Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, χρυσή παραολυμπιονίκης στα 50 μέτρα ύπτιο, βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή Super Κατερίνα με αφορμή τη συνύπαρξή της στη σκηνή με τη Μαρίνα Λαμπροπούλου, όπου παρουσίασαν μία συγκλονιστική χορογραφία.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στη μάχη της με το σύνδρομο του δύσκαμπτου ανθρώπου, την ίδια ασθένεια που ταλαιπωρεί και τη διάσημη τραγουδίστρια Σελίν Ντιόν.
Δείτε επίσης: Αλεξάνδρα Σταματοπούλου: Με δάκρυα στα μάτια μετά το Χρυσό Μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες
Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου για τη μάχη της με το σύνδρομο του δύσκαμπτου ανθρώπου
Όπως αποκάλυψε, τα πρώτα συμπτώματα εμφανίστηκαν όταν ήταν μόλις 14 ετών, ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε το 2010. «Αυτή τη στιγμή προχωράμε με πλασμαφαίρεση. Δεν υπάρχει ακριβώς παράλυση, αλλά υπερτονία των μυών σε πολύ άκυρες στιγμές. Υπάρχει αρκετός πόνος και δυσκαμψία στην παρατεταμένη κίνηση. Είναι αυτοάνοσο. Στην αρχή έγινε μία λάθος αγωγή, θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί καλύτερα, αλλά δεν πειράζει», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η καθημερινότητά της απαιτεί τεράστια υπομονή και δύναμη, αλλά η ίδια καταφέρνει να παραμένει αισιόδοξη και να ξεπερνά τα εμπόδια που φέρνει η ασθένεια. Απόδειξη η πρόσφατη performance της.
Η συνεργασία με τη Μαρίνα Λαμπροπούλου
Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου και η Μαρίνα Λαμπροπούλου γνωρίστηκαν μέσω του Dancing with the Stars, όπου η δεύτερη ήταν κριτής. Από εκεί ξεκίνησε μια φιλία και συνεργασία που αφήνει το σημάδι της. «Είδα ένα κορίτσι με δύναμη στο βλέμμα της, με αισιοδοξία. Έλαμπε το πρόσωπό της. Κατάλαβα ότι αυτή η κοπέλα μπορεί να πέσει, να σηκωθεί και να χορέψει. Και χόρεψε τέλεια», δήλωσε η Μαρίνα.
Τι είναι το σύνδρομο του δύσκαμπτου ανθρώπου
Το σύνδρομο του δύσκαμπτου ανθρώπου (Stiff Person Syndrome – SPS) είναι μια σπάνια, χρόνια, νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει το νευρικό σύστημα, ιδιαίτερα τους μυς και τον έλεγχο της κινητικότητας. Είναι αυτοάνοσο νόσημα, που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται λανθασμένα σε υγιή κύτταρα και ιστούς.
Χαρακτηριστικά και συμπτώματα
- Υπερτονία μυών: Οι μύες παραμένουν συνεχώς σε σύσπαση, προκαλώντας δυσκαμψία, πόνους και κράμπες.
- Σπασμοί: Οι μυϊκοί σπασμοί μπορεί να είναι επώδυνοι και να προκληθούν από διάφορα ερεθίσματα, όπως ξαφνικούς θορύβους, συναισθηματική φόρτιση ή ακόμα και φυσική επαφή.
- Ευαισθησία: Συχνά οι πάσχοντες παρουσιάζουν υπερευαισθησία σε ήχους ή φωτεινά ερεθίσματα.
- Δυσκολία στην κίνηση: Η δυσκαμψία μπορεί να περιορίσει σημαντικά την κινητικότητα, ακόμα και να οδηγήσει σε αναπηρία.
Αιτίες
Το σύνδρομο σχετίζεται με την παρουσία αυτοαντισωμάτων που στοχεύουν την γλουταμινική αποκαρβοξυλάση (GAD), ένα ένζυμο που εμπλέκεται στη ρύθμιση του γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA), ενός σημαντικού νευροδιαβιβαστή που χαλαρώνει τους μυς. Η έλλειψη GABA οδηγεί σε υπερδιέγερση των μυών.
Διάγνωση
Η διάγνωση είναι δύσκολη λόγω της σπανιότητας και της ποικιλίας των συμπτωμάτων. Περιλαμβάνει:
- Εξέταση των κλινικών συμπτωμάτων.
- Μέτρηση των αντισωμάτων κατά της GAD.
- Ηλεκτρομυογράφημα (EMG) για αξιολόγηση της μυϊκής δραστηριότητας.
Θεραπεία
Δεν υπάρχει οριστική θεραπεία, αλλά διάφορες προσεγγίσεις βοηθούν στη διαχείριση της νόσου όπως: Φάρμακα για μείωση της μυϊκής δυσκαμψίας, ανοσοθεραπείες, πλασμαφαίρεση για απομάκρυνση των επιβλαβών αντισωμάτων. φυσικοθεραπεία για τη διατήρηση της κινητικότητας και της ευλυγισίας και συμβουλευτική για τη διαχείριση των συναισθηματικών επιπτώσεων της νόσου.