Η Αναστασία Γιάμαλη, η οποία πριν από λίγο καιρό έκανε πρεμιέρα για πρώτη φορά στο MEGA, με την εκπομπή “Εξελίξεις τώρα“, βρέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 10 Οκτωβρίου στην εκπομπή του ίδιου σταθμού, Πάμε Δανάη, για να μιλήσει για όλα όσα δεν είχε μιλήσει ξανά και να αναδείξει άγνωστες πτυχές της.
Οι δηλώσεις της Αναστασίας Γιάμαλη
«Είμαι σταθερά αγχωμένη. Σε ότι αφορά στη δουλειά, για το εάν έχω διαβάσει αρκετά, αν έχω καλύψει όλα τα θέματα και αν είμαστε έτοιμοι να βγούμε τον αέρα να σχολιάσουμε το χ,ψ θέμα, γιατί μπορεί να σκάσει κάτι στον αέρα… Αυτό είναι για μένα καθημερινότητα, γιατί είτε στο ραδιόφωνο καθημερινά είτε πλέον στις “Εξελίξεις τώρα” το Σαββατοκύριακο πρέπει να υπάρχει αυτή η ετοιμότητα, να ανταποκριθείς στην απαίτηση που έχει πλέον ο κόσμος από εσένα.
Εγώ δυστυχώς έχω πρόβλημα με αυτόν τον πήχη. Έχω το σύνδρομο της “καλής μαθήτριας”, δυστυχώς, και κάνω ψυχοθεραπεία γι’ αυτό. Καλό είναι όλοι οι άνθρωποι να βλέπουμε τι πάει λάθος, τι σωστά, πώς να διαχειριζόμαστε την ίδια μας την ύπαρξη», είπε αρχικά.
Όσον αφορά σε όσα ηρεμούν την ψυχή της, δήλωσε: «Το ότι έχω καθαρή τη συνείδησή μου και έκανα τη δουλειά μου με αξιοπρέπεια, που είναι πολύ βασικό για εμένα. Το ξέρω πως δεν πρέπει να καθοριζόμαστε από τη δουλειά μας, αλλά εμένα με καθορίζει, γιατί εγώ ξέρω πως πρέπει να την κάνω καλά. Όταν νιώθω πως ένα θέμα το πήγα ένα βήμα παραπέρα και πως έχω κάνει τη δουλειά μου με αξιοπρέπεια, κοιμάμαι καλά τα βράδια.
Ένα είναι αυτό. Δύο, το να βλέπω τους ανθρώπους μου και να ξέρω ότι είναι καλά. Θέλω να ξέρω ότι οι γονείς μου είναι εντάξει, υγιείς, ότι οι φίλες μου είναι εντάξει στη ζωή τους. Οι άνθρωποι που έχω επιλέξει γύρω μου και μετά έχω και όλο το συλλογικό άγχος του πού πάμε και αν τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα».
Έπειτα, αναφερόμενη στο γεγονός πως στέκεται δίπλα στις γυναίκες και στα προσωπικά και στη δουλειά της, επισήμανε:
«Ήμουν πολύ τυχερή γιατί μεγάλωσα σε μία οικογένεια που με έμαθε να σέβομαι και να συζητάω από τη μία και από την άλλη, σε ότι αφορά στα φεμινιστικά ζητήματα, ας τα λέμε έτσι, καλό είναι… Μεγάλωσα με τρεις πολύ χειραφετημένες γυναίκες, τη μητέρα μου και τις δίδυμες αδερφές της, τις θείες μου. Και οι τρεις, η κάθε μία στον χώρο της, ήταν πάρα πολύ ενεργές και δυναμικές και θεωρούσαν ότι έπρεπε να τα έχουν όλα. Μπήκε και για μένα ο πήχης λίγο περίεργα και αυτό διαχειριζόμαστε τώρα. Από εκεί και πέρα όμως, εμένα με νοιάζει.
Θεωρώ ότι δημοσιογραφία είναι πρώτα και κύρια η φροντίδα για το πώς θέλεις να είναι ο κόσμος και προσπαθείς να τα φτιάξεις και μετά η αποψάρα μας, οπότε βρίσκεις τα προβλήματα και προσπαθείς να τα φτιάξεις. Δεν δημοσιογραφούμε για τους φίλους μας που μας συμπαθούνε και αγαπάνε. Προσπαθούμε να είναι όσο πιο απλά γίνεται αυτά που λέμε. Δεν θα αλλάξω άποψη για καμία και για κανέναν. Θα προσπαθήσω να τη διατυπώσω με τρόπο που δεν θα πονέσω κανέναν ή καμία. Δεν θέλω μία τηλεόραση που πληγώνει, δεν θέλω μία γλώσσα που πληγώνει. Σε αυτά που λέω δεν βάζω νερό στο κρασί μου και από εκεί και πέρα εδώ είμαστε για να διαφωνούμε».
Δείτε επίσης για την Αναστασία Γιάμαλη: «Είμαι παιδί χωρισμένων γονιών! Η μαμά μου είχε τον σύντροφό της, αλλά – συγγνώμη μαμά…»
Για τη μεταγραφή της στο MEGA επισήμανε: «Ήταν μία χρονιά που δέχτηκα προτάσεις. Η αλήθεια είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν είχα δεχτεί προτάσεις από μεγάλα κανάλια. Καταλάβαινα ότι αυτά που λέω ενδεχομένως να μην είναι πολύ δημοφιλή. Από την άλλη, όμως, χαίρομαι που κατάφερα από ένα περιφερειακό κανάλι – δυνατό παρόλα αυτά – να ακουστώ λίγο πέρα από τα στενά όρια του καναλιού. Με αυτό στις αποσκευές μου, χάρηκα που είπα το “ναι” στο MEGA γιατί ένιωσα ασφάλεια και εμπιστοσύνη, σε μία δύσκολη ζώνη που ευελπιστούμε ότι ο κόσμος θα αγαπήσει».
«Δουλεύω 7/7. Δευτέρα έως Παρασκευή έχω ραδιόφωνο το απόγευμα και από Τετάρτη μέχρι Κυριακή είμαι στο κανάλι κανονικότατα, όχι 8ωρο, πολύ παραπάνω. Δεν είναι απλή η δουλειά μας, ιδίως στην ενημέρωση, του δημοσιογράφου, δεν σου επιτρέπει την αποσύνδεση», πρόσθεσε.
Σε άλλο σημείο ανέφερε: «Ακόμα και στην τηλεόραση, όπως και στην κοινωνία, δεν έχουμε συνηθίσει γυναίκες που εκφράζουν την άποψή τους, πόσω μάλλον έντονα όπως το κάνω εγώ. Γι’ αυτό ερχόμαστε αντιμέτωπες με την αστυνομία του τόνου μας. Αυτό καταλαβαίνω ότι κάποιους τους ενοχλεί γιατί περιμένουν την ενημέρωση να την κάνει πάντα ένας άντρας και η κυρία να είναι εκεί για να διαβάσει το on. Είμαστε πολύ παραπάνω από αυτό. Αλλά αυτό είναι το βίωμα κάθε γυναίκας εκεί έξω. Οι γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με ένα σωρό εμπόδια».
Στο τέλος, τόνισε: «Δεν έχω πρόβλημα με την κριτική, αρκεί να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Η κριτική δεν είναι το μαλλί ή το φόρεμα, τα οποία και στη δική μας δουλειά είναι διαλεγμένα από τους καλύτερους επαγγελματίες του χώρου… Δεν σου αρέσει η άποψή μου. It’s ok. Δεν γίνεται να αρέσουμε σε όλους. Στο παρελθόν με ενοχλούσε πάρα πολύ γιατί έλεγα “εγώ βγήκα να πω ένα ρεπορτάζ γιατί ασχολούνται με το μαλλί μου ή με το ντεκολτέ μου;”. Τα είχα διαβάσει. Τώρα κατάλαβα πως δεν είναι το ντεκολτέ και το μαλλί, είναι το επιχείρημα που ενοχλεί, αλλά εδώ θα είμαι για να το συνηθίσετε και θα είμαι εδώ και για όλες εκείνες που νομίζουν ότι είναι για το μαλλί ή για το ντεκολτέ».