Ο Κώστας Σημίτης έφυγε από τη ζωή στις 5 Ιανουαρίου, σε ηλικία 88 ετών, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στο εξοχικό του στους Αγίους Θεοδώρους, όπου είχε πάει για να περάσει τις γιορτές με την οικογένειά του. Σήμερα, Πέμπτη 9 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε και η κηδεία του, δημοσία δαπάνη, με την εξόδιο ακολουθία να πραγματοποιείται στη Μητρόπολη στις 12:00 το μεσημέρι και έπειτα να ακολουθεί η ταφή του στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.
Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε και στις δύο τελετές, με τους περισσότερους να προέρχονται από την πολιτική σκηνή. Παρόλα αυτά, υπήρξαν και πολλοί καλλιτέχνες οι οποίοι έδωσαν το παρόν, ανάμεσα στους οποίους είναι και η Βάνα Μπάρμπα – δείτε εδώ την εξομολόγηση για το πρόβλημα υγείας της.
Η εμφάνιση της Βάνας Μπάρμπα στην κηδεία του Κώστα Σημίτη
Ο φωτογραφικός φακός του youweekly.gr την εντόπισε την ώρα που προχωρούσε για να μπει στον ιερό ναό, φορώντας μαύρα ρούχα, γυαλιά ηλίου στο πρόσωπο και αθλητικά, ενώ στα χέρια της κρατούσε μία μεγάλη τσάντα γνωστού οίκου και λευκά άνθη προς τιμήν του πρώην πρωθυπουργού. Περπατούσε άβαφη, με το κεφάλι της σκυμμένο, φανερά συγκινημένη από την απώλεια του πολιτικού – δείτε εδώ τη στιγμή που κατέρρευσε η σύζυγός του.
Οι μεγάλοι σταθμοί στη ζωή του πρώην πρωθυπουργού
Ο Κώστας Σημίτης έγραψε τη δική του ιστορία στην Ελλάδα και άφησε μια τεράστια παρακαταθήκη στη σύγχρονη εποχή, αφού πρώτα έγινε ο απόλυτος εκφραστής του εκσυγχρονισμού της χώρας.
Ο Κώστας Σημίτης γεννήθηκε στον Πειραιά στις 23 Ιουνίου 1936. Σπούδασε νομικά και οικονομικά στην Γερμανία και στην Αγγλία, όπου γνώρισε την σύζυγο του Δάφνη Σημίτη, το γένος Αρκαδίου, με την οποία απέκτησε δύο κόρες, την Φιόνα και την Μαριλένα.
Κώστας Σημίτης – Οι σπουδές και το ξεκίνημα
Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία ως διδάκτωρ της Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ το 1959. Από το 1971 έως το 1975 δίδαξε ως υφηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντίας και συνέχισε ως τακτικός καθηγητής του Αστικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Γκίσεν. Το 1977 εξελέγη τακτικός καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Δείτε επίσης: Κώστας Σημίτης – 63 χρόνια με τη Δάφνη Σημίτη: Η γνωριμία, η ιστορία αγάπης και η οικογένεια που δημιούργησαν
Πρωτοστάτησε το 1965 στην ίδρυση του Ομίλου Πολιτικής Έρευνας «Αλέξανδρος Παπαναστασίου». Ο «Όμιλος Παπαναστασίου», είχε ως στόχο τη συστηματική μελέτη των σημαντικότερων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπισή τους. Το 1967, ο όμιλος μετεξελίχθηκε στην αντιδικτατορική οργάνωση «Δημοκρατική Άμυνα».
Ο αντιδικτατορικός αγώνας και οι θέσεις του στις κυβερνήσεις Παπανδρέου
Συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα (1967-1974). Το 1969 διέφυγε στο εξωτερικό. Καταδικάσθηκε ερήμην σε φυλάκιση. Σε αντίποινα συνελήφθη η σύζυγός του και κρατήθηκε για δυο μήνες σε απομόνωση. Το 1970 στη Γερμανία έγινε μέλος του ΠΑΚ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα) και το 1974 ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, συμβάλλοντας καθοριστικά και στην διατύπωση της «Διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη». Συμμετείχε στο πρώτο Εκτελεστικό Γραφείο και στην πρώτη Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.
Αμέσως μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, τον Οκτώβριο του 1981, ανέλαβε στην πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου το Υπουργείο Γεωργίας. Διετέλεσε Υπουργός Γεωργίας μέχρι το 1985. Εξασφάλισε την επιτυχή ένταξη της ελληνικής γεωργίας στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΟΚ, καθώς και τον πολλαπλασιασμό των κοινοτικών ενισχύσεων. Το 1985 ανέλαβε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, όπου παρέμεινε μέχρι τον Νοέμβριο του 1987 εφαρμόζοντας το πρώτο πρόγραμμα σταθεροποίησης με αποτέλεσμα τον δραστικό περιορισμό των μακροοικονομικών ανισορροπιών.
Τον Νοέμβριο του 1987 διαφώνησε με τη χαλάρωση των μέτρων ανόρθωσης της οικονομίας και παραιτήθηκε. Διετέλεσε για μικρό διάστημα Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά τη διάρκεια της Οικουμενικής Κυβέρνησης, του καθηγητή Ξενοφώντα Ζολώτα (Νοέμβριος 1989-Φεβρουάριος 1990). Από το 1993 ως το 1995 ήταν Υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας, Έρευνας και Τεχνολογίας καθώς και Υπουργός Εμπορίου ταυτόχρονα. Κατά το διάστημα αυτό έθεσε το πλαίσιο μιας μακροχρόνιας πολιτικής ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας.