Ο Κώστας Σημίτης, ένας από τους πιο εμβληματικούς ηγέτες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Κυριακής 5 Ιανουαρίου, σε ηλικία 88 ετών, σκορπίζοντας θλίψη σε όσους τον γνώριζαν και συνεργάστηκαν μαζί του.
Ο πρώην πρωθυπουργός βρισκόταν στο εξοχικό του στους Αγίους Θεοδώρους όταν ένιωσε αδιαθεσία. Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Κορίνθου, Γρηγόρη Καρπούζη, ο Κώστας Σημίτης μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όμως κατά την άφιξή του είχε ήδη φύγει από τη ζωή.
Δείτε επίσης: Το ιστορικό συνέδριο όπου εξελέγη πρόεδρος ο Κώστας Σημίτης: Ο παραλίγο πρωθυπουργός Τσοχατζόπουλος και η ένταση
Η τελευταία δημόσια εμφάνιση που έκανε ο Κώστας Σημίτης με τη σύζυγό του
Η τελευταία φορά που ο Κώστας Σημίτης εμφανίστηκε δημοσίως ήταν μόλις τον Σεπτέμβριο του 2024, όταν παρευρέθηκε μαζί με τη σύζυγό του, Δάφνη, στο θέατρο Παλλάς. Το ζευγάρι έδωσε το «παρών» στον εορτασμό των 50 χρόνων από την διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη του ΠΑΣΟΚ.
Μάλιστα ο Κώστας Σημίτης έδειχνε υγιής και χαλαρός στο πλευρό της γυναίκας που στάθηκε δίπλα του σε όλη του την πολιτική και προσωπική πορεία, από την εποχή που ήταν φοιτητές, μέχρι να τους χωρίσει ο θάνατος 63 χρόνια αργότερα. Τίποτα δεν προμήνυε 4 μήνες πριν πως θα έφευγε από τη ζωή.
Μια ζωή γεμάτη επιτυχίες και προκλήσεις
«Ήταν φυσική, χαμογελαστή και πολύ όμορφη. Της πρότεινα να ξανασυναντηθούμε έπειτα από λίγες μέρες, όπως και έγινε. Από τότε αναπτύχθηκε μεταξύ μας μια σταθερή φιλία και σύντομα μια όλο και πιο δυνατή συμπάθεια. Συναντιόμασταν τακτικά, πηγαίναμε μαζί σε θέατρα, κινηματογράφους, εκδρομές, αλλά όλο και συχνότερα χωρίς πρόγραμμα. Μας αρκούσε να είμαστε μαζί. Έτσι ασυναίσθητα, φυσικά, ερωτευτήκαμε», είχε περιγράψει ο Κώστας Σημίτης στην αυτοβιογραφία του «Δρόμοι Ζωής». Ο έρωτάς τους εξελίχθηκε σε μια δυνατή σχέση, που επισφραγίστηκε με γάμο τον Αύγουστο του 1964.
Η απώλεια του Κώστα Σημίτη αφήνει ένα μεγάλο κενό, τόσο στην πολιτική σκηνή όσο και στους ανθρώπους που τον γνώρισαν. Το έργο του, οι μεταρρυθμίσεις και η παρακαταθήκη που άφησε θα συνεχίσουν να αποτελούν σημείο αναφοράς στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.