Δεν έχουν τέλος οι αντιδράσεις εναντίον του Χρήστου Μάστορα για την συναυλία του στην Αλβανία, στην οποία έδωσε το παρών ο Έντι Ράμα. Όπως έγινε γνωστό, η συναυλία του ήταν η έναρξη της προεκλογικής εκδήλωσης του πρωθυπουργού της Αλβανίας.

Ο τραγουδιστής ωστόσο, με ένα κείμενό του, εξήγησε πως η συναυλία που έδωσε στη Χειμάρρα ήταν για να βοηθήσει έναν από τους συλλόγους της περιοχής, τελικά ήταν πολιτικό κόλπο και ο ίδιος έπεσε θύμα της προεκλογικής εκστρατείας του Έντι Ράμα – δείτε εδώ τι έγραψε.

Η μητέρα του στρατιώτη Κωνσταντίνου Κατσίφα, που σκοτώθηκε έπειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών με Αλβανούς αστυνομικούς, ανήμερα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, ξέσπασε μιλώντας στην Espresso.

Το ξέσπασμα της μητέρας του Κατσίφα εναντίον του Μάστορα

Η μητέρα του Κατσίφα

«Ντροπή του. Θα γράψετε ότι η μάνα του Κατσίφα λέει “ντροπή του”». Αυτό να πείτε του Χρήστου Μάστορα για τη συναυλία που έκανε στη Χειμάρρα παρουσία του Ράμα! Απαράδεκτος για τη μειονότητα, για τον τόπο μας, για την πατρίδα μας, για το έθνος μας. Ο Χρήστος είναι από διπλανό χωριό κι όμως πήγε και έδωσε συναυλία με την παρουσία του Ράμα! Ο πατέρας του Μάστορα και ο σύζυγός μου Γιάννης είναι δεύτερα ξαδέρφια. Πώς το έκανε αυτό; Ταράχτηκα. Έχω να κοιμηθώ μέρες.

Δεν μπορούν να συμβιβαστούν και να τιμήσουν τη μειονότητα, τον τόπο μας, τον λεβέντη μου που έδωσε την ψυχή του για τους Βορειοηπειρώτες… Και αυτός πάει να καμαρώσει τον Ράμα και τους Τουρκαλάδες; Όταν σκότωσαν το παιδί μου, ο παππούς του ήρθε και μας είπε ότι είμαστε συγγενείς. Και εκείνος πήγε να κάνει συναυλία με τον Ράμα που δολοφόνησε τον Κωνσταντή μας; Ακόμα δεν έχουμε βρει λύτρωση από τον θάνατο του γιου μου. Μόλις τη βρω, θα πεθάνω την άλλη μέρα. Αν τον είχα μπροστά μου τον Μάστορα, ούτε κι εγώ δεν ξέρω πόσα θα του έλεγα. Θα τον ρωτούσα όμως ένα πράγμα: Γιατί πήγες με τους προδότες;», είπε η μητέρα του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Το χρονικό της δολοφονίας του Κωνσταντίνου Κατσίφα

Σύμφωνα με την οικογένειά του, το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 2018, ο Κατσίφας διαπληκτίστηκε στην κεντρική πλατεία του χωριού με έναν Αλβανό αστυνομικό ο οποίος του ζήτησε το λόγο γιατί είχε μόλις ζωγραφίσει μια ελληνική σημαία στον τοίχο του ελληνικού σχολείου. Ο Κατσίφας έφυγε για λίγο από την πλατεία για να πάει στο σπίτι του και να πάρει το αυτόματο όπλο Καλάσνικοφ που είχε στη κατοχή του. Γυρίζοντας, άρχισε να πυροβολεί στον αέρα, προς εκφοβισμό των αστυνομικών.

Ύστερα από ανταλλαγή πυροβολισμών ο Κατσίφας διέφυγε προς τα κοντινά βουνά. Οι αστυνομικοί ειδοποίησαν το σώμα ειδικών δυνάμεων της Αλβανίας, τη Renea, να έρθουν προς ενίσχυσή τους. Οι ειδικές δυνάμεις, με την βοήθεια εκπαιδευμένου σκύλου, έφτασαν στα ίχνη του Κατσίφα, ο οποίος, αν και είχε ήδη φτάσει στην κορυφή Τσούκλισα της περιοχής, προτίμησε να γυρίσει πίσω, προς το χωριό, όπου και συναντήθηκε με το απόσπασμα της Renea. Ύστερα από λίγο ο Κατσίφας έπεσε νεκρός.

Η μητέρα του Κατσίφα

Η Αλβανική αστυνομία υποστηρίζει ότι ο Κατσίφας ήλθε σε λεκτική αντιπαράθεση με μέλη της αλβανικής αστυνομίας στις Βουλιαράτες κατά την διάρκεια του σημαιοστολισμού για την εθνική επέτειο. Μετά την αντιπαράθεση, άνοιξε πυρ κατά των αστυνομικών. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία ενώ μπήκε σε καφενείο της περιοχής. Τρεις σφαίρες χτύπησαν αστυνομικό όχημα. Ο Κατσίφας κατάφερε να διαφύγει προς τα παρακείμενα βουνά, όμως εν τέλει εντοπίστηκε από ελικόπτερο της αλβανικής αστυνομίας και, σε ανταλλαγή νέων πυροβολισμών, έπεσε νεκρός.

Η άρνηση των αλβανικών αρχών να παραχωρήσουν τη σορό στις ελληνικές οδήγησε σε κύκλο αντιπαραθέσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Όταν αυτό τελικώς επιτεύχθηκε, η εξέταση διενεργήθηκε από τον ιατροδικαστή Θεόδωρο Βουγιουκλάκη σε χρονικά περιορισμένο διάστημα (περίπου 5 λεπτά) και ουσιαστικά δεν κατέστη εφικτή λόγω των επεμβάσεων των αλβανικών ιατροδικαστικών αρχών (πλύση της σορού και συρραφή των τραυμάτων) αλλά και της απώλειας στοιχείων που θα μπορούσαν να είχαν οδηγήσει σε ιατροδικαστικές εκτιμήσεις. Παρ’ όλα αυτά, ο Έλληνας ιατροδικαστής κατόρθωσε να διαπιστώσει ότι ο Κατσίφας δέχτηκε δύο σφαίρες στην καρδιά από απόσταση περίπου 25 μέτρων, χωρίς κανένα άλλο σημαντικό πλήγμα.

Η σορός του Κατσίφα παραδόθηκε στους οικείους του για ταφή, στις 7 Νοεμβρίου.

Η κηδεία του Κατσίφα έγινε στις 8 Νοεμβρίου κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Παραβρέθηκε πλήθος κόσμου από διάφορα σημεία της Ελλάδας. Τα έξοδα της κηδείας καλύφθηκαν από τον Δήμο Δρόπολης. Στην κηδεία, συνέρρευσαν αρκετοί εξτρεμιστές εθνικιστές από όλη την Ελλάδα, και ακούστηκαν συνθήματα κατά της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας (τότε πΓΔΜ).

Η Αλβανία δεν επέτρεψε σε 52 άτομα την είσοδο τους στην χώρα για να παρευρεθούν στην κηδεία.

Στην κηδεία παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές της μειονότητας Βαγγέλης Ντούλες και Βαγγέλης Τάβος, από την Ελλάδα οι βουλευτές Σάββας Αναστασιάδης και Βασίλης Γιόγιακας, από την Κύπρο η ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους και η ηγεσία της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Παρευρισκόμενοι ήταν και πολλοί οπαδοί της Χρυσής Αυγής, στους οποίους δεν επιτράπηκε η είσοδος ώστε να αποτραπούν τυχόν εξτρεμιστικές δράσεις.