Κορωνοϊός και σχέσεις - Πώς αποφεύγουμε τη σύγκρουση στο σπίτι;

Το μυστικό που θα σας σώσει τις κρίσιμες μέρες της καραντίνας

Αρθρογράφος: Χρύσα Καραβαράκη
Χρύσα Καραβαράκη
Youweekly Editor
Κορωνοϊός και σχέσεις - Πώς αποφεύγουμε τη σύγκρουση στο σπίτι;

Το ότι μένουμε όλοι σπίτι λόγω του κορωνοϊού δεν είναι κάτι καινούργιο, μιας και όλος ο πλανήτης βρίσκεται σε lockdown. Αυτό που είναι όμως καινούργιο είναι το μυστικό που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ώστε να μην επηρεαστούν πολύ οι σχέσεις μας. Πάμε λοιπόν να δούμε πώς αποφεύγουμε τη σύγκρουση στο σπίτι με απλούς τρόπους.

Αυτές οι μέρες αυτο-απομόνωσης μπορούν να βγάλουν τον χειρότερο εαυτό κάποιων και να σκάσουν σαν βόμβα. Αυτές οι εβδομάδες "κλειδώματος" λοιπόν συνεχίζονται, και η κακή συμπεριφορά μπορεί να χειροτερέψει. Όχι μόνο από τους αγαπημένους μας με τους οποίους είμαστε σε καραντίνα, αλλά και γείτονες, συναδέλφους και άλλους γνωστούς μέσω email, Zoom κ.λπ.

Το πρώτο πράγμα που έκαναν δεκάδες ζευγάρια όταν μπήκαν σε απομόνωση στο Γουχάν ήταν η αίτηση διαζυγίου, ενώ παιδιά μετακόμισαν από τα σπίτια τους και ορκίστηκαν να μην μιλήσουν ξανά στην οικογένεια. Νομίζω ότι πολλοί από εμάς φοβούνται ότι η απομόνωση μπορεί να προκαλέσει αυτό το είδος κατάρρευσης στις στενότερες σχέσεις μας.

Δεν χρειάζεται να πούμε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα αυτή τη στιγμή. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ «τα πράγματα είναι δύσκολα τώρα», αυτό το «τώρα» πόσο θα διαρκέσει και για ποιο λόγο να μην συμπεριφερόμαστε καλά στους δικούς μας ανθρώπους;

Κορωνοϊός σχέσεις αποφεύγουμε σύγκρουση σπίτι

Ο τρόπος για να αποφύγουμε τη σύγκρουση στο σπίτι εν μέσω κορωνοϊού

Ένα μέρος για να ξεκινήσουμε είναι να προσέχουμε τι επιτρέπουμε. Μην επιτρέπετε μικρές εκφράσεις περιφρόνησης. Θυμός, απογοήτευση, θλίψη, φταίξιμο - ναι, αλλά ποτέ περιφρόνηση. Κρατήστε την περιφρόνηση έξω από το σπίτι σας και θα έχετε μια διαφορά στο είδος - όχι μόνο στον βαθμό - των "αγώνων" σας.

Ένα άλλο μέρος για να ξεκινήσετε είναι η εστίαση στους τρόπους με τους οποίους οι διαφορές μπορούν να λυθούν. Δεν είμαστε πολύ καλοί στην κατανόηση των αντιδράσεων άλλων ανθρώπων σε κρίσεις και δεν νιώθουμε κατανοητοί όταν δεν μοιράζονται τη δική μας.

Αλλά υπάρχει δύναμη στο γεγονός ότι αντιδρούμε διαφορετικά. Ίσως δεν αντέχετε την υπερβολική διάθεση της μητέρας σας. Ίσως η επιμονή του συζύγου σας στη ρουτίνα φαίνεται υπερβολικά άκαμπτη. Αν όμως επικεντρωθούμε στο να είμαστε ευγνώμονες για την διατροφή μας, και το ότι είμαστε καλά στην υγεία μας, τότε ίσως έχουμε μια μικρή βοήθεια στην κατάσταση.

Και μιλήστε. Πρέπει να μιλήσουμε. Εάν οι άνθρωποι δεν μπορούν να σχολιάσουν το τι χρειάζονται, είτε θα τσακωθούν με άλλα άτομα είτε θα σιωπήσουν και θα μαζευτεί μέσα τους. Δείτε επίσης όλη την αλήθεια πίσω από την χλωροκίνη. Είναι τελικά αποτελεσματική ή όχι;