Το "Μουσικό κουτί" του Λευτέρη Παπαδόπουλου - Οι εκλεκτοί καλεσμένοι

Την Κυριακή στις 21:00

Ιωάννα Βουτσή
Youweekly Editor
Το

Εκλεκτοί θα είναι οι καλεσμένοι που θα φιλοξενήσουν την Κυριακή 3/3 ο Νίκος Πορτοκάλογου και η Ρένα Μόρφη. Το Μουσικό κουτί του Λευτέρη Παπαδόπουλου, με καλεσμένους τον Γιώργο Νταλάρα, τον Δημήτρη Μπάση και τη Μελίνα Κανά, ανοίγει στις 21:00, στην ΕΡΤ1.

Οι παρουσιαστές συναντούν τον Λευτέρη Παπαδόπουλο και συζητούν μαζί του για τα τραγούδια σπάνιας ευαισθησίας και τρυφερότητας που μας έχει χαρίσει, ενώ οι εκλεκτοί καλεσμένοι της βραδιάς τιμούν, με όλη τους την αγάπη, τον κορυφαίο στιχουργό ερμηνεύοντας εμβληματικά τραγούδια του.

Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος μιλάει για τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάνο Λοΐζο, τον Γιώργο Ζαμπέτα και για τον Μάνο Χατζιδάκη. Έγραψε περισσότερα από 2.000 τραγούδια που καλύπτουν όλες τις πλευρές της ζωής, τραγούδια κοινωνικά, πολιτικά ή ερωτικά, πάντα όμως με μια γλώσσα λιτή, δωρική, συναισθηματικά φορτισμένη και πάντα με τη δική του αυθεντική λαϊκότητα.

ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΟΥΤΙ
Μανώλης Μανούσης-ΜΑΕΜ

Ο Γιώργος Νταλάρας μιλάει για τον στιχουργό που έχει τον πιο αιχμηρό και τρυφερό λόγο, τον στενό του φίλο και συνοδοιπόρο, τον αγαπημένο του αθυρόστομο πρόεδρο, τον Λευτέρη Παπαδόπουλο. «Είχα μια αίσθηση ότι αυτόν τον άνθρωπο τον γνώριζα και ας μην τον είχα συναντήσει ποτέ… Με είχαν μαγέψει τα τραγούδια του, η “Φτωχολογιά”, “Η άπονη ζωή” και η “Καισαριανή”. Η “Καισαριανή” με έκανε να δακρύζω».

ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΟΥΤΙ
Μανώλης Μανούσης-ΜΑΕΜ

Ο Δημήτρης Μπάσης αναφέρεται στο τραγούδι του Λευτέρη Παπαδόπουλου που ξεχωρίζει: «Το “Ήλιε μου, σε παρακαλώ” είναι το αγαπημένο μου… Πόσο σπουδαίος είναι αυτός ο ποιητής, ο στιχουργός που μέσα σε μια γραμμή ξεδιπλώνει τόσες εικόνες και χρώματα».

ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΟΥΤΙ
Μανώλης Μανούσης-ΜΑΕΜ

Η Μελίνα Κανά μιλάει, με τη σειρά της, για την πρώτη συνάντησή της με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο στον Μόλυβο και για το τραγούδι του που αγαπά περισσότερο: «Το πρώτο τραγούδι του Λευτέρη που θυμάμαι να ακούω ήταν το νανούρισμα “Θα κεντήσω”. Tα λόγια του και οι εικόνες τού στίχου του με μάγεψαν…».

ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΟΥΤΙ
Μανώλης Μανούσης-ΜΑΕΜ