Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Γονείς προσοχή! «Θερίζει» επικίνδυνος ιός!

Σας αφορά!

Γονείς προσοχή! «Θερίζει» επικίνδυνος ιός!
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 08.08.2019 15:18

Γονείς δείξτε μεγάλη προσοχή γιατί σας αφορά όλους! Αυτήν την περίοδο «θερίζει» επικίνδυνος ιός!

Το τελευταίο διάστημα ολοένα και αυξάνονται τα κρούσματα των λοιμώξεων του εντεροιού D68 στα παιδιά, με τους παιδίατρους να συνιστούν την προσοχή των γονέων.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του παιδιάτρου Γεώργιου Τσόλα, η κλινική εικόνα ποικίλλει από ήπια ιογενή νόσο έως σοβαρή αναπνευστική συμπτωματολογία. Ο EV-D68 έχει επίσης συνδεθεί με μια σπάνια αλλά σοβαρή νευρολογική νόσο που ονομάζεται οξείαχαλαρή παράλυση (AFM), η οποία προκαλεί ξαφνική παράλυση παρόμοια με την πολιομυελίτιδα.

Η AFM συχνά προσβάλλει παιδιά ηλικίας 2 έως 8 ετών , αγόρια και κορίτσια περίπου εξίσου. Ο πυρετός και / ή η αναπνευστική νόσος διάρκειας 3 έως 10 ημερών συνήθως προηγούνται της παράλυσης. Τουλάχιστον τα μισά παιδιά που έχουν προσβληθεί δεν αναρρώνουν πλήρως.

Προσοχή: Αυτή είναι η νόσος για την οποία πρέπει να κάνουν εξέταση όλοι όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980!

Ο εντεροϊός D68
Ο εντεροϊός D68, αν και είναι λιγότερο συχνός από ό, τι άλλες μορφές εντεροϊών, μπορεί να προκαλέσει ήπια έως πολύ έντονη αναπνευστική λοίμωξη, η οποία εμφανίζεται κυρίως σε βρέφη, παιδιά και εφήβους την χρονική περίοδο μεταξύ του καλοκαιριού και του φθινοπώρου. Εξαιτίας αυτού, μεγάλη προσοχή απαιτείται από τους γονείς, κυρίως λόγω της σπανιότητας της ασθένειας.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του εντεροϊού D68 περιλαμβάνουν πυρετό, καταρροή, φτέρνισμα, βήχα και πόνους στο σώμα, όπως ένα κοινό κρυολόγημα ή γρίπη. Είναι αυτά τα κοινά συμπτώματα που κάνουν την αρχική ταυτοποίηση/διάγνωση του ιού δύσκολοι για τους γονείς. Ο συριγμός φαίνεται να είναι το μεγαλύτερο σύμπτωμα όπως έχει προκύψει από τα μέχρι στιγμής κρούσματα.

Η πλειοψηφία των παιδιών δεν παρουσιάζει πυρετό, αλλά έχουν δυσκολία στην αναπνοή με συμπτώματα που ταιριάζουν περισσότερο με εκείνα του άσθματος, ακόμη και σε παιδιά που δεν έχουν ιστορικό άσθματος.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς αν το παιδί αρρωστήσει
Το βασικό είναι να κρατούν τα άρρωστα παιδιά στο σπίτι ή/και να ενημερώνουν τον γιατρό και το νοσοκομείο, προκειμένου να μεταφερθούν με ασφάλεια με ασθενοφόρο αν χρειαστεί. Επίσης, πρέπει να ζητούν από τον γιατρό να κάνει εξέταση για πιθανή μόλυνση από τον εντεροϊό D68, επειδή τα συμπτώματα ταιριάζουν με εκείνα της απλής ίωσης.

Θεραπεία
Αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει καμία ειδική αγωγή ή θεραπεία για τον EV-D68. Το πιο προφανές μέσο πρόληψης είναι το πλύσιμο των χεριών, αλλά καλό είναι επίσης τα παιδιά αποφεύγουν να αγγίζουν τα μάτια, τη μύτη και το στόμα τους, και να αποφεύγουν την στενή επαφή με ανθρώπους που έχουν μολυνθεί.

Δείτε την σχετική δημοσίευση:

 Γονείς προσοχή! «Θερίζει» επικίνδυνος ιός!

Γονείς προσοχή! Νέα ασθένεια παραλύει τα παιδιά σας!

Μια νέα ασθένεια παραλύει παιδιά, ενώ έχουν αναφερθεί εκατοντάδες κρούσματα το 2018 στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στην Ευρώπη.

'Ενα πρωί του περασμένου φθινοπώρου, ο 4χρονος Joey Wilcox από τη Βιρτζίνια ξύπνησε με την αριστερή πλευρά του προσώπου να έχει «στραβώσει».

Τρεις μέρες αργότερα, βρισκόταν στην εντατική, μη μπορώντας να κινήσει τα χέρια και τα πόδια του και με τους γιατρούς να μην ξέρουν τι του συμβαίνει!

Ο Joey είναι από τα 228 παιδιά που «χτυπήθηκαν» από τη μυστηριώδη παραλυτική ασθένεια μέσα στο 2018, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο ίδιος επέζησε αλλά ακόμη ακολουθεί πρόγραμμα αποκατάστασης, ενώ άλλα παιδιά έχασαν τη ζωή τους.

Η ασθένεια είναι μια οξεία μυελίτιδα, παρουσιάζει έντονες εξάρσεις κάθε δεύτερη χρονιά, με εκατοντάδες κρούσματα κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και έχουν καταγραφεί περιστατικά στον Καναδά, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Νορβηγία.

Το 90% των ασθενών είναι παιδιά 4 έως 6 χρόνων, ενώ ο μεγαλύτερος ασθενής που έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής είναι 32 ετών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι μικροί ασθενείς περνούν μια ίωση με πυρετό και συμπτώματα κρυολογήματος, και ύστερα από λίγες μέρες παραλύουν!

Η παράλυση μπορεί να είναι από ήπια - για παράδειγμα σε κάποια δάχτυλα του χεριού - μέχρι πολύ σοβαρή, με τα παιδιά να χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Η θεραπεία είναι συμπτωματική, με συνδυασμό φαρμάκων, όπως αντιβιοτικά και στεροειδή. Στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτούνται μήνες αποκατάστασης και φυσικοθεραπείας, αλλά τα περισσότερα παιδιά αναμένεται να αντιμετωπίζουν έστω και μικρές κινητικές δυσκολίες πιθανώς για όλη την υπόλοιπη ζωή τους.

Η νόσος προκαλεί βλάβες στο νωτιαίο μυελό και θυμίζει στους επιστήμονες την πολιομυελίτιδα - που είχε προκαλέσει φοβερές και θανατηφόρες επιδημίες τους δύο προηγούμενους αιώνες. Μέχρι στιγμής, δεν έχει σταθεί δυνατό να εξακριβωθεί η αιτία της.

Οι υποψίες στρέφονται σε έναν συγκεκριμένο εντεροϊό, ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε πριν από 55 χρόνια και πιθανολογείται πως έχει μεταλλαχθεί.

Πρόκειται για τον εντεροϊό D68Μ, ο οποίος έχει ανιχνευθεί σε 4 παιδία με οξεία μυελίτιδα. Ωστόσο, τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν θεωρούνται ακόμη επαρκή για να θεωρηθεί ο συγκεκριμένος ιός αιτία της νόσου.

Πιθανολογείται ότι ο ιός ανιχνεύεται δύσκολα γι' αυτό και απαιτούνται τεστ μεγαλύτερης ευαισθησίας προκειμένου να πιστοποιηθεί η σύνδεση του D68 με την οξεία μυελίτιδα.

Πηγή: Time

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Συναγερμός από τον ΕΦΕΤ! Ανακαλείται επικίνδυνο παιδικό σερβίτσιο!

Μεγάλη προσοχή! Ανακαλείται πασίγνωστο παιδικό σαμπουάν!

Διαβάστε περισσότερα θέματα για γονείς και παιδιά στο Youweekly.gr

TAGS
Share