Μια ιστορία από τα νεανικά της χρόνια μοιράστηκε η Ντόρα Μπακογιάννη σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Μαρτίου, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας. Η πρώην υπουργός μίλησε ανοιχτά για την ανισότητα που υπήρχε ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες, θυμήθηκε ένα περιστατικό από την περίοδο που ήταν έγκυος στο πρώτο της παιδί και εξήγησε πώς αντιμετωπίζονταν τότε οι γυναίκες.

Όπως ανέφερε, σπάνια επιλέγει να μιλά δημόσια την συγκεκριμένη ημέρα, εξηγώντας πως ο τρόπος που τιμάται η γυναίκα μία φορά τον χρόνο την προβληματίζει.

Η Ντόρα Μπακογιάννη για την περιπέτεια που είχε στο μαιευτήριο

«Σπανίως όλα αυτά τα χρόνια μιλάω για την ημέρα της γυναίκας. Με καλούν συνήθως παντού, βρίσκω μια δικαιολογία και “την κάνω”, γιατί η Ημέρα της Γυναίκας κάπως με ενοχλεί γιατί μια φορά τον χρόνο μας θυμούνται όλοι… Θέλω να σας πω μια ιστορία. Εγώ έμεινα έγκυος 20 χρονών. Παντρεύτηκα στα 19. Μια ωραία μέρα, πάμε στο μαιευτήριο, με αφήνει ο άντρας μου στην είσοδο του μαιευτηρίου για να πάει να παρκάρει. Μπαίνω μέσα, ήταν μια συμπαθέστατη κυρία και της λέω “γεια σας, ήρθα να γεννήσω”», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Στη συνέχεια περιέγραψε τον διάλογο που είχε με μια εργαζόμενη στο μαιευτήριο, που την έκανε να αντιληφθεί ξεκάθαρα το κλίμα της εποχής: «Με ρώτησε το όνομά μου και αμέσως μετά πότε παντρεύτηκα. Της είπα ότι δεν είμαι παντρεμένη και μου απάντησε: “και το παιδί ποιανού είναι;”. “Αγνώστου πατρός” της απάντησα. Και με ρωτάει: “Τι έκανε λέει; Και τι θα γίνει τώρα;”, και απαντάω κι εγώ: “Δε ξέρω. Τι προτείνετε; Να το καταπιώ;”».

Η Ντόρα Μπακογιάννη εξήγησε ότι τέτοιες ερωτήσεις ήταν τότε σχεδόν αυτονόητες για τις γυναίκες που πήγαιναν να γεννήσουν: «Αυτή ήταν η κατάσταση της γυναίκας τότε. Έμπαινες να γεννήσεις και σε ρωτούσαν πότε παντρεύτηκες και ποιανού είναι το παιδί. Το παιδί δηλαδή, δεν ήταν δικό μου, ήταν κάποιου».

Το περιστατικό στην Ευρυτανία

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που συνάντησε ως γυναίκα στην πολιτική. Όπως είπε, ακόμη και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι ο ρόλος της γυναίκας είναι να μένει στο σπίτι και να φροντίζει την οικογένεια. Για να το εξηγήσει, μοιράστηκε ένα περιστατικό από περιοδεία της στην Ευρυτανία.

«Θα σας μιλήσω λίγο για την γυναίκα στην πολιτική. Μέσα στο λαό υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό που έχει την άποψη ότι την καλύτερη δουλειά που έχουν να κάνουν οι γυναίκες, είναι να κάθονται σπίτι τους και να μαγειρεύουν για τον άντρα και τα παιδιά. Αυτό υπάρχει και σήμερα. Όταν πήγα σε ένα καφενείο στην Ευρυτανία, ήταν ένας παππούς ο οποίος με κοίταξε και με ρώτησε τι γύρευα εκεί. Του είπα ότι πήγα για να με ψηφίσει, και μου απάντησε “Εγώ τσούπρες δεν ψηφίζω”. Είχε μεγάλη πλάκα που δυο εκλογές μετά ο παππούς αυτός με ψήφισε», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Κώστας και Αλεξία Μπακογιάννη

Υπενθυμίζεται ότι η Ντόρα Μπακογιάννη έχει αποκτήσει δύο παιδιά, την Αλεξία και τον Κώστα Μπακογιάννη, από τον πρώτο της γάμο με τον Παύλο Μπακογιάννη.