Νένα Χρονοπούλου: «Όταν γεννήθηκε ο γιος μου λογιζόταν ως αποβολή» - Σήμερα είναι 20 ετών

Συγκλονίζει περιγράφοντας την πραγματικότητα χιλιάδων γονιών ΑμεΑ

Γιώργος Κακογιάννης
Youweekly Editor
Φωτογραφία: NDP Photo Agency
Φωτογραφία: NDP Photo Agency

Η Νένα Χρονοπούλου ήταν καλεσμένη της Κατερίνας Καινούργιου στην εκπομπή Super Κατερίνα, όπου μίλησε για τον γιο της, Χρήστο Μαυράκη, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην πρόωρη γέννησή του, αλλά και τα εμπόδια που συνεχίζει να βάζει το κράτος στην ίδια, καθώς και σε χιλιάδες άλλους γονείς παιδιών ΑμεΑ.

«Δεν είμαι ηρωίδα. Ηρωίδα ήταν η Μπουμπουλίνα και η Μαντώ Μαυρογένους. Ηρωισμός είναι αυτό που συμβαίνει σε δεκάδες ανθρώπους και χιλιάδες γονείς στην Ελλάδα, να παλεύεις μόνος σου σε ένα σύστημα που έχει δημιουργηθεί για να είναι ανύπαρκτο. Υπάρχει πάρα πολύς πόνος εκεί έξω γιατί δεν λειτουργεί τίποτα με σωστό τρόπο και οι γονείς αναγκάζονται να κλείσουν τα κενά τους βρίσκοντας τρόπους που κι εκείνοι δεν ξέρουν πώς τους βρίσκουν» είπε αρχικά η Νένα Χρονοπούλου.

Δείτε επίσης: «22.000 άνθρωποι πληρώνουν γι' αυτό! Έχει παγώσει το αίμα μας» - Σε κατάσταση σοκ η Καινούργιου με τις αποκαλύψεις της Χρονοπούλου για την υπόθεση κακοποίησης ΑμεΑ

Η εξομολόγηση της Νένας Χρονοπούλου για την πρόωρη γέννηση του γιου της

Στη συνέχεια, βλέποντας βρεφικές φωτογραφίες του γιου της, συγκινήθηκα και ξεκίνησε να περιγράφει την κοινή τους ιστορία. «Ο γιος μου είναι 20 ετών. Γεννήθηκε 25 εβδομάδων, θα λογιζόταν ως αποβολή. Το κεφάλι του ήταν πολύ μικρό. Όταν γεννήθηκε ο Χρήστος, ήμουν 5 μήνες κλινήρης στο νοσοκομείο. Ουδέποτε σκέφτηκα ότι θέλω να βγω, γιατί ήξερα ότι κάθε μέρα που έμενα εκεί, εκείνος μεγαλώνει πιο σωστά. Όταν γέννησα πήγα να πεθάνω γιατί είχα ακατάσχετη αιμορραγία. Ο συγχωρεμένος ο γυναικολόγος μου ήθελε να ζήσω εγώ, κι εγώ του έλεγα “να ζήσει το παιδί”. Όταν γεννήθηκε ο Χρηστάκος, δεν πίστευα ότι ζει», δήλωσε χαρακτηριστικά η Νένα Χρονοπούλου.

Όσον αφορά το όνομα που του έδωσε, συμπλήρωσε: «Όταν με είχαν στην ανάνηψη, ρώτησα “Ζει; Αεροβαπτίστε τον!” και επειδή τον είχα ταμένο στον Ιησού, τον βάπτισαν επί τόπου Χρήστο. Δεν τον βάπτισα επειδή είχα δύσκολη εγκυμοσύνη. Ήθελα να βαφτίσω το παιδί μου Χρήστο για τιμώ τον Ιησού και αναφέροντας κάθε μέρα το όνομα να θυμάμαι σε πόσα πράγματα με βοήθησε και δεν έκανα, επειδή η δουλειά μας είναι γεμάτη πειρασμούς».

Το αεροβάφτισμα και η ζωή τους σήμερα

«Άκουγα το αεροβάπτισμα στην ΜΕΝ. Όταν γεννιέται το παιδί και μπορεί σε λίγες ώρες να καταλήξει, του διαβάζουν κάποια λόγια για να μην φύγει αβάπτιστο. Ο Χρηστάκος από τα πρώτα λεπτά της ζωής του εκτός από επίθετο έχει και όνομα», ανέφερε εν συνεχεία η Νένα Χρονοπούλου και πρόσθεσε ότι: «Ο γιος μου δεν ευθύνεται που γεννήθηκε πρόωρος. Δεν ευθύνομαι ούτε εγώ, πρότινος χειρουργήθηκα και έμαθα ότι η μήτρα μου ήταν έτσι που κάνει αποβολές. Μπορεί και η επόμενη εγκυμοσύνη μου να ήταν τόσο δύσκολη όπως και η προηγούμενη που ήταν αποβολή».

Σε διαφορετικό σημείο της συνέντευξης, η Νένα Χρονοπούλου δήλωσε πως: «Όταν συμβαίνει ένα πρόβλημα υγείας και πρέπει να σταθείς παλικαρίσια στο παιδί σου, δεν μπορείς να σκέφτεσαι ποιος φταίει. Φέραμε στη ζωή ένα παιδί που δεν είναι καλό λένε. Τι πάει να πει δεν είναι καλό; Είναι ένα παιδί με πρόβλημα υγείας».

Η Νένα Χρονοπούλου κατέληξε την τοποθέτησή της, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν υποδομές για παιδιά ΑμεΑ και πως μόνο προεκλογικά θυμούνται οι πολιτικοί το συγκεκριμένο κομμάτι, σε επικοινωνιακό επίπεδο: «Είναι αισχρό, και όταν συμβαίνει, τρελαίνομαι. Αυτό που δεν γνωρίζουν οι γονείς είναι πως όταν πηγαίνεις το πηγαίνεις το παιδί σου σε ένα κέντρο ειδικών θεραπειών, λειτουργεί χωρίς άδεια χώρου, υπάρχει κενό στο νόμο. Ακόμα δεν μας έχουν βάλει στην ατζέντα τους».