"Ο γιος μου είναι κολλημένος πάνω μου! Ζητάει να τον αγκαλιάζω συνεχώς! Τι να κάνω;" Ο ψυχολόγος του Youweekly.gr απαντά...

Ο γιος μου, που είναι 4 ετών, είναι «κολλημένος» πάνω μου. Συνεχώς ζητάει να τον αγκαλιάζω και όταν αυτό δεν γίνεται, βάζει τα κλάματα. Γιατί γίνεται χειριστικός; Τι μπορεί να συμβαίνει; Χριστίνα

Την ερώτηση αυτή, θα απαντήσει ο Ψυχολόγος του Youweekly.gr κ.Αργύρης Θεοδωρόπουλος.Διαβάστε παρακάτω...

Αγαπητή Χριστίνα, είναι πολύ συχνή η εικόνα ένα παιδί σε αυτή την ηλικία να ζητάει την αγκαλιά. Στην περίπτωσή σου όμως περιγράφεις ότι έχει καταλήξει να είναι υπερβολή. Είναι γεγονός ότι ένα παιδί επιθυμεί και του αρέσει να είναι κοντά στη μητέρα του. Αυτό επειδή ταυτίζει στο μυαλό του τη μητέρα με την ασφάλεια, την αγάπη και την τρυφερότητα.

Οπότε αναζητά συνέχεια να είναι κοντά της. Θέλει να τη βλέπει, να της μιλάει, να την αγγίζει και γενικότερα να αισθάνεται ότι και εκείνη επιθυμεί να είναι κοντά του. Αυτό είναι εμφανές και σε καταστάσεις όπου η μητέρα πρέπει να φύγει από το σπίτι για τη δουλειά της ή για κάποια άλλη ανάγκη και το παιδί αντιδρά με αρνητικό τρόπο, φωνάζοντας, κλαίγοντας κ.ά.

Όλα αυτά δείχνουν ότι το παιδί έχει εκ φύσεως μια τάση να είναι «αγκιστρωμένο» σε εκείνη. Οπότε είναι τελικά ζητούμενο και ευθύνη της μητέρας να βάλει κάποια όρια ώστε να μην του αναπτύξει περισσότερο την εξάρτηση. Σε περίπτωση που η μητέρα δεν το καταφέρει αυτό τότε το παιδί καταλήγει να είναι προσκολλημένο σε εκείνη, κάτι που διατηρείται ακόμη και αν προχωρήσει στην εφηβική ή ενήλικη ζωή.