Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που επηρεάζει τον θυρεοειδή αδένα και συναντάται συχνά, ιδιαίτερα σε γυναίκες. Η πάθηση αυτή μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως κόπωση, κατάθλιψη, αύξηση βάρους και δυσκολία συγκέντρωσης, καθιστώντας την καθημερινότητα για πολλούς ασθενείς μια πρόκληση.
Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε η ευαισθητοποίηση γύρω από το Χασιμότο. Μάλιστα γνωστή Ελληνίδα τραγουδίστρια αποκάλυψε ότι ζει με την πάθηση αυτή. Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, θα εξετάσουμε τι ακριβώς είναι το Χασιμότο, πώς επηρεάζει τον οργανισμό, και θα αναφέρουμε ποια διάσημη τραγουδίστρια έχει μοιραστεί την εμπειρία της με τη συγκεκριμένη ασθένεια, προσφέροντας ελπίδα και έμπνευση σε όσους τη βιώνουν.
«Έχω χασιμότο, φροντίζω να μην φέρνω το σώμα μου στα όριά του»
Δείτε επίσης: Στέλιος Μανουσάκης: Ο σύζυγος – γυναικολόγος της Μαρίας Ηλιάκη μιλά για το σημείο G των γυναικών
Η γνωστή τραγουδίστρια Μαλού Κυριακοπούλου σε συνέντευξή της στο περιοδικό OK! είχε αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Είχα πάρει 26 κιλά στην εγκυμοσύνη μου. Πιέστηκα και αγχώθηκα να τα χάσω γιατί είναι και τέτοια η φύση της δουλειάς μου. Μία γυναίκα σε μία περίοδο της ζωής της είναι φυσιολογικό να πάρει κιλά και δεν πρέπει να πιέζεται.
Κάποιες τα χάνουν πιο εύκολα και άλλες δυσκολεύονται. Εμένα μου δημιουργήθηκε ανασφάλεια γιατί ίσως με απασχολούσε λόγω των ερεθισμάτων που είχα κι εγώ από την κοινωνία και των απαιτήσεων που μπορεί να είχαν κάποιοι άνθρωποι από εμένα. Ήταν λάθος που το έβλεπα έτσι.
Αποφάσισα ότι δεν μου αξίζει να το περνάω όλο αυτό κι αγάπησα περισσότερο το σώμα μου. Λόγω της μέσης μου που έχω ένα πρόβλημα, γυμνάζομαι συντηρητικά κάνοντας πιλάτες. Φροντίζω να μην φέρνω το σώμα μου στα όριά του και προσέχω τη διατροφή μου.
Έχω θυροειδή και τελευταία μου προέκυψε το αυτοάνοσο χασιμότο το οποίο δεν μπορείς να ελέγξεις με φαρμακευτική αγωγή. Οπότε, πρέπει να προσέχω τη διατροφή μου γιατί παίρνω πολύ εύκολα κιλά. Δεν τρώω πολλούς υδατάνθρακες, γιατί δεν μπορεί να τους μεταβολίσει ο οργανισμός μου».
Χασιμότο: Τι πρέπει να γνωρίζεις
Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι το πιο κοινό αυτοάνοσο νόσημα και επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Προσβάλλει κυρίως γυναίκες (9 προς 1 σε σχέση με τους άντρες), εξαιτίας του ιδιαίτερου μεταβολικού προφίλ των γυναικών και τις πολλαπλές ορμονικές αλλαγές που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Στα αυτοάνοσα νοσήματα, το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αναγνωρίζει τους δικούς του ιστούς και τους επιτίθεται. Στην περίπτωση της νόσου του Χασιμότο το όργανο που πλήττεται είναι ο θυρεοειδής αδένας.
Η σταδιακή καταστροφή του αδένα, συνήθως σε διάστημα ετών, οδηγεί τελικά σε υποθυρεοειδισμό.
- Νόσος του Χασιμότο & Καθημερινότητα
- Η κόπωση και η χαμηλή ενέργεια
- Η αύξηση του σωματικού βάρους
- Οι γαστρεντερικές διαταραχές
- Οι διαταραχές της διάθεσης
- Η απώλεια μνήμης και η μειωμένη πνευματική διαύγεια
- Οι πόνοι στις αρθρώσεις και οι μυϊκές κράμπες
Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο οφείλεται σε πολυάριθμους παράγοντες και συχνά απαιτούνται αρκετά χρόνια έως και δεκαετίες για την εκδήλωση της.
Για την αποτελεσματική διαχείριση της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο και τη βελτίωση των επιπέδων ενέργειας, του σωματικού βάρους, των εναλλαγών στη διάθεση, της πνευματικής διαύγειας, της λειτουργίας του γαστρεντερικού και των μυϊκών πόνων, δεν αρκεί η μόνη ρύθμιση των επιπέδων του TSH. Χρειάζεται να εντοπιστούν και να διαχειριστούν όλοι οι διαφορετικοί παράγοντες που οδηγούν στην εκδήλωσή της και επηρεάζουν την πορεία της.
Η ακριβής καταγραφή των ελλείψεων σε κάθε άτομο είναι ιδιαίτερα δύσκολη με τις κλασσικές μεθόδους μέτρησης. Έτσι μέχρι πρόσφατα η διόρθωση τους βασίζονταν σε γενικές οδηγίες. Τα τελευταία χρόνια, με τη χρήση των μεταβολομικών αναλύσεων, ανιχνεύονται μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού και καταγράφουν με ακρίβεια τις ελλείψεις και τις μεταβολικές διαταραχές.
Οι μεταβολομικές αναλύσεις είναι μια ευαίσθητη μέθοδος μέτρησης που εφαρμόζεται στα αυτοάνοσα νοσήματα. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων συνοδεύονται από το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο που ταιριάζει στον κάθε ασθενή και η σταθερή παρακολούθηση από γιατρό είναι απαραίτητη.
Καθώς οριακές ελλείψεις του οργανισμού σε μικροθρεπτικά συστατικά, συσσωρεύονται σταδιακά στο χρόνο και οδηγούν σε νόσο, χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια για τη διόρθωση τους.
Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δε διαχειριστούν οι ελλείψεις και οι μεταβολικές διαταραχές που εμπλέκονται στην ανάπτυξη της νόσου, η πορεία της προχωρά σε σταθερή και σταδιακή επιδείνωση μέσα από εξάρσεις και υφέσεις, επιβαρύνοντας την καθημερινότητα και την κατάσταση υγείας του ασθενή.