Για την πατρότητα, την αγάπη που γνώρισε μέσα από τους δύο γιους του και την απόφασή του να μιλήσει δημόσια για τον εθισμό του μίλησε ο Δημήτρης Σκαρμούτσος. Ο γνωστός σεφ περιέγραψε πόσο άλλαξε η ζωή του όταν έγινε πατέρας, παραδεχόμενος πως μέχρι τότε δεν θεωρούσε ότι είχε αγαπήσει πραγματικά. Στη συνέντευξή του στη «Super Κατερίνα», την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, αναφέρθηκε επίσης στα χρόνια που έζησε στην Αμερική, στις σπουδές του στα Οικονομικά και στην τυχαία επαφή με τις επαγγελματικές κουζίνες, η οποία καθόρισε την πορεία του.

Δημήτρης Σκαρμούτσος

Δημήτρης Σκαρμούτσος: Όσα είπε για τα παιδιά του

Ο σεφ έχει δύο γιους, τον Δημήτρη, 25 ετών, και τον Αλέξανδρο, 11 ετών. Μιλώντας για τη διαφορά ηλικίας τους, σχολίασε με χιούμορ: «Αλλά και το 25 είναι σαν να είναι 11, δεν αλλάζει κάτι».

Στη συνέχεια εξήγησε τι σημαίνουν για εκείνον τα παιδιά του και πώς η γέννησή τους άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ένιωθε και αντιμετώπιζε τη ζωή: «Τα παιδιά μου μου έχουν μάθει την αγάπη. Εκεί αρχίζουν και τελειώνουν όλα. Είμαι ένας άνθρωπος που μέχρι που έκανα παιδί, δεν νομίζω ότι είχα αγαπήσει, ούτε είχα νιώσει ιδιαίτερη αγάπη στη ζωή μου. Έτσι, τουλάχιστον, το βλέπω εγώ. Αλλά με το που γεννήθηκε ο Δημήτρης και ο Αλέξανδρος, το αυθόρμητο αυτό συναίσθημα της αγάπης που έχεις γι’ αυτά τα πλάσματα που έχεις απέναντί σου, με άλλαξε τελείως σαν άνθρωπο».

Η πατρότητα είχε επηρεάσει και σημαντικές αποφάσεις του. Σε παλαιότερη εμφάνισή του στο «Στούντιο 4», τον Νοέμβριο του 2021, είχε εξηγήσει ότι επέστρεψε από την Αμερική για τον μεγαλύτερο γιο του. Όπως είχε περιγράψει τότε, η είδηση ότι θα αποκτούσε παιδί τον έκανε να βάλει την οικογένειά του στο επίκεντρο της ζωής του.

Από τα Οικονομικά στις κουζίνες της Αμερικής

Ένα ακόμη σημείο που καθόρισε τη διαδρομή του ήταν η αναχώρησή του για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρότι πήγε εκεί για σπουδές, η παράλληλη εργασία του σε εστιατόρια τον έφερε κοντά στη μαγειρική.

Ο ίδιος περιέγραψε πώς από το σέρβις βρέθηκε στην κουζίνα, αλλά και πόσο διαφορετικές ήταν οι συνθήκες στο επάγγελμα εκείνη την εποχή: «Δεν ήμουν ο καλύτερος και πιο ευγενικός σερβιτόρος, οπότε με έβαλαν λίγο να κάνω βοηθητικές δουλειές στην κουζίνα όσο σπούδαζα και εκεί κόλλησα λίγο το μικρόβιο. Αλλά μιλάμε τώρα για τη δεκαετία του 1990, που η κουζίνα τότε ήταν τελείως διαφορετική. Υπήρχε μεγαλύτερη ελευθερία. Δηλαδή, αν με ρώταγες τώρα αν θα γινόμουν σεφ, δεν θα υπήρχε περίπτωση».

Ωστόσο, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα Οικονομικά και δοκίμασε να ακολουθήσει το αντικείμενο που είχε επιλέξει. Η εμπειρία σε μια μεγάλη εταιρεία τον έκανε σύντομα να καταλάβει ότι δεν ήθελε να συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση.

«Στην Αμερική σπούδαζα Οικονομικά. Πήρα το πτυχίο και έπρεπε να το εφαρμόσω σε μία μεγάλη εταιρεία. Συνειδητοποίησα τις πρώτες εβδομάδες ότι δεν μπορώ να δω τον εαυτό μου να κάθεται σε ένα γραφείο και να ασχολούμαι με αυτό το πράγμα, το οποίο το αγαπούσα σαν θεωρία, αλλά η πράξη του ήταν τελείως διαφορετική».

Στα χρόνια της επαγγελματικής του διαδρομής στην Αμερική εργάστηκε και στο French Laundry, στη Napa Valley, δίπλα στον Thomas Keller. Σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε αναφέρει ότι έμεινε εκεί δύο χρόνια και ότι τους πρώτους έξι μήνες εργαζόταν χωρίς αμοιβή. Αργότερα, στην Κρήτη, η επαφή του με τα τοπικά προϊόντα και την κρητική κουζίνα έδωσε διαφορετική κατεύθυνση στη μαγειρική του.

Δημήτρης Σκαρμούτσος: Ο εθισμός και οι προειδοποιήσεις πριν μιλήσει δημόσια

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος αναφέρθηκε ακόμη στην προσωπική του εμπειρία με τον εθισμό και στη δύναμη που χρειάστηκε για να αλλάξει τη ζωή του. Περιγράφοντας τη δική του διαδρομή, στάθηκε στην απόφαση που έπρεπε πρώτα να πάρει ο ίδιος: «Η θέληση με βοήθησε να προχωρήσω. Μόνο εσύ μπορείς να το κάνεις, δεν μπορεί να σε βοηθήσει κανείς. Δεν μπορούν να σε βοηθήσουν οι συγγενείς, δεν μπορούν να σε βοηθήσουν οι γονείς… Στο δεύτερο στάδιο θα σε βοηθήσουν. Το πρώτο στάδιο, όμως, είναι εσύ να θέλεις να το κάνεις».

Θυμήθηκε, τέλος, τις αντιδράσεις που συνάντησε όταν αποφάσισε να μοιραστεί δημόσια το παρελθόν του, την περίοδο που είχε ήδη παρουσία στην τηλεόραση. Παρά τις προειδοποιήσεις ότι αυτή η εξομολόγηση θα μπορούσε να του κοστίσει επαγγελματικά, επέλεξε να μιλήσει.

«Όταν βγήκα εγώ και μίλησα το 2009-2010 ήμουν σε ένα μεγάλο κανάλι. Όλοι μου έλεγαν τότε “μην το κάνεις γιατί θα καταστραφείς”, που εγώ δεν μπορούσα να το καταλάβω αυτό, γιατί η δουλειά μου ήταν η μαγειρική, δεν ήταν η τηλεόραση. Χαίρομαι που μετά από τόσα χρόνια βλέπω ότι πάρα πολύς κόσμος βγαίνει και το λέει», κατέληξε.