Ο Σωτήρης Τσαφούλιας βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή Χαμογέλα και Πάλι σήμερα Σάββατο 12/10 όπου μίλησε για όλους και για όλα. Αναφέρθηκε στα προβλήματα της σημερινής κοινωνίας, στην woke κουλτούρα στα νέα παιδιά, ενώ ρωτήθηκε και για την σάτιρα.
Οι δηλώσεις του Σωτήρη Τσαφούλια που θα συζητηθούν
«Καθόλου καλά δεν είμαι αυτή την περίοδο. Δεν μπορεί κανείς αν είναι καλά. Είναι λίγο μαύρα τα πράγματα. Κρατάω το θέμα της πιτσιρικαρίας και όλα αυτά που συμβαίνουν με τη νεολαία και τη βία. Ας ελπίσουμε ότι θα αλλάξει κάτι. Δεν πρέπει να χαθεί η ελπίδα. Για εμένα πέρα από όλα τα άλλα θέματα θεωρώ ότι η τηλεόραση φέρει μεγάλη ευθύνη. Βλέπουμε την βία την πραγματικά από το πρωί μέχρι το βράδυ.
Πόσες φορές είδαμε τον Αντώνη να πνίγεται (δείτε τι είχε συμβεί), πόσες φορές είδαμε τον πατέρα να βλέπει την 17χρονη κόρη του στην Γλυφάδα να την κοπανάνε. Όταν κάτι βλέπεις από το πρωί μέχρι το βράδυ εξοικειώνεσαι. Πριν από λίγο καιρό ένα 10χρονο κοριτσάκι κατέκτησε την τρίτη θέση στην παγκόσμια ολυμπιάδα σκακιού σε 110 χώρες. Δεν έπαιξε πουθενά. Μετά αναρωτιόμαστε γιατί αυξάνεται η βία. Καίμε τα δάση, ανεβαίνει η θερμοκρασία, οι πανδημίες θα είναι κάθε 10-15 χρόνια, η ποσότητα της θάλασσας εξαφανίζεται, αυτή το χειμώνα θα πέσει το χειμώνα θα μας πνίξει και το αποκαλούμε έκτακτο φαινόμενο, ενώ δεν είναι. Βλέπουμε δημοσιογράφους, πολιτικούς και να καταδικάζουν την κακοποίηση γυναικών εκτός αν το έχει κάνει φίλος τους, βλέπουμε να καταδικάζουμε την κακοποίηση των παιδιών, εκτός αν το έχει κάνει φίλος μας συνεργάτης μας.
Να μπαίνει ένας 17χρονος φυλακή αλλά όχι ένας Υπουργός για 57 θανάτους στα Τέμπη. Τώρα πρέπει να κοιτάξουμε τα παιδιά μας και να πούμε τα φύλα είναι δυο. Ποιο από όλα αυτά τα προβλήματα ευθύνονται τα παιδιά τα λοάτκι οι ομοφυλόφιλοι. Άρα είναι ώρα να συζητήσουμε πόσα είναι τα φύλα;», είπε για τα προβλήματα της κοινωνίας μας και τα νέα παιδιά.
Το σχόλιο του για την σάτιρα
Σε άλλο σημείο, η Σίσσυ Χρηστίδου τον ρώτησε για το χαμό που προκλήθηκε για τη σάτιρα που κάνει ο Μάρκος Σεφερλής στις παραστάσεις του, με τον Σωτήρη Τσαφούλια να απαντάει:
«Θα τοποθετηθώ γιατί δεν αποφεύγω να τοποθετηθώ. Δεν μπορώ να έχω γνώμη γιατί δεν είδα την παράσταση και δεν μπορώ να δημιουργήσω γνώμη από αποσπασματικά βίντεο γιατί γνωρίζω την δύναμη του μοντάζ. Δεν θεωρώ ότι είμαι ειδικός για να κάνω μια τοποθέτηση για μια σάτιρα. Τα πάντα πρέπει να έχουν όρια. Αλλά το θέμα είναι ποιος τα βάζει. Η σάτιρα πρέπει να έχει μια ποιητική. Η σάτιρα πρέπει να χτυπάει θεσμούς ή τρόπους σκέψεις και όχι ανθρώπους.
Ο Χάρυ Κλιν δεν τα έβαζε με τον περιπτερά αλλά με προέδρους της δημοκρατίας και αν κατέβαινε να τα βάζει με κάποιους πιο κάτω τα έβαζε με την νοοτροπία να χτίζεις πάρκινγκ και να βάζεις το αμάξι σου απέξω. Δεν τ έβαζε με πρόσωπα και καταστάσεις. Θεωρώ πιο τραγικό σε μια θεατρική διαδικασία να υπάρχει επιστημονικής παρεμβάσεις επί σκηνή παρά το νούμερο. Η σάτιρα πρέπει να αγγίζεις καταστάσεις που είναι παγιωμένοι. Από τη σάτιρα δεν πρέπει να εξαιρείτε κανείς. Δεν είναι ρατσιστικό μέσο. Άρα τους εμπερικλείει όλους αλλά εφόσον τα δικαιώματα τους να είναι παγιωμένα».
Η Wok κουλτούρα
«Το woke culture λέει ότι αυτό που νιώθω είναι ισχυρότερη από την πραγματικότητα και από την βιολογία. Εμείς εκεί δεν πρέπει να απαντήσουμε σε αυτά τα παιδιά που λένε ότι αυτό που νιώθω είναι παραπάνω της βιολογίας ότι τα φύλα είναι δυο. Αυτό νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε. Θυμάστε καμιά γενιά να είναι περήφανη για την νεολαία της. Οι αξίες και οι αρχές που είναι καλά δεδομένες δεν κλονίζονται», είπε.
Σχετικά με την Ματούλα Ζαμάνη και τον χαμό που προκλήθηκε με το βίντεο που την δείχνει να βγάζει την μπλούζα της, είπε: «Την Ματούλα Ζαμάνη δεν την γνωρίζω ως άνθρωπο αλλά ως καλλιτέχνη. Έχει γράψει πολλά τραγούδια, ερμηνεύσει, συνθέσει, ποτέ όμως δεν έπαιξε κάτι γι’ αυτό το κομμάτι της αισθητικής της. Θεωρώ ότι η αισθητική της είναι οι συνεργασίες της με τους καλλιτέχνες και η μουσική της. Η αισθητική της Ζαμάνη που βγάζει την μπλούζα και αυτό παίζει από το πρωί μέχρι το βράδυ, είναι η αισθητική αυτών που παίζουν τη Ζαμάνη».