Eurovision 2024: Αυτός είναι ο λόγος που συμμετέχει το Ισραήλ παρά τον πόλεμο, την ώρα που η Ρωσία είναι εκτός

Το ξεκαθάρισε η Μαρία Κοζάκου

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Eurovision 2024: Αυτός είναι ο λόγος που συμμετέχει το Ισραήλ παρά τον πόλεμο, την ώρα που η Ρωσία είναι εκτός

Η Μαρία Κοζάκου βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή Πρωίαν σε Είδον σήμερα 10/5, όπου σχολίασε τον Α και Β ημιτελικό της Eurovision, της οποίας ο τελικός θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11/5. Μεταξύ άλλων λοιπόν, ξεκαθάρισε το λόγο που το Ισραήλ συμμετέχει κανονικά στον διαγωνισμό παρά τον πόλεμο με την Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που η Ρωσία βρίσκεται εκτός εξαιτίας του πολέμου με την Ουκρανία.

Το ξεκαθάρισμα για την συμμετοχή του Ισραήλ στην Eurovision

«Στη Eurovision συμμετέχουν οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, όχι οι χώρες. Συμμετέχει η ΕΡΤ, το BBC, η RAI. Η Μαρίνα εκπροσωπεί την ΕΡΤ. Όταν ήρθε η ώρα να γίνει ο πόλεμος με την εισβολεί των Ρώσων στη Ουκρανία, η EBU είχε βγάλει αρχικά εκτός τη Λευκορωσία για κάποιους λόγους έλλειψης δημοκρατικών στάνταρ στη χώρα, αλλά υπήρχαν πολλά θέματα και με τη Ρωσία. Τα δημόσια κανάλια στη Ρωσία και το δημόσιο πρακτορείο λειτουργούν ως ενεργούμενα της κυβέρνησης και είχαν υπάρξει διαμαρτυρίες ήδη από πριν, πριν την εισβολή στην Ουκρανία, για την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης.

Δείτε επίσης: Σάλος με την κίνηση της Μαρίνας Σάττι την ώρα που μιλούσε η εκπρόσωπος του Ισραήλ - «Ούτε για ροχάλα δεν είσαι ρε τσόκαρο»

Το κρατικό κανάλι της Ρωσίας είναι ένα κυβερνητικό κανάλι. Στην περίπτωση αυτή, λοιπόν, λειτούργησε στηρίζοντας την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να εισβάλει στην Ουκρανία. Η EBU είπε ότι δεν στηρίζω αυτόν το κανάλι.

Με το Ισραήλ έχουμε μια διαφορετική κατάσταση. Το KAN είναι ένας καινούργιος φορέας, ο οποίος αντιτίθεται σε πολλές από τις αποφάσεις της ακραίας κυβέρνησης του Νετανιάχου. Και ο Νετανιάχου βάλλει εναντίον του ΚΑΝ. Είναι μέλος της EBU. Δεν θα έλεγα ότι ασκεί ακριβώς αντιπολίτευση το ΚΑΝ, αλλά προσπαθεί να διατηρήσει τη δημοσιογραφική ακεραιότητα. Αυτή είναι μια κίνηση - φαντάζομαι - στήριξης της EBU προς την προσπάθεια των Μέσων να διατηρήσουν μια δημοσιογραφική ουδετερότητα και ακεραιότητα», ξεκαθάρισε η Μαρία Κοζάκου.

Να σημειώσουμε πως η τραγουδίστρια που εκπροσωπεί το Ισραήλ έχει δεχτεί πολλά απειλητικά μηνύματα, ενώ το twitter δεν σταματάει να κάνει αρνητικά σχόλια.