Πέθανε ο Ρομπέρτο Καβάλι σε ηλικία 83 ετών - Θρήνος στο χώρο της μόδας

Την είδηση επιβεβαίωσαν οι συγγενείς του

Γιώργος Κακογιάννης
Youweekly Editor
Instagram/robertocavalli
Instagram/robertocavalli

Την τελευταία του πνοή άφησε πριν από λίγες ώρες ο Ρομπέρτο Καβάλι σε ηλικία 83 ετών. Όπως έγινε γνωστό, μέσα από τους συγγενείς του, ο εμβληματικός σχεδιαστής μόδας βρισκόταν στην Φλωρεντία. Η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα να γραφτεί και η τελευταία σελίδα στο βιβλίο της ζωής του.

«Αγαπητέ Ρομπέρτο, μπορεί να μην είσαι πια φυσικά μαζί μας, αλλά ξέρω ότι θα νιώθω πάντα το πνεύμα σου μαζί μου. Είναι η μεγαλύτερη τιμή της καριέρας μου να εργάζομαι υπό την κληρονομιά σου και να δημιουργώ για το brand που ίδρυσες με τόση όραση και στυλ. Αναπαύσου εν ειρήνη, θα μας λείψεις και αγαπιέσαι από τόσους πολλούς που το όνομά σου θα συνεχίσει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για άλλους, και ιδιαίτερα για εμένα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Fausto Puglisi, Δημιουργικός Διευθυντής στον οίκο Roberto Cavalli από τον Οκτώβριο του 2020.

«Η εταιρεία Roberto Cavalli εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του κ. Cavalli για τον χαμό του. Η κληρονομιά του παραμένει μια σταθερή πηγή έμπνευσης», ανακοινώνει ο Sergio Azzolari, CEO της Roberto Cavalli.

Ο Καβάλι αφήνει πίσω του έξι παιδιά: τον Τομάσο και την Κριστιάνα από το πρώτο του γάμο, και τον Ρόμπερτ, την Σάρα και τον Ντανιέλ από τον δεύτερο του γάμο. Ο Καβάλι και η δεύτερη σύζυγός του Εύα χώρισαν το 2010. Η Σάντρα Νίλσον, μοντέλο και είναι 45 χρόνια μικρότερή του, ήταν η σύντροφός του από το 2014. Στις 8 Μαρτίου 2023, ανακοινώθηκε ότι ο Καβάλι έγινε πατέρας στην ηλικία των 82 ετών στο έκτο του παιδί, από τη σχέση του μαζί της. Το παιδί πήρε το όνομα Γιώργος προς τιμήν και μνήμη του πατέρα του, που δολοφονήθηκε από τους Ναζί.

Ποιος ήταν ο Ρομπέρτo Καβάλι

Ο Ρομπέρτο Καβάλι γεννήθηκε στη Φλωρεντία της Ιταλίας. Ο παππούς του, ο Τζιουζέπε Ρόσσι, ήταν καλλιτέχνης και μέλος της Κίνησης των Μακιαγιόλι, ο οποίος έργα του εκτίθενται στην Πινακοθήκη των Ουφίτσι. Ο Καβάλι εγγράφηκε στο τοπικό Καλλιτεχνικό Ινστιτούτο, εξειδικευόμενος στην τυπογραφία υφασμάτων. Ενώ ήταν ακόμα φοιτητής, δημιούργησε μια σειρά από εκτυπώσεις λουλουδιών σε πλεκτά που τράβηξαν την προσοχή μεγάλων ιταλικών εργοστασίων καλτσοδέτας.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, εφηύρε και κατοχύρωσε μια διαδικασία εκτύπωσης σε δέρμα και άρχισε να δημιουργεί πατσουρέλια από διάφορα υλικά. Παρουσίασε αυτές τις τεχνικές στο Παρίσι, λαμβάνοντας αμέσως παραγγελίες από μεγάλα ονόματα όπως ο Hermès και ο Pierre Cardin. Στην ηλικία των 32 ετών, παρουσίασε την πρώτη του συλλογή με το όνομά του στο Σαλόνι για το Prêt-à-Porter στο Παρίσι. Την παρουσίασε στις πασαρέλες της Sala Bianca του Παλάτσο Pitti στη Φλωρεντία και αργότερα σε εκείνες του Milano Collezioni, με τζιν φτιαγμένα από εκτυπωμένο τζιν, ενσωματωμένα δέρματα, μπροκάτ, και άγρια σχέδια. Ανοίγει στη συνέχεια το πρώτο του κατάστημα το 1972 στο Saint-Tropez.

Το 1980, ο Ρομπέρτο Καβάλι παντρεύτηκε την Εύα Ντέρινγκερ, πρώην Miss Αυστρία και πρώτη runner-up του διαγωνισμού ομορφιάς Miss Universe του 1977. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, άνοιξε καταστήματα στο Saint Barth, στη γαλλική Καραϊβική, και στη συνέχεια σε Βενετία και Saint-Tropez. Εκτός από τη βασική του γραμμή, που πωλείται σε περισσότερες από πενήντα χώρες παγκοσμίως, ο Καβάλι σχεδίασε επίσης την ανδρική γραμμή RC Menswear καθώς και την γραμμή Just Cavalli, η οποία κυκλοφόρησε το 2000 και περιλαμβάνει σήμερα ανδρικά ρούχα, γυναικεία ρούχα και αξεσουάρ, γυαλιά, ρολόγια, κοσμήματα, αρώματα, εσώρουχα και μαγιό.

Υπάρχει επίσης η συλλογή παιδικών ρούχων Angels & Devils, η γραμμή Class, δύο συλλογές εσωρούχων, παπούτσια, γυαλιά, ρολόγια και αρώματα. Το 2002, ο Καβάλι άνοιξε το πρώτο του καφέ-κατάστημα στη Φλωρεντία, αναδιαμορφώνοντάς το με τα χαρακτηριστικά ζωικά του μοτίβα.

Παράλληλα, ο Καβάλι υπήρξε κριτής στον διαγωνισμό ομορφιάς Miss Universe του 1977, όπου η μελλοντική του σύζυγος (Έυα Ντέρινγκερ) ήταν διαγωνιζόμενη, που εκπροσώπησε την Αυστρία και κατέλαβε τη δεύτερη θέση. Η γυναίκα που κέρδισε ήταν η πρώτη μαύρη Miss Universe (Miss Trinidad and Tobago: Janelle Commissiong). Τον Ιούλιο του 2011, η συλλογή της εταιρείας του παρουσιάστηκε στην πασαρέλα του fashion show The Brandery στη Βαρκελώνη.

Στις 18 Ιουνίου 2013, τιμήθηκε με ένα Επίτιμο Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διαχείριση Μόδας από την Domus Academy στο Μιλάνο, κατά τη διάρκεια μιας τελετής στην οποία ακολούθησε μια διάλεξη-διδασκαλία.

Πηγή: Wikipedia