"Όταν ο άντρας μου λείπει αφήνω τον γιο μου να κοιμάται στο κρεβάτι μας! Τον κακομαθαλινω;" Ο ειδικός του Youweekly.gr απαντά…

Ο σύζυγός μου δουλεύει πολλές ώρες κάθε μέρα και συχνά κάνει νυχτερινές βάρδιες. Όταν λείπει αφήνω τον γιο μας, 6 ετών, να κοιμάται στο δωμάτιό μου. Ο σύζυγός μου διαφωνεί και λέει ότι τον κακομαθαίνω… Βούλα

Την ερώτηση αυτή, της αναγνώστριας μας, θα απαντήσει ο Ψυχολόγος του Youweekly.gr κ.Αργύρης Θεοδωρόπουλος. Διαβάστε παρακάτω...

Αγαπητή Βούλα, ο σύζυγός σου έχει δίκιο στο ζήτημα αυτό. Με το να του επιτρέπεις να κοιμάται στο δωμάτιό σου όχι μόνο τον κακομαθαίνεις αλλά του δημιουργείς και άλλες δυσκολίες. Όταν το παιδί δεν κοιμάται μόνο του δεν μαθαίνει να είναι ανεξάρτητο, αυτόνομο και θα χρειάζεται πάντα την παρουσία των γονιών για να αισθάνεται καλά. Όταν οι γονείς κρατάνε το παιδί στο κρεβάτι τους δεν «κόβουν τον ομφάλιο λώρο» και έτσι έχει την τάση να μένει γενικότερα προσκολλημένο πάνω τους.

Δείτε ακόμη: "Ο γιος μου είναι μαθητής στη Β’ Δημοτικού και δεν είναι ένα δυναμικό παιδί! Πώς μπορώ να τον βοηθήσω;" Ο ειδικός του Youweekly.gr απαντά…

Επίσης, το παιδί παίρνει ασυνείδητα το μήνυμα ότι πολλά πράγματα είναι επιτρεπτά από τους γονείς και αυτό μπορεί να το χρησιμοποιήσει ώστε να καταφέρνει να του γίνονται γενικότερα όλα τα χατίρια και οι επιθυμίες που έχει. Ένα καλομαθημένο παιδί έχει μεγάλες πιθανότητες να καταλήξει να είναι ένα μη αυτάρκες, αδύναμο άτομο που δεν θα μπορεί να αντιμετωπίζει τα προβλήματα μόνο του στην εφηβική και ενήλικη ζωή. Η υπερπροστασία που εισπράττει τελικά μπορεί να είναι επιζήμια στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του και στις σχέσεις που θα έχει με τους άλλους ανθρώπους.

Δείτε ακόμη: Προς γονείς: Όχι πολλά παιχνίδια στα παιδιά! Δείτε γιατί…

Επίσης, πολλοί γονείς δεν καταλαβαίνουν ότι το δωμάτιό τους, το κρεβάτι τους είναι ένας αυστηρά προσωπικός χώρος και δεν πρέπει το παιδί να συνηθίζει να κοιμάται εκεί. Αυτό βέβαια διαφέρει αν κάποιο πρωινό το Σαββατοκύριακο το παιδί έρθει στο δωμάτιο των γονιών για παιχνίδι και αγκαλιές. Όλα βέβαια είναι σημαντικό να γίνονται με μέτρο. Ξεκίνησε να βάζεις όρια στον γιο σου και σταμάτησε να είσαι υποχωρητική.