Σε βαθύ θρήνο βυθίστηκε ολόκληρη η Αρκαδία και ο καλλιτεχνικός κόσμος με την είδηση του θανάτου του σπουδαίου θεατρικού σκηνοθέτη, Κώστα Φαρμασώνη, ο οποίος έφυγε από την ζωή σε ηλικία 74 ετών σήμερα, Σάββατο 4 Ιανουαρίου. Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή η τοπική ιστοσελίδα της Αρκαδίας, arcadiaportal.gr, όπου μέσα από μια συγκινητική ανάρτηση αποχαιρετούν τον αδικοχαμένο σκηνοθέτη του τόπου τους.

Ο Έλληνας σκηνοθέτης ήταν παντρεμένος με την Γεωργία Κωστοπούλου και είχε αποκτήσει τρία παιδιά, ενώ, ήταν πολύ αγαπητός από τον τόπο του. Η εξόδιος ακολουθία και η ταφή του θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 5 Ιανουαρίου στις 15:00 στην γενέτειρα του, το Καστρί Κυνουρίας.

Ποιος ήταν ο Κώστας Φαρμασώνης

Ο Κώσταες Φαρμασωνης σε συνέντευξη του στο Youtube.

Ο Κώστας Φαρμασώνης που είχε δημιουργήσει το θεατρικό εργαστήρι Άστρους και ήταν μαθητής του Ροντήρη. Είχε σπουδάσει στη σχολή θεατρολογίας του Πανεπιστημίου της Βιέννης, ενώ ήταν διπλωματούχος σκηνοθέτης από την Max Reinhardt-Seminar της Βιέννης. Σύμφωνα με τον αείμνηστο Κώστα Γεωργουσόπουλο, ο Φαρμασώνης ανήκε στην μικρή ομάδα διπλωματούχων Ελλήνων σκηνοθετών θεάτρου.

Είχε αποφοιτήσει, επίσης, από τη Νομική και τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ είχε σκηνοθετήσει στην Αυστρία και στην Ελλάδα πολλά έργα του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου: Αριστοφάνη, Σέξπηρ, Γκόγκολ, Μπρεχτ, Ντίρρενματ, Τ. Ουίλιαμς, Σ. Στρατίεβ, Κρόετς, Δ. Βυζάντιο, Μ. Χουρμούζη, Ι.Καμπανέλλη, Β. Ζιώγα, Μποστ, Δ. Κεχαίδη, Γ.Μανιώτη, Στ. Τσιώλη, Α. Δήμου, Ευ. Τριβιζά κ.ά.

Διαβάστε επίσης: Δημήτρης Ήμελλος: Θρήνος στον Σασμό για τον «Φραγκιαδάκη» – Συγκινητικά «αντίο» από τους συντελεστές

Υπήρξε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου για 12 συναπτά έτη, στο οποίο προσέδωσε ταυτότητα θεάτρου τέχνης. Ειδικά, οι σκηνοθεσίες του σε έργα του Μπ. Μπρεχτ χαρακτηρίστηκαν από τον Κ. Γεωργουσόπουλο ως «η επιστροφή του Μπρεχτ στην Ελλάδα».

Τα έργα που έχει σκηνοθετήσει έχουν παρουσιαστεί στο σύνολο των Φεστιβάλ της χώρας ανάμεσα σε αυτά στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και στο Ηρώδειο. Από τις πιο πρόσφατες γνωστές παραγωγές του ήταν η θεατροποίηση κειμένων του Ευγένιου Τριβιζά, μια συνεργασία που άφησε εποχή στις σύγχρονες παιδικές θεατρικές παραστάσεις.

Από την δεκαετία του ’80 έως και σήμερα έχει διδάξει σε άπειρα θεατρικά σεμινάρια του Υπουργείου Πολιτισμού και άλλων πολιτιστικών φορέων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.