Το ποσό των 400.000 ευρώ επιδίκασε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών ως αποζημίωση σε συγγενείς θύματος της τραγωδίας στα Τέμπη, σε μια απόφαση που σηματοδοτεί καμπή στη δικαστική αντιμετώπιση της υπόθεσης. Η αποζημίωση αφορά τέσσερα μέλη της ίδιας οικογένειας και αποτελεί την πρώτη δικαστική κρίση που αποδίδει ευθύνη στο Ελληνικό Δημόσιο, συνδέοντας το δυστύχημα με την κακή κατάσταση και συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας, Γιώργο Καραπάνο, η τραγωδία δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά το αποτέλεσμα σοβαρών και διαχρονικών παραλείψεων, καθώς και βαθιών προβλημάτων στη λειτουργία και την εποπτεία του σιδηροδρομικού συστήματος. Όπως επισημαίνεται, η απόφαση της 27ης Μαρτίου 2026 αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς για πρώτη φορά αναγνωρίζεται δικαστικά η ευθύνη του κράτους για τις συνθήκες που οδήγησαν στο πολύνεκρο δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023.
Στο αναλυτικό σκεπτικό της απόφασης υπογραμμίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο, μέσω του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, γνώριζε εδώ και καιρό τα σοβαρά προβλήματα ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο, ωστόσο δεν άσκησε την απαιτούμενη και αποτελεσματική εποπτεία. Η παράλειψη αυτή κρίθηκε καθοριστική, καθώς συνέβαλε άμεσα στην επέλευση του δυστυχήματος, το οποίο -όπως τονίζεται- θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Αντώνης Κανάκης: Ξέσπασε για τη δίκη των Τεμπών – «Είστε τόσο άχρηστοι ή το κάνετε επίτηδες;»
Η ανακοίνωση του δικηγόρου της οικογένειας
«Δικαστική αναγνώριση της ευθύνης του Ελληνικού Δημοσίου για την τραγωδία των Τεμπών από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών
Η απόφαση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς αποτελεί την πρώτη δικαστική κρίση, η οποία επιρρίπτει ευθύνες στο Ελληνικό Δημόσιο για το τραγικό αυτό συμβάν, επιβεβαιώνοντας αυτό που όλοι μας είχαμε αντιληφθεί απ’ τη πρώτη στιγμή: ότι το έγκλημα των Τεμπών δεν συνιστά ένα μεμονωμένο ή ένα απλώς τυχαίο γεγονός, αλλά το αποτέλεσμα εγκληματικών παραλείψεων και συστημικής αποτυχίας στη λειτουργία και εποπτεία του σιδηροδρομικού δικτύου
Στο πολυσέλιδο σκεπτικό της εν λόγω απόφασης επισημαίνεται ρητώς, μεταξύ άλλων, ότι το Ελληνικό Δημόσιο, δια του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, μολονότι γνώριζε ήδη επί μακρόν την επικίνδυνη και απολύτως ανεπαρκή κατάσταση που επικρατούσε στο σιδηρόδρομο, άσκησε πλημμελώς και αναποτελεσματικά την εποπτεία που όφειλε, συμβάλλοντας αιτιωδώς, δια της παράνομης αυτής παράλειψής του, στο ζημιογόνο αποτέλεσμα, το οποίο μπορούσε να αποτραπεί.
Η δικαστική αυτή εξέλιξη καθιστά σαφές ότι η αναζήτηση ευθυνών δεν εξαντλείται σε επιμέρους φυσικά πρόσωπα, αλλά εκτείνεται στον ίδιο τον πυρήνα της λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την περαιτέρω δικαστική διερεύνηση πραγματικών ευθυνών και απόδοσης ουσιαστικής δικαιοσύνης στα θύματα και στις οικογένειες τους.
Το Δικηγορικό Γραφείο «Γεώργιος Α. Καραπάνος & Συνεργάτες» στέκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των θυμάτων και των συγγενών τους και θα συνεχίσει με συνέπεια τον αγώνα για την απονομή δικαιοσύνης στη μνήμη των θυμάτων».
Σημειώνεται ότι, όπως είχε γράψει το dikastiko.gr είχε προηγηθεί δικαστική απόφαση το 2025 που δικαίωνε 4 συγγενείς θύματος της τραγωδίας των Τεμπών – του ελεγκτή της επιβατικής αμαξοστοιχίας – και επιδίκαζε αποζημίωση 800.000 ευρώ, τόσο από την ιταλικών συμφερόντων Hellenic Train, όσο και από τον ΟΣΕ. Τότε, μάλιστα, είχε υπάρξει και η αδιανόητη κίνηση της Hellenic Train να ασκήσει αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης, επιμένοντας να ζητάει μείωση της αποζημίωσης και να αποποιείται των ευθυνών της, παρά το γεγονός ότι είχε προηγηθεί παραίνεση του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών, Κ. Κυρανάκη να παραιτηθούν του δικαιώματος αυτού, κάτι το οποίο είχε αποδεχθεί και πράξει ο ΟΣΕ.


">
">
">
">
">
">
">