Ιωάννα Παλιοσπύρου: «Δέχτηκα περίεργες συμπεριφορές, στα επίπεδα του bullying, μετά την επίθεση»

«Στην αρχή, ως θύμα, έριχνα την ευθύνη στον εαυτό μου»

Γιώργος Κακογιάννης
Youweekly Editor
Ιωάννα Παλιοσπύρου: «Δέχτηκα περίεργες συμπεριφορές, στα επίπεδα του bullying, μετά την επίθεση»

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου ήταν η σημερινή καλεσμένη στην εκπομπή «Στούντιο 4». Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο πρώτο διάστημα μετά την επίθεση που δέχτηκε με βιτριόλι, καθώς και στην πορεία της θεραπείας και της αποκατάστασης που ακολουθεί μέχρι σήμερα. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στους ανθρώπους που στάθηκαν στο πλευρό της, καθώς κι εκείνους που έφυγαν όταν εκείνη ξεκίνησε να επανέρχεται.

«Το έχω φιλοσοφήσει και το έχω συζητήσει με ψυχολόγους-ψυχιάτρους. Όταν φτάνεις στο σημείο μηδέν, μπορεί και υπό του μηδενός, δεν έχεις την πολυτέλεια να αφήσεις τον θυμό και την πικρία να σε κυριεύσουν. Αυτό μόνο κακό θα σου κάνει και θα σε κρατήσει πίσω. Όταν νιώθεις απειλή στο θέμα της υγείας και της ζωής, δεν έχεις την πολυτέλεια να αναλωθείς σε συναισθήματα μίσους και εκδίκησης. Βέβαια, ίσως στο μέλλον, όταν νιώσω ότι ξαναπατάω στα πόδια μου και νιώσω ασφάλεια στο θέμα της υγείας, φοβάμαι μήπως μου βγει τότε. Δεν ξέρω αν θεωρείται 100% υγιές το ότι δεν έχω περάσει από αυτό το μονοπάτι», είπε αρχικά η Ιωάννα Παλιοσπύρου.

Δείτε επίσης: Ιωάννα Παλιοσπύρου – Η ζωή μετά την επίθεση: «Τις πρώτες μέρες σκεφτόμουν να μην σταματήσω να αναπνέω για να νιώθω ζωντανή»

Στη συνέχεια έδωσε και ορισμένες ακόμα λεπτομέρειες για τον Γολγοθά που ανέβηκε. «Ακόμα και στο δικαστήριο είχα συγκεντρωθεί για να είμαι ψύχραιμη, είχα πει το ίδιο και στην οικογένειά μου, ότι δεν θέλω φωνές ή άσχημες καταστάσεις. Ήθελα να εξηγήσω στους δικαστές τι έχω περάσει και να φύγω. Μόνο το γεγονός ότι βρισκόμουν στον ίδιο χώρο με αυτόν τον άνθρωπο ένιωθα ότι είναι λάθος, μου έτρωγε ενέργεια και χαράμιζα τον χρόνο μου. Ήμουν πολύ συγκεντρωμένη σε αυτό. Στις στιγμές του μεγάλου πόνου εκεί προφανώς έχω θυμώσει, έχω βρίσει και έχω φωνάξει», ανέφερε εν συνεχεία η Ιωάννα Παλιοσπύρου στην κάμερα της ΕΡΤ.

Ιωάννα Παλιοσπύρου: «Στην αρχή έριχνα την ευθύνη στον εαυτό μου»

«Το “γιατί” είναι μεγάλο βάσανο και δεν σε οδηγεί πουθενά. Έχω περάσει πολλά στάδια. Στην αρχή ήταν πολύ έντονο. Στην αρχή, ως θύμα, έριχνα την ευθύνη στον εαυτό μου, έλεγα “Τι δεν έκανα σωστά, πού έφταιξα”. Μου έλεγαν οι αστυνομικοί ότι παρακολουθούσε δύο χρόνια το αυτοκίνητό μου και σκεφτόμουν “Γιατί το άφηνα στο δρόμο και δεν το κατέβαζα στο γκαράζ”. Κάπως έτσι έριχνα την ευθύνη σ' εμένα», δήλωσε αμέσως μετά η Ιωάννα Παλιοσπύρου.

Για να συμπληρώσει: «Κάποια στιγμή αυτό το ξεπερνάς με την ψυχοθεραπεία, αλλά προφανώς το “γιατί” ήταν το πρώτο πράγμα που φώναξα εκείνη την ώρα. Δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιο λόγο να θέλει κάποιος να μου το κάνει εμένα αυτό. Όταν κουράζεσαι να ψάχνεις απάντηση και δεν τη βρίσκεις πουθενά, το παίρνεις απόφαση και πας παρακάτω. Όσο πιο γρήγορα το κάνεις, τόσο το καλύτερο».

Οι θεραπείες στο εξωτερικό και οι άνθρωποι που έφυγαν απ' το πλευρό της

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου μίλησε επίσης και για την θεραπεία της, που θα συνεχιστεί στο εξωτερικό: «Ένα μεγάλο μέρος των χειρουργείων που έκανα ήταν σε δημόσιο νοσοκομείο και έτσι έχουν καλυφθεί. Όλα τα υπόλοιπα έγιναν με τη βοήθεια των δικών μου ανθρώπων, αλλά και του κόσμου, γιατί είχα συζητήσει οικονομική στήριξη. Στην Ελλάδα είναι κοστοβόρο, αλλά όταν βγαίνεις από τα σύνορα αυτό δεκαπλασιάζεται. Πλέον είμαι σε σημείο που συνειδητοποιώ ότι στα πλαίσια της Ελλάδας δεν μπορώ να βοηθηθώ, πρέπει να πάω προς τα έξω».

«Ό,τι ήταν να μου προσφέρουν εδώ μου το έχουν προσφέρει, έκαναν το καλύτερο δυνατό, αλλά πλέον χρειάζομαι πράγματα που δεν υπάρχουν εδώ. Δεν έχω αυτί, το πτερύγιο έχει απανθρακωθεί και έχω προσπαθώ να βρω λύση στο εξωτερικό για να βάλω ένα πρόσθετο μέλος. Εδώ στην Ελλάδα δεν υπάρχει η εμπειρία. Έχω πάει στη Γαλλία για θεραπείες με ιαματικά νερά, που με βοήθησαν πολύ. Τώρα πρέπει να κάνω και λέιζερ σε μόσχευμα, που χρειάζεται άλλη διαχείριση», απάντησε σχετικά η Ιωάννα Παλιοσπύρου.

«Έχουν φύγει άνθρωποι από τη ζωή μου και προσπάθησα να το αναλύσω. Συμβαίνει αυτό, και με είχαν προειδοποιήσει ορισμένοι άνθρωποι ότι θα συμβεί. Όταν είχαμε κάνει τους “Πρωταγωνιστές”, ο Σταύρος Θεοδωράκης μου είχε πει ότι σιγά-σιγά, ενώ τώρα όλοι με “αγαπούν” και με “συμπονούν”, μόλις με δουν δυνατή θα αλλάξουν συμπεριφορά. Όντως συνέβη αυτό, ένα-ενάμιση χρόνο μετά την επίθεση, όταν άρχισα να στέκομαι στα πόδια μου και βγήκα απ' το κλουβί μου, εκεί που όλοι με είχαν προστατευόμενη, άρχισα να δέχομαι περίεργες συμπεριφορές, στα επίπεδα του bullying από κάποιους γνωστούς “φίλους” που όλο το πρώτο διάστημα ήταν εκεί και με στήριζαν», κατέληξε στην τοποθέτησή της η Ιωάννα Παλιοσπύρου.