Μεγάλο σοκ έχει προκαλέσει η τραγωδία που σημειώθηκε την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου στην Πλάκα, όταν ένα παλιό κτίριο κατέρρευσε ύστερα από ισχυρή έκρηξη, με τραγικό απολογισμό έξι νεκρούς. Κανένας από τους ανθρώπους που είχαν αναφερθεί ως αγνοούμενοι μετά την έκρηξη και την κατάρρευση δεν κατάφερε να βγει ζωντανός από τα συντρίμμια. Την ίδια ώρα, τα ερωτήματα σχετικά με τα αίτια που προκάλεσαν την ισχυρή έκρηξη ολοένα και αυξάνονται.

Από τις πρώτες ώρες μετά την έκρηξη, το σενάριο που εξετάζεται περισσότερο είναι αυτό της συσσώρευσης αερίου σε κλειστό χώρο, η οποία οδήγησε σε ανάφλεξη και στη συνέχεια στην καταστροφική έκρηξη. Οι πρώτες εκτιμήσεις των Αρχών και αυτοψίες στο σημείο έχουν στρέψει το ενδιαφέρον στις εγκαταστάσεις του κτιρίου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημο πόρισμα, που να επιβεβαιώνει την αιτία. Σύμφωνα με πληροφορίες που εξετάζουν οι Αρχές, ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στον δεύτερο όροφο, απ’ όπου εκτιμάται ότι μπορεί να ξεκίνησε η έκρηξη, ενώ αναζητούνται στοιχεία από τα συντρίμμια, που θα δείξουν αν υπήρχε πρόβλημα σε εγκατάσταση αερίου ή σε κάποια άλλη συσκευή.

Η αποκάλυψη της Σίσσυς Χρηστίδου για την κουμπάρα της, Χριστίνα Κοντοβά

Η Σίσσυ Χρηστίδου σήμερα, Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου έκανε μία συγκλονιστική αποκάλυψη μέσα από την εκπομπή Χαμογέλα και Πάλι του MEGA, με την παρουσιάστρια να λέει στους συνεργάτες της ότι η κουμπάρα της, Χριστίνα Κοντοβά, μένει 150 μέτρα από το σημείο όπου σημειώθηκε η φονική έκρηξη στην Πλάκα, με τα λόγια της να σοκάρουν. Μάλιστα, διάβασε στον “αέρα” της εκπομπής μία επιστολή που είχε σταλθεί στην κουμπάρα της στις 18 Αυγούστου από την εταιρία φυσικού αερίου η οποία την ενημέρωνε για τυχόν βλάβη στο δίκτυο της πολυκατοικίας.

Συγκεκριμένα, η παρουσιάστρια είπε: «Θέλω να σας πω το εξής παιδιά: Αυτό τώρα το περιστατικό που έγινε που τελικά εξελίχθηκε σε τραγωδία… Λέγαμε μακάρι μην είναι κανένας, αλλά τελικά ήταν έξι άνθρωποι ήταν μέσα και έχασαν τη ζωή τους. Θέλω να σας πω το εξής: Η Χριστίνα η Κοντοβά, η κουμπάρα μου μένει στα 150 μέτρα από το σημείο. Ξύπνησε η Χριστίνα και νόμιζε ότι έγινε σεισμός. Ήταν εκκωφαντικός ο θόρυβος. Σηκώθηκε και πετάχτηκε να πάει στο παιδί να δει τι γίνεται γιατί νόμιζε ότι ήταν σεισμός και μετά κατάλαβε ότι δεν γίνεται τίποτα. Μου είπε λοιπόν το εξής: Ότι έχει κάποιους μήνες μες το καλοκαίρι, στις 18 Αυγούστου, που είχε πάει μία επιστολή στους πελάτες από την εταιρία του φυσικού αερίου που τους έλεγε ότι “επειδή υπάρχει μία βλάβη στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ και εισήλθε νερό στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου χαμηλής πίεσης στην περιοχή σας, θα έχετε προσωρινή διακοπή τροφοδοσίας και ενδέχεται η διαρροή να έχει επηρεάσει την εσωτερική σας εγκατάσταση, γι’ αυτό το λόγο παρακαλούμε να απευθυνθείτε άμεσα στο αδειοδοτημένο συντηρητή σας για να ελέγξει την ακεραιότητα και την ορθή λειτουργία της εγκατάστασης σας εγκαίρως. Πρέπει να αποκλειστεί άμεσα το ενδεχόμενο σοβαρής βλάβης στον εξοπλισμό σας”. Δεν ξέρω αν συνδέεται με αυτό που έγινε, αλλά τα στοιχεία και την επιστολή που έχει σταλθεί από το φυσικό αέριο στις 18/8 στη Χριστίνα. Δεν ξέρουμε αν συνδέεται, σαν στοιχείο το δείχνουμε. Όπως καταλαβαίνεις, επειδή η Χριστίνα επικοινώνησε απευθείας με τον τεχνικό, επειδή αυτή είναι ευθύνη του ιδιωκτήτη που έχει το φυσικό αέριο της είπε να κάνουν κάθε χρόνο συντήρηση. Είχαν κάνει συντήρηση οπότε της λέει ότι δεν τίθεται θέμα, τώρα τον ξανα πήρε και του είπε έλα στο σπίτι» αποκάλυψε η ίδια.

Αυτά είναι τα θύματα της τραγωδίας

Μεταξύ των νεκρών από την έκρηξη στην Πλάκα είναι και τέσσερις Αμερικανοί που είχαν νοικιάσει το Airbnb που υπήρχε στον πρώτο όροφο του κτιρίου. Οι τουρίστες επρόκειτο να αποχωρήσουν από το κτίριο την ημέρα που σημειώθηκε η κατάρρευση από την ισχυρή έκρηξη. Μάλιστα ήταν προγραμματισμένο να φύγουν από την Ελλάδα στις 15.30 της Παρασκευής, ωστόσο, δεν πρόλαβαν και δυστυχώς έχασαν τη ζωή τους. Πρόκειται για την Φλόριντα Χότζα (Florida Hoxha) και τον Ίαν Αλεξάντερ Κιρκπάτρικ (Ian Kirkpatrick) 37 ετών, για την Ερίσα Τσάνι (Erisa Cani) και τον Φλορίν Χότζα (Florin Hoxha). Στα θύματα περιλαμβάνεται επίσης ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, το οποίο διέμενε στον δεύτερο όροφο του κτιρίου.

Πλάκα

Πρόκειται για το ζευγάρι που διέμενε στον δεύτερο όροφο του κτηρίου και είναι η Αθηνά Παπαρέσκου και ο Έντμοντ Χινγκς, 77 ετών. Οι δυο τους είχαν επιλέξει να χτίσουν την κοινή τους ζωή στην καρδιά της Αθήνας, σε ένα σπίτι κοντά στην Ακρόπολη, ωστόσο, δυστυχώς, δεν κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από την θανατηφόρα έκρηξη.

Νιόπαντρο ζευγάρι τα δύο θύματα της τραγωδίας – Οι άλλοι δύο περίμεναν παιδί!

Τα δύο ζευγάρια είχαν νοικιάσει κατάλυμα στον πρώτο όροφο του κτηρίου. Από τους τέσσερις ανθρώπους, οι τρεις ήταν αλβανικής καταγωγής και διέθεταν αμερικανική υπηκοότητα. Ιδιαίτερα οδυνηρή διάσταση στην τραγωδία προσθέτουν οι πληροφορίες για τον λόγο που βρίσκονταν στην Ελλάδα η Φλορίντα Χότζα και ο Ίαν Αλεξάντερ Κίρκπατρικ. Όπως είχε γνωστοποιήσει συγγενικό τους πρόσωπο, το νεόνυμφο ζευγάρι είχε ταξιδέψει στη χώρα για να πραγματοποιήσει το ταξίδι του μέλιτος.

Τραγωδία Πλάκα

Τις πρώτες ώρες μετά την κατάρρευση, όταν ακόμη δεν είχε γίνει γνωστή η τύχη τους, συγγενής τους προσπάθησε μέσω Reddit να συγκεντρώσει πληροφορίες για το ζευγάρι. Στην ανάρτησή του έγραψε: «Το κτίριο που κατέρρευσε στην Πλάκα πριν από περίπου 13 ώρες πιστεύεται ότι φιλοξενούσε τα ξαδέλφια μου, τον Ίαν και τη Φλόριντα. Βρίσκονται στην Ελλάδα για το ταξίδι του μέλιτός τους». Η ανησυχία για την τύχη τους είχε ενταθεί μετά την πληροφορία ότι μέσα στα ερείπια είχαν βρεθεί διαβατήρια στα οποία αναγράφονταν τα ονόματά τους.

Τραγωδία Πλάκα

Την ίδια στιγμή, ακόμη μία ιδιαίτερα τραγική πληροφορία αφορά το δεύτερο ζευγάρι που βρισκόταν μαζί τους. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά και όπως αναφέρει και το protothema.gr, η Έρις Τσάνι και ο Φλορίν Χότζα περίμεναν παιδί και τότε υπάρχουν 7 νεκροί στην τραγωδία. Οι υπόλοιποι δύο άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους ήταν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που κατοικούσε στον δεύτερο όροφο του κτηρίου. Πρόκειται, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, για την Αθηνά Παπαρέσκου και τον 77χρονο Έντμοντ Χινγκς, βρετανικής καταγωγής.

Με το σκέλος της αναζήτησης των αγνοουμένων να έχει πλέον ολοκληρωθεί, το βάρος πέφτει στην έρευνα για το τι προκάλεσε την έκρηξη που οδήγησε στην κατάρρευση και στον θάνατο έξι ανθρώπων. Η διαρροή αερίου βρίσκεται μεταξύ των βασικών σεναρίων που εξετάζουν οι Αρχές, ενώ υπάρχουν μαρτυρίες που κάνουν λόγο για οσμή αερίου πριν από την έκρηξη. Παράλληλα, αναμένεται να εξεταστούν οι εγκαταστάσεις και οι σωληνώσεις του κτιρίου. Ωστόσο, η ακριβής αιτία της έκρηξης δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί οριστικά και η σχετική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.