Τη δική του άποψη για το επίπεδο της σάτιρας στη χώρα και για τον ρόλο που οφείλει να εκπληρώνει, εξέθεσε ο Γιώργος Καραμίχος. Ο ηθοποιός, ως καλεσμένος στο Στούντιο 4 τόνισε πως υπάρχει καλή και κακή σάτιρα, ενώ το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι γελάνε με αστεία που εξευτελίζουν άλλες κοινωνικές ομάδες οδηγεί σε πολλά συμπεράσματα για το επίπεδο όλων μας.
«Το ποσοστό των ανθρώπων που γελάνε καταδεικνύει και το πολιτιστικό επίπεδο μιας χώρας. Όταν ένας άνθρωπος γεμίζει το θέατρο ξεφτιλίζοντας άλλους και όλοι γελάνε από κάτω, αυτό σημαίνει κάτι για τους ψηφοφόρους. Αυτοί οι άνθρωποι ψηφίζουν. Δεν αναφέρομαι μόνο στα πρόσφατα γεγονότα, είναι μεγάλο θέμα η αισθητική», δήλωσε αρχικά ο Γιώργος Καραμίχος.
Δείτε επίσης: Γιώργος Καραμίχος: «Το παιδί πέθανε επειδή της έκοψαν τον ομφάλιο λώρο με το ψαλίδι που κούρευαν τα πρόβατα»
«Πρέπει να προσέχουμε», τονίζει ο Γιώργος Καραμίχος
«Υπάρχει καλή και κακή σάτιρα. Μέχρι την εποχή του Αριστοφάνη, η κωμωδία ήταν του πεταματού. Έκανε πολιτική σάτιρα με αισθητική και αυτό έκανε τη διαφορά. Δεν έχει σημασία τόσο το τι θα πεις, όσο ο τρόπος και σε ποια συνθήκη. Είναι πολύ εμφανές αν κάτι είναι καταδεικτικό ή όχι», ανέφερε στη συνέχεια ο Γιώργος Καραμίχος.
Για να καταλήξει πως: «Είναι στη φύση μας να γελάσουμε όταν κάποιος πέφτει πατώντας την μπανάνα. Το θέμα είναι να τρέξεις και να βοηθήσεις, ο κίνδυνος είναι όταν μένεις εκ του ασφαλούς και δεν κάνεις τίποτα. Σαφέστατα φέρουμε ευθύνη ως καλλιτέχνες, μέσα απ’ το στόμα μου πρέπει να ακουστούν πολλές φωνές και πολλά αυτιά θα ακούσουν. Πρέπει να προσέχουμε πώς μιλάμε και να λέμε τι θα έπρεπε κοινωνικά να γίνει»
Το κίνημα #metoo και ο απόηχος
«Το ψέμα θα το αποφύγω, έχω ορκιστεί να μη λέω ψέματα, απλά προτιμώ να μην μιλάω ειδικά αν αφορά τρίτους το θέμα. Αν με ενοχλήσει κάποιος στη δουλειά θα το πω ευθέως. Είναι κάποιες συμπεριφορές δεν ανέχομαι… Για μισογυνισμό, ομοφοβία και ρατσισμό δεν μπορώ να συζητήσω καν. Μετά το #metoo φοβούνται οι άνθρωποι, αλλά ελοχεύει», σημείωσε σε διαφορετικό σημείο ο Γιώργος Καραμίχος.
«Είναι περίεργο, έγινε ένα με το πετσί μας. Και δεν μιλάω μόνο από άντρες προς γυναίκες, αλλά και από γυναίκες προς γυναίκες, που δεν θέλουν μία νεαρή κοπέλα να είναι ελεύθερη, εφόσον ταλαιπωρήθηκαν εκείνες. Δεν καταλαβαίνουν ότι δεν είναι χιούμορ να βρίζεις έναν άνθρωπο ή να φωνάζεις στη δουλειά. Αυτό ίσχυε κυρίως πριν και νόμιζες ότι είναι το φυσιολογικό», τόνισε ο Γιώργος Καραμίχος μέσα σε όλα, ως καλεσμένος στην ΕΡΤ.