Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στις ΗΠΑ μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να απαγορεύσει οριστικά την χρήση της εφαρμογής TikTok για λόγους εθνικής ασφάλειας. Την συγκεκριμένη πλατφόρμα χρησιμοποιούν 170 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ.
Η απόφαση επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ και η απαγόρευση θα ισχύσει από αυτή την εβδομάδα κιόλας και πιο συγκεκριμένα θα τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή 19 Ιανουαρίου. Υπάρχει ωστόσο μία ρήτρα που μπορεί να άρει την απαγόρευση: η μητρική εταιρεία ByteDance με έδρα την Κίνα πρέπει να πουλήσει την πλατφόρμα.
Δείτε επίσης: Ντόναλντ Τραμπ: Ποια είναι η Ελληνίδα τραγουδίστρια που βρέθηκε καλεσμένη στο πριβέ πάρτι του
Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την απαγόρευση του TikTok
«Το TikTok πρέπει να παραμείνει διαθέσιμο στους Αμερικανούς, αλλά απλά υπό αμερικανική ιδιοκτησία ή άλλη ιδιοκτησία που απαντά στις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια που εντόπισε το Κογκρέσο κατά την κατάρτιση αυτού του νόμου. Δεδομένης της χρονικής στιγμής, αυτή η κυβέρνηση (σ.σ. του απερχόμενου προέδρου Τζο Μπάιντεν) αναγνωρίζει ότι ενέργειες για την εφαρμογή του νόμου πρέπει απλώς να βαρύνουν την επόμενη κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει καθήκοντα τη Δευτέρα», ήταν η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία των ΗΠΑ, οι ιδιοκτήτες της εφαρμογής υπέβαλλαν ένσταση στο δικαστήριο η οποία όμως απορρίφθηκε με την αιτιολόγηση ότι η χρήση του παραβαίνει την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος της χώρας.
Αυτό που πραγματικά συμβαίνει ωστόσο, είναι ότι κατά την διακυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν υπήρξαν προειδοποιήσεις ότι η εφαρμογή αυτή συνιστά «σοβαρό κίνδυνο» για την εθνική ασφάλεια της χώρας καθώς έχει σχέση με την Κίνα.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παραχώρησε δηλώσεις στο CNN υποστηρίζοντας ότι: «Σε τελική ανάλυση εξαρτάται από εμένα, οπότε θα δείτε τι θα κάνω», ενώ στην ερώτηση αν θα προσταθήσει να αλλάξει την απόφαση αυτή του Δικαστηρίου ο Τραμπ είπε: «Το Κογκρέσο μου έδωσε την απόφαση, οπότε εγώ θα πάρω την απόφαση».
BREAKING: The US Supreme Court rules against TikTok’s challenge to a law that would force a sale or ban the app in the United States pic.twitter.com/dCtKctFH4a
— Reuters (@Reuters) January 17, 2025
Πηγή: tanea