Ο Χάρης Ρώμας είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο αγαπητούς και ταλαντούχους ηθοποιούς και σεναριογράφους της ελληνικής τηλεόρασης. Με τη μοναδική του αίσθηση του χιούμορ και την ανεξάντλητη δημιουργικότητα του, έχει αφήσει το στίγμα του σε πολλές από τις πιο επιτυχημένες σειρές των τελευταίων δεκαετιών.
Σε αυτό το αποκλειστικό αφιέρωμα του Youweekly, παρουσιάζουμε 10 σπάνιες φωτογραφίες του, που αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές της ζωής του ενώ σας αποκαλύπτουμε και τα πάντα για τον γάμο και το διαζύγιό του, μια πλευρά της προσωπικής του ζωής που δεν είναι πολύ γνωστή στο ευρύ κοινό.
Ο Χάρης Ρώμας γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου το 1960 στον Πειραιά, ενώ έπειτα από 6 χρόνια η οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα. Το πραγματικό του όνομα είναι Χαράλαμπος Ρασσιάς. Το επίθετο Ρώμας είναι της μητέρας του και έγινε με αυτό γνωστός, αφού ο πατέρας του, του απαγόρευσε ρητώς να χρησιμοποιήσει το επίθετό του, καθώς ήταν αντίθετος στο να ασχοληθεί ο γιος του με την υποκριτική. Οι δυο τους δεν είχαν τόσο καλή σχέση αλλά κατάφεραν και συμφιλιώθηκαν λίγο πριν τον θάνατό του.
“Θυμάμαι το μεγάλο σοκ όταν ταξίδευα για τη Σαντορίνη και με φώναξε ο καπετάνιος του πλοίου για να μου πει ότι ο πατέρας μου πέθανε. Ξαναείδα τον πατέρα μου στο φέρετρο. Η απώλεια και ο θάνατος είναι κάτι πολύ οδυνηρό”.
Ο έρωτας, ο γάμος και το διαζύγιο του Χάρη Ρώμα
Ο Χάρης Ρώμας αποφοίτησε από τη σχολή Μωραΐτη και εισήχθη στην Ιατρική σχολή Αθηνών. Κατά την διάρκεια των σπουδών του εκεί ο γνωστός ηθοποιός παντρεύτηκε μια συμφοιτήτριά του, σε ηλικία 25 ετών παρακαλω, αλλά ο γάμος τους διήρκησε μόνο 2 χρόνια. Στα 29 του, οι δυο τους τράβηξαν ξεχωριστούς δρόμους.
“Δοκίμασα το γάμο, ένιωσα ότι εγκλωβίστηκα και γι’ αυτό το τελείωσα μετά από δύο χρόνια. Είμαι καλός σύντροφος και δεν θέλουν να με χάσουν. Όταν της είπα ότι θέλω να φύγω από το γάμο, μου είπε “δεν το πιστεύω, εγώ είμαι πολύ ευτυχισμένη” και αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Είχε μείνει έγκυος η σύζυγός μου, αλλά έχασε το παιδί. Δεν το έριξε, το έχασε. Θα μπορούσα τώρα να είμαι πατέρας ενός μεγάλου παιδιού. Η συγκεκριμένη γυναίκα με την οποία υπήρξα παντρεμένος έχει σήμερα τρία παιδιά και μένει στο Χαλάνδρι”.
Η μοίρα του Χάρη Ρώμα, όμως, δεν ήταν να γίνει ιατρός. Λίγο αργότερα συνειδητοποίησε ότι έχει γεννηθεί για να γίνει ηθοποιός και σπούδασε στις δραματικές σχολές του Θεάτρου Τέχνης και Κατσέλη. Από εκεί ξεκίνησε το μεγάλο του όνειρο.
Το σήμερα
O Χάρης Ρώμας πρόσφατα παραχώρησε συνέντευξη στην Ontime και στη δημοσιογράφο, Σίσσυ Μενεγάτου και μίλησε ανοιχτά για θέματα, που αφορούν στην προσωπική του ζωή και τις ερωτικές σχέσεις εξηγώντας, γιατί δεν αποδέχεται απόλυτα για τον εαυτό του τον όρο «γκέι».
Είσαι από τους ανθρώπους που δεν μασάς τα λόγια σου κι έχεις παραδεχτεί σε συνέντευξή σου: «Έχω περάσει απ’ όλες τις ερωτικές φάσεις. Δεν το κρύβω. Κατέληξα στις επιλογές που με ικανοποιούν και τις υπερασπίζομαι με μεγάλο σθένος». Είναι τολμηρό να το παραδεχτεί ένας επώνυμος αυτό.
«Κι εγώ μάλιστα δεν είμαι απ’ αυτούς που ήξεραν από την πρώτη στιγμή, που ήταν σίγουροι από την πρώτη στιγμή τι είναι αυτό που ήθελαν ερωτικά, δοκίμασα. Αισθανόμουν ότι έχω τις περισσότερες έλξεις και το δοκίμασα, το έκανα. Εγώ προσωπικά είμαι χαρούμενος που το ’κανα.
Άλλος που κατευθείαν ξέρει ότι θέλει αυτό, κάνει πολύ καλά και πηγαίνει εκεί που ξέρει ότι θέλει. Εγώ λέω στους ανθρώπους ότι, αν εσείς αισθάνεστε ότι θέλετε να δοκιμάσετε ή δεν ξέρετε τι σας συμβαίνει ακριβώς μέσα σας, θα το ψάξετε, θα το βρείτε και θα το λύσετε και θα κατασταλάξετε εκεί που είστε ευτυχισμένοι. Με την έννοια ότι θα βρείτε το σύντροφο ή τη σύντροφο που θα είναι δίπλα σας και θα σας κάνει πιο δυνατούς.»
Πες μου, όμως, όταν κλικάρει κάποιος στο google και του βγάζει «Χάρης Ρώμας, γκέι», κι εσύ όλα αυτά τα χρόνια δεν έχεις δώσει ποτέ δικαιώματα να σε συζητούν, δεν έβγαλες ποτέ σε «μανταλάκια» την προσωπική σου ζωή, πώς σε κάνει να νιώθεις;
«Αυτό πουλάει. Το γκέι θα πουλήσει. Αλλά αυτό δεν μπορεί να σε χαρακτηρίσει. Μια λεξούλα σαν αυτή δεν μπορεί να χαρακτηρίσει την ευρύτητα μιας προσωπικότητας, δηλαδή εγώ δεν αισθάνομαι ότι με χαρακτηρίζει αυτό. Ούτε κατά διάνοια. Τώρα, το επιλέγουν, γιατί αυτό είναι που θα πουλήσει, που θα δημιουργήσει ένα κλίμα κ.λπ. Δεν είναι ότι απορρίπτω τον όρο, φυσικά και υπάρχει, ούτε με προσβάλλει, με ικανοποιεί κιόλας, κανένα πρόβλημα δεν έχω να το αποδεχτώ, αλλά δεν είμαι ακριβώς αυτό»
Ακολουθείς, δηλαδή, την ερωτική ζωή που θέλεις;
«Είναι δικαίωμά μου να έχω τη ζωή που επιλέγω. Και θα είναι αυτή που επιλέγω εγώ, και οι σύντροφοι που επιλέγω εγώ και, ναι, έχω περάσει μια σύνθετη ζωή, έχω περάσει από πολλές σχέσεις διαφορετικές και είμαι χαρούμενος γι’ αυτό. Ήταν ωραία. Πέρασα κι ωραία. Δεν θα κάνω το χατίρι σε κανέναν κομπλεξικό ή ομοφοβικό ή σε κανέναν κρυπτο-ομοφυλόφιλο, που δεν μπορεί να αποδεχτεί αυτό που του συμβαίνει, να αποδεχτώ υποτιμητικά τον όρο «αδελφή» και να πω «εντάξει, παιδιά, εγώ είμαι “αδελφή”».
Τι θα πει αυτό; Δεν το καταλαβαίνω. Δεν το αναγνωρίζω. Εγώ είμαι άντρας, γεννήθηκα άντρας και αισθάνομαι άντρας. Υπάρχουν άλλοι άντρες που δεν αισθάνονται άντρες και κάνουν επεμβάσεις, κι αυτούς τους αποδέχομαι και τους βγάζω και το καπέλο, αφού δεν μπορούν και είναι εγκλωβισμένη η φύση τους κάπου αλλού. Εγώ όμως γεννήθηκα άντρας. Κι είμαι υπερήφανος γι’ αυτό. Μου αρέσει που είμαι άντρας και το υποστηρίζω το φύλο μου»