Με μια εκτενή ανακοίνωση, ο Νίκος Καρβέλας τοποθετείται για την κόντρα με την Άννα Βίσση και την απουσία του από τη συναυλία στο ΟΑΚΑ, περιγράφοντας όσα, σύμφωνα με τον ίδιο, συνέβησαν πριν και μετά τη μεγάλη μουσική βραδιά. Ο συνθέτης μιλά για βαθιά καλλιτεχνική διαφωνία, καταγγέλλει ότι ακυρώθηκαν τα εισιτήρια του ίδιου και των προσκεκλημένων του και υποστηρίζει πως του ζητήθηκε να δεσμευτεί ότι δεν θα έκανε δημόσιες αρνητικές αναφορές στην τραγουδίστρια, προκειμένου να πληρωθεί.

Στον απόηχο των δημοσιευμάτων για οικονομική διαφορά 200.000 έως 300.000 ευρώ, διευκρινίζει ότι η αμοιβή που ζητά είναι διαφορετική από τα δικαιώματα που εισπράττει ως δημιουργός. Στην ανακοίνωσή του, πάντως, δεν αναφέρει συγκεκριμένο ποσό.

Η πιο προσωπική αναφορά του αφορά τη στιγμή που, όπως λέει, πληροφορήθηκε ότι η Άννα Βίσση γνώριζε για την αλλαγή των θέσεων στο ΟΑΚΑ. «Μια λέξη μόνο μπορεί να εκφράσει αυτό που αισθάνθηκα: Συντριβή», σημειώνει, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για τη στάση της.

Καρβέλας Βίσση

Η διαφορετική κατεύθυνση της Άννας Βίσση

Ο Νίκος Καρβέλας εξηγεί ότι αποφάσισε να μιλήσει λόγω των ανακριβειών που, όπως υποστηρίζει, διαδίδονταν για την απουσία του από τη συναυλία. Υπενθυμίζει ότι έχει συνθέσει, γράψει και ενορχηστρώσει, με ελάχιστες εξαιρέσεις, τη δισκογραφία της Άννας Βίσση και ότι έχουν μοιραστεί τόσο μεγάλες επιτυχίες όσο και δύσκολες επαγγελματικές στιγμές.

Όπως επισημαίνει, 47 από τα 50 τραγούδια που ερμήνευσε η τραγουδίστρια στο ΟΑΚΑ ήταν δικές του δημιουργίες. Αναφέρει επίσης ότι, μέχρι σήμερα, οι αποφάσεις για το πώς, πού και πότε θα παρουσιάζονταν τα τραγούδια του λαμβάνονταν από κοινού, με συνεννόηση και κοινή αντίληψη.

Καρβέλας Βίσση

Πλέον, όμως, περιγράφει αλλαγή στη μεταξύ τους σχέση: «Όλα αυτά, δυστυχώς, φαίνονται να έχουν αλλάξει. Η Άννα έχει πάρει μία κατεύθυνση, τόσο σε επίπεδο καλλιτεχνικό όσο και σε επίπεδο δημόσιας παρουσίας, που δεν με βρίσκει σύμφωνο».

Σύμφωνα με τον συνθέτη, στις προηγούμενες συναυλίες τους το βάρος έπεφτε στη δύναμη των τραγουδιών, στην ερμηνεία της Άννας Βίσση και στην επικοινωνία με το κοινό. Παρότι έχουν παρουσιάσει μεγάλες παραγωγές, υπογραμμίζει ότι το μέγεθος και ο εντυπωσιασμός δεν αποτελούσαν αυτοσκοπό.

Άννα Βίσση

Οι αντιρρήσεις για το ΟΑΚΑ και τα εισιτήρια των 400 ευρώ

Η επιλογή του Ολυμπιακού Σταδίου τον προβλημάτισε, όπως αναφέρει, από την πρώτη στιγμή. Θεωρούσε ότι σε έναν τόσο μεγάλο χώρο το κοινό δεν θα μπορούσε να απολαύσει πραγματικά τα τραγούδια τους, ενώ εκφράζει αντιρρήσεις και για τις τιμές των εισιτηρίων, που, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, έφταναν μέχρι τα 400 ευρώ.

«Σέβομαι απόλυτα όσους στερήθηκαν για να αγοράσουν εισιτήριο για τη συναυλία αυτή. Αλλά εγώ αντιλαμβάνομαι την τέχνη μου ως μια τέχνη λαϊκή και προσιτή. Με το κοινό να ευχαριστιέται την αμεσότητα και να διασκεδάζει μαζί και δίπλα με τους καλλιτέχνες».

Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί μια συνθήκη στην οποία η οικονομική δυνατότητα καθορίζει την ορατότητα και την εμπειρία του θεατή.

«Δεν μπορώ να δεχτώ ότι όσοι δεν μπορούν να δώσουν πολλά χρήματα θα καταλήξουν να ακούνε τα τραγούδια μου από θέσεις με μειωμένη ως καθόλου ορατότητα, σε ένα αχανές γήπεδο. Άλλο να προσφέρεται ένα ωραίο θέαμα, και άλλο τα τραγούδια να γίνονται δευτερεύον, συνοδευτικό υλικό για ένα φαραωνικό “υπερθέαμα” εικόνας που το παρακολουθείς από γιγαντοοθόνες».

Για τον Νίκο Καρβέλα, αυτή η διαφωνία αφορά διαφορετικές αντιλήψεις για την παρουσίαση της μουσικής: «Δεν είναι θέμα επιλογής “χώρων”. Είναι σύγκρουση μεταξύ τελείως διαφορετικών προθέσεων και οραμάτων. Σύγκρουση μεταξύ δύο ασύμβατων καλλιτεχνικών αντιλήψεων».

Περιγράφοντας τα τραγούδια του, αναφέρεται στην απειθαρχία, στην «τρέλα» και στον πηγαίο αυθορμητισμό που θεωρεί ότι τα χαρακτηρίζουν. Τονίζει πως δεν επιθυμεί να χάνουν αυτά τα στοιχεία ούτε να χρησιμοποιούνται ως συμπλήρωμα κοσμικών εκδηλώσεων.

«Δεν θέλω να τα βλέπω καλογυαλισμένα, ούτε θέλω να τα δω να γίνονται αλατοπίπερο για κοσμικές εκδηλώσεις της οικονομικής ελίτ».

Η Άννα Βίσση με τον Νίκο Καρβέλα
Ηρώδειο-Συναυλία Άννας Βίσση – 04/10/2023

Η αμοιβή που διεκδικεί και η καταγγελία για τις πρόβες

Σχετικά με την οικονομική διαφορά, ο συνθέτης υποστηρίζει ότι οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν μετέφεραν τη συζήτηση μακριά από την καλλιτεχνική διαφωνία του με την Άννα Βίσση.

Ξεκαθαρίζει ότι βιοπορίζεται από τη δημιουργία τραγουδιών και πως θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του δημιουργού να αμείβεται. Όπως εξηγεί, στις προηγούμενες συναυλίες στο Καλλιμάρμαρο λάμβανε αμοιβή ανεξάρτητη από τα δικαιώματα του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης που τον εκπροσωπεί ως συνθέτη και στιχουργό.

Για τη συναυλία στο ΟΑΚΑ, όμως, υποστηρίζει ότι ενημερώθηκε λίγες ημέρες πριν πως δεν θα πληρωνόταν, λόγω του υψηλού κόστους της παραγωγής. Παράλληλα, καταγγέλλει ότι η τραγουδίστρια του ζήτησε να μη συμμετάσχει στις μουσικές πρόβες στο στάδιο.

«Λίγες μόλις ημέρες πριν την πραγματοποίηση της συναυλίας και ενώ η Άννα εντελώς απρόσμενα μου είπε να μην συμμετάσχω στις μουσικές πρόβες στο ΟΑΚΑ, μου παρουσίασαν ως τετελεσμένο γεγονός ότι δεν θα έπαιρνα καμία αμοιβή από τη συναυλία, με την αιτιολογία ότι η παραγωγή υπήρξε πολύ ακριβή».

Ο Νίκος Καρβέλας διερωτάται γιατί οι δαπάνες για τον χώρο, τον εξοπλισμό, τους μουσικούς και το τεχνικό προσωπικό είχαν προβλεφθεί, ενώ η αμοιβή του δημιουργού των περισσότερων τραγουδιών δεν συμπεριλαμβανόταν στο κόστος.

«Πρώτη φορά σε όλα αυτά τα χρόνια που είμαι στον χώρο, ακούω παραγωγό να δηλώνει τελεσιγραφικά στον δημιουργό ότι δεν θα πληρωθεί επειδή το κόστος του παραγωγού είναι μεγάλο. Και μάλιστα για μια συναυλία που ο ίδιος ο παραγωγός επέλεξε να κάνει, χωρίς καν να ρωτήσει τον δημιουργό».

Όπως αναφέρει, ζήτησε τη συμφωνημένη αμοιβή που είχε λάβει σε ανάλογες περιπτώσεις και η οποία, κατά τον ίδιο, ήταν γνωστή στην εταιρεία παραγωγής μέσω της Άννας Βίσση.

Νίκος Καρβέλας: «Είχαν ακυρώσει τα αρχικά εισιτήρια όλων μας»

Παρά το αρνητικό κλίμα, ο συνθέτης δηλώνει ότι πείστηκε από το περιβάλλον του να πάει στη συναυλία για να τιμήσει το κοινό. Σύμφωνα με όσα περιγράφει, λίγες ώρες πριν από την έναρξη ενημερώθηκε από πρόσωπο που μιλούσε για λογαριασμό της εταιρείας παραγωγής ότι ο βασικός χρηματοδότης και παράγοντες της παραγωγής δεν επιθυμούσαν να καθίσουν δίπλα τους ο ίδιος, οι οικείοι και οι προσκεκλημένοι του.

Υποστηρίζει ότι τα αρχικά εισιτήρια είχαν ακυρωθεί και αντικατασταθεί με άλλα, σε θέσεις που χαρακτηρίζει απομακρυσμένες και υποδεέστερες.

Ο ίδιος αντέδρασε, εκφράζοντας την πρόθεσή του να παραστεί και να καθίσει μαζί με τους προσκεκλημένους του στις αρχικές θέσεις. Όπως αναφέρει, του απάντησαν ότι αυτό δεν μπορούσε να γίνει δεκτό.

«Όταν ρώτησα επί λέξει “Και τι θα κάνετε; Θα μου απαγορεύσετε να μπω και να καθίσω στη θέση μου;”, η απάντηση που πήρα ήταν ότι, πράγματι, αυτό θα καλούνταν να κάνουν. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και ότι, στην περίπτωση αυτή, παύει οποιαδήποτε συζήτηση επί του οικονομικού».

Η απάντηση της Νίκης Βίσση και η «συντριβή»

Ο Νίκος Καρβέλας αναφέρει ότι στη συνέχεια θέλησε να μάθει εάν η Άννα Βίσση γνώριζε όσα του είχαν μεταφερθεί. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, η Νίκη Βίσση τού είπε ότι η τραγουδίστρια ήταν ενήμερη.

«Το τελειωτικό χτύπημα που δέχθηκα, σε προσωπικό επίπεδο, ήταν όταν ζήτησα να μάθω αν η Άννα γνώριζε για αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά και μου μεταφέρθηκε από την Νίκη Βίσση ότι ναι, ήταν ενήμερη. Μια λέξη μόνο μπορεί να εκφράσει αυτό που αισθάνθηκα: Συντριβή».

Συνεχίζοντας, εκφράζει την απογοήτευσή του: «Ακόμα δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι η Άννα συναίνεσε σε μια τόσο μεγάλη απρέπεια εναντίον μου».

Μετά από αυτή την εξέλιξη, όπως ξεκαθαρίζει, αποφάσισε να μην πάει στη συναυλία.

Η Άννα Βίσση και ο Νίκος Καρβέλας
Φωτογραφίες: NDP Photo Agency

Ο όρος για να μην κάνει αρνητικές αναφορές στην Άννα Βίσση

Η ανακοίνωση περιλαμβάνει και μια καταγγελία για όσα ακολούθησαν τη συναυλία. Ο συνθέτης υποστηρίζει ότι τέθηκε ως προϋπόθεση για να λάβει οποιαδήποτε αμοιβή να υπογράψει πως δεν θα έκανε δημόσιες αρνητικές αναφορές στην Άννα Βίσση.

Όπως αναφέρει, ο όρος συνοδευόταν από απειλή ποινής χιλιάδων ευρώ, χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική συμφωνία.

«Φυσικά δεν δέχθηκα να απαρνηθώ την ελευθερία της γνώμης μου και να την ανταλλάξω με χρήμα. Και μάλιστα με χρήμα που δεν μου το “χάριζαν”, αλλά ήταν η αμοιβή που δικαιούμουν ως δημιουργός των τραγουδιών».

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι δεν έχει πρόθεση να προσβάλει κανέναν, αλλά επιμένει στο δικαίωμά του να μιλά ελεύθερα.

«Προσβολή δεν είναι να εκφράζεσαι ελεύθερα και ειλικρινά. Προσβολή είναι να απαιτούν από σένα να μην μιλάς και να μην εκφράζεις τη γνώμη σου».

Κλείνοντας, τονίζει ότι ο δημιουργός έχει δικαίωμα να αμείβεται και υποχρέωση να υπερασπίζεται την ακεραιότητα του έργου του. Αναφέρεται επίσης στο δικαίωμά του να εκφράζει αντιρρήσεις όταν ο τρόπος παρουσίασης των τραγουδιών του συγκρούεται με τις καλλιτεχνικές προθέσεις, την προσωπικότητα και την κοινωνική του στάση.

«Καταλήγοντας, νομίζω ότι γίνεται σαφές από όσα ανέφερα, ότι τόσο αυτό το δελτίο τύπου, όσο και οι επόμενες κινήσεις μου, αποσκοπούν στην υπεράσπιση του έργου μου και στην απόδοση στο πρόσωπό μου του σεβασμού που μου αναλογεί ως δημιουργού».

Τι είχε υποστηρίξει νωρίτερα ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος

Νωρίτερα την Τρίτη 6 Οκτωβρίου, ο δικηγόρος της Άννας Βίσση, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, είχε τοποθετηθεί στην εκπομπή «Το Πρωινό», υποστηρίζοντας ότι πριν από τη συναυλία είχαν καταβληθεί περίπου 300.000 ευρώ για τα δικαιώματα του δημιουργού.

Στην ίδια παρέμβαση ανέφερε ότι ο Νίκος Καρβέλας επέλεξε να μην παραστεί στο ΟΑΚΑ, αρνήθηκε ότι του απαγορεύτηκε η είσοδος και διέψευσε την ύπαρξη επεισοδίου στα καμαρίνια. Δήλωσε επίσης ότι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε εξώδικο ή αγωγή. Από την πλευρά του, ο συνθέτης στην ανακοίνωσή του διαχωρίζει την αμοιβή που διεκδικεί από τα δικαιώματα μέσω του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης.

Ο δικηγόρος της Άννας Βίσση υποστήριξε ότι ο Νίκος Καρβέλας έχει ήδη λάβει όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα, κάνοντας λόγο για ποσό 300.000 ευρώ που έχει καταβληθεί μέσω της Αυτοδιαχείρισης. «Ο κ. Καρβέλας έχει πληρωθεί 300.000 ευρώ, όσα προβλέπει η νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα. Εάν ο κύριος Καρβέλας έχει άλλα νομικά επιχειρήματα, εγώ θα του έλεγα αντί να στείλει εξώδικα, να μιλήσει απευθείας μαζί μου να βρούμε μια λύση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή άλλη ενεργή οικονομική αξίωση που να στηρίζεται είτε σε σύμβαση είτε στον νόμο. «Έχει πληρωθεί σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία. Υπάρχει η Αυτοδιαχείριση, ένας νομικός θεσμός που διαχειρίζεται τα πνευματικά δικαιώματα. Δεν υπάρχει άλλη αξίωση ενεργή που να στηρίζεται στον νόμο ή στη σύμβαση», υποστήριξε.

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος θέλησε να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο διαλόγου, ξεκαθαρίζοντας ότι εφόσον ο Νίκος Καρβέλας θεωρεί πως έχει διαφορετική οικονομική απαίτηση, αυτή μπορεί να συζητηθεί. «Εάν υπάρχει οικονομική αξίωση, μπορούμε να κουβεντιάσουμε. Εάν δεν συμφωνήσουμε, τότε μπορούμε να πάμε στη Δικαιοσύνη. Σας λέω εγώ, όμως, ως νομικός ότι αξίωση που μπορεί να στηρίζεται σε σύμβαση δεν υπάρχει. Μπορούμε, πάντως, να μιλήσουμε μόνοι μας και να βρούμε λύση», σημείωσε.


Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της ανακοίνωσης του Νίκου Καρβέλα που αναφέρεται στις διαφορετικές καλλιτεχνικές αντιλήψεις του ίδιου και της Άννας Βίσση, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος δήλωσε: «Εάν έχει διαφορετικές προσεγγίσεις σε καλλιτεχνικά θέματα και στη φιλοσοφία με την οποία θα πρέπει να κινείται στον χώρο του τραγουδιού ή στον χώρο της Τέχνης η Άννα Βίσση, εγώ δεν έχω άποψη επ’ αυτού, εγώ είμαι νομικός».

Με τον τρόπο αυτό, ο δικηγόρος της τραγουδίστριας διαχώρισε το νομικό και οικονομικό σκέλος της υπόθεσης από τη βαθύτερη καλλιτεχνική διαφωνία που περιέγραψε ο Νίκος Καρβέλας στη δική του ανακοίνωση.

«Υπήρξε θέμα με τις θέσεις των προσκεκλημένων του κ. Καρβέλα»

«Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε ένα θέμα με τους προσκεκλημένους του κυρίου Καρβέλα και την παραγωγή, δεν μπορώ να το αρνηθώ αυτό», είπε. Όπως εξήγησε, η παραγωγή δεν επιθυμούσε οι συγκεκριμένοι προσκεκλημένοι να βρίσκονται κοντά στο σημείο όπου καθόταν ο παραγωγός με τους δικούς του καλεσμένους και, για τον λόγο αυτό, οι θέσεις τους μετακινήθηκαν σε άλλο σημείο του ΟΑΚΑ.Ο ίδιος, ωστόσο, υποστήριξε ότι η αλλαγή δεν έγινε μονομερώς. «Συναινετικά έγινε η αλλαγή θέσεων. Είχα επικοινωνία μαζί του με γραπτά μηνύματα, η αλλαγή έγινε συναινετικά αφού μίλησα με τη σύζυγό του, δεν φάνηκε να υπάρχει πρόβλημα», ανέφερε.