Θυμάμαι ότι έξω από το βαγόνι...»

Τι είπε η Μαρία Καρυστιανού για την ασύλληπτη τραγωδία

Την μνήμη των 57 νεκρών της τραγωδίας στα Τέμπη τίμησε το MEGA με ένα ντοκιμαντέρ όπου προβλήθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης 27 Φεβρουαρίου. Ένα χρόνος ακριβώς μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα, άνθρωποι που επιβίωσαν αλλά και οικογένειες των θυμάτων, μίλησαν για τα όσα βίωσαν, βιώνουν και θα συνεχίζουν να βιώνουν.

Ανάμεσα τους και η Μαρία Καρυστιανού, η μητέρα της 20χρονης Μάρθης Ψαροπούλου, που ήταν ανάμεσα στα θύματα. Η κοπέλα ταξίδευε με την φίλη της, ωστόσο καμία από τις δυο δεν επιβίωσε.

Η Μαρία Καρυστιανού έχει δημιουργήσει μάλιστα τον σύλλογο συγγενών θυμάτων των Τεμπών, ώστε όλοι μαζί να ζητήσουν δικαίωση για τους ανθρώπους τους που δολοφονήθηκαν.

«Ταξίδευε με την κολλητή της, μαζί τα έκαναν όλα. Ήταν τρεις κολλητές και η μία είχε φύγει την προηγούμενη ημέρα. Οι δυο τους αποφάσισαν να κάτσουν μία ημέρα ακόμα στην Αθήνα. Ήταν να πάρουν το πρώτο τρένο αλλά δεν πρόλαβαν να ξυπνήσουν, πήραν το επόμενο»...

«Δεν μπορώ να καταλάβω, μου έδινε ο δικηγόρος μου να διαβάσω την 717 και τις αναβολές που γίνονταν. Ποιες ήταν οι αιτίες τον ρώτησα. Ποιος λόγος είναι πιο σημαντικός απέναντι στη ζωή; Η 717 έχει συνάφεια με το δυστύχημα. Θεωρώ ύβρη να ακούγονται αυτά τα πράγματα. Δεν θα πω προσβολή για το νοητικό μου επίπεδο, γιατί αυτό είναι αστείο να το λες.

Δείτε επίσης: Συγκλονίζει η Ντίνα Μαδαλιανίδη - «Παίρνω φάρμακα! Βλέπω συνέχεια σώματα δίπλα μου! Θυμάμαι ότι έξω από το βαγόνι...»

Είναι πραγματικά ντροπή, γιατί αν δεν υπήρχε αυτό και είχαν ολοκληρωθεί τα συστήματα ασφάλειας, δεν με ενδιαφέρει εμένα η επάρκεια ενός υπαλλήλου. Κακώς ήταν εκεί, αλλά τι σημαίνει αυτό; Αν εκείνη την ώρα πάθαινε κάτι, μια ανακοπή και δεν μπορούσε να κάνει τη δουλειά του; Δεν μπορείς το 2023, σε μια χώρα στην Ευρώπη που όλα είναι αυτοποιημένα, δεν αφήνουν περιθώριο για λάθος. Έλεγαν ότι φταίει ο σταθμάρχης που δεν πάτησε το κουμπί» είπε και ξέσπασε η Μαρία Καρυστιανού.

«Το ότι συνέβη αυτό σε εκείνο δρομολόγιο δεν ήταν τυχαίο γεγονός. Ήταν γιατί τα τρένα κυκλοφορούσαν χωρίς ασφάλεια χρόνια σε όλα τα δρομολόγια. Ήταν ένα έγκλημα κατά των πολιτών. Θα μπορούσε να ήταν οποιοσδήποτε. Βλέπετε με πόση αλαζονεία και αδιαφορία αντιμετωπίστηκε το ζήτημα γιατί ο συρμός ξαναμπήκε σε λειτουργία. Ο συρμός αυτός δεν μετέφερε προϊόντα, μετέφερε ανθρώπους. Δεν απορώ μόνο με το πώς λειτουργεί το θέμα του ΟΣΕ, μου κάνει εντύπωση και η θέση του Αρείου Πάγου απέναντι σε αυτό. Ποιος προασπίζεται τον πολίτη και τη ζωή του;» τόνισε σε άλλο σημείο η Μαρία Καρυστιανού.