Τζίμης Πανούσης: Οι σημαντικότερες στιγμές του μεγάλου καλλιτέχνη! Έφυγε σήμερα στα 64 του...

Τζίμης Πανούσης: Οι σημαντικότερες στιγμές του μεγάλου καλλιτέχνη! Έφυγε σήμερα στα 64 του...

Ο μεγάλος τραγουδιστής και συνθέτης Τζίμης Πανούσης γεννήθηκε στις 12 φεβρουαρίου του 1954. Τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως “όρθιο κωμικό”.

Οι γονείς του ήταν μικρασιάτες πρόσφυγες και μεγάλωσε στο Χολαργό. Κάποια στιγμή βρίσκει δουλειά σε έναν περιοδεύοντα θίασο αλλά λίγο αργότερα αρχίζει να εργάζεται σε τράπεζα, όπου και τελικά παραιτείται σε μικρό χρονικό διάστημα. Από τα πρώτα κίολας χρόνια της καλλιτεχνικής του δραστηριότητας τράβηξε το ενδιαφέρον με το μεγάλο του ταλέντο και τον πολύ ιδιαίτερο καυστικό τρόπο που του άρεσε να περιγράφει τα χαρακτηριστικά του “νεοέλληνα”, καθώς και τα πολιτικά δρόμενα της εκάστοτε περιόδου. Διαβάστε παρακάτω...

Ο πολύ ιδιαίτερος και ακραίως ως προς τις εκφάνσεις του χαρακτήρας τον οδήγησε στην απαλλαγή του από τον στρατό, “λόγω ασυμφωνίας ως προς τις απόψεις” σύμφωνα με δικές του δηλώσεις. Αυτή η ασυνήθιστη και ασυμβίβαστη προσωπικότητά του τον οδήγησε στην δημιουργία πολλών παραστάσεων και καλλιτενικών δρόμενων, οι οποίες προκάλεσαν πολλές φορές ένα κομμάτι της κοινής γνώμης αλλά ταυτόχρονα δέχτηκαν και την ευρεία αποδοχή από την πλειοψηφία της.

Η πρώτη φορά με την οποία αποφάσισε να ασχοληθεί με το τραγούδι ήταν στα εφηβικά του χρόνια, όταν συμμετείχε στο μουσικό σχήμα “Χαρούμενη Κουδουνίστρα”.

Σε μια ιστορική αναδρομή της καλλιτεχνικής του πορείας ο πρώτος σημαντικός σταθμός του ήταν στα τέλη της δεκαετίας του ’70 όπου ξεκινάει με τους Σπύρο Πάζιο και Γιάννη Δρόλαπα στην κιθάρα, Βαγγέλη Βέκιο στα τύμπανα και Δημήτρη Δασκαλοθανάση στο μπάσο και το πιάνο τις “Μουσικές Ταξιαρχίες”. Η μπάντα αυτή στιγματίζει την πορεία του Πανούση κάνοντάς ευραίως γνωστό μέσα από πληθώρα καυστικών τραγουδιών που δεν άργησαν να γίνουν μεγάλες επιτυχίες. Εμφανίζονται λοιπόν στον κόσμο για πρώτη φορά στο “Skylab” στην Πλάκα το 1980, ενώ η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά δεν αργεί να έρθει από την MINOSEMI2 χρόνια μετά! Ταυτόχρονα όμως οι επιτυχίες του συγκροτήματος συνεχίστηκαν με τους δίσκους “Αν η Γιαγιά μου είχε Ρουλεμαν” (1984) και “Hard Core” (1985). Κάποια στιγμή το 1983 το συγκρότημα συμμετέχει σε έναν δίσκο-συλλογή ελληνικού ροκ Made in Greece Vol.1, παρά τις αντιρρήσεις της τότε δισκογραφικής τους εταιρείας. Για την ακρίβεια αλλάζουν και το όνομα της μπάντας, προκειμένου να συμμετέχουν σε Alamana’s Bridge”. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 1981 πρωταγωνίστησε και στην κινηματογραφική δουλειά “Ο δράκουλας των Εξαρχείων” του Νίκου Ζερβού μαζί με άλλους πρωτοπορεικούς καλλιτέχνες, θαμώνες των εξαρχείων όπως ο Νικόλας Άσιμος.

Δείτε ακόμη: Πέθανε ο Τζίμης Πανούσης! Συνέβη τώρα

Μετά το 1986 ο Τζίμης Πανούσης αποφασίζει να συνεχίσει με σόλο καριέρα. Οι δίσκοι “Δουλειές του Κεφαλιού” και “Ο Ρομπέν των Χαζών” κυκλοφόρησαν από την Music Box International, ενώ το “Vivere Pericolosamente” από την Warner το 1993.

Ο επόμενος δίσκος αργεί να βγεί 7 χρόνια, που σημαίνει ότι κυκλοφόρησε το 2000! Το όνομα του τραγουδιού “Με λένε Πόπη”, το οποίο τελικά κυκλοφόρησε και με το περιοδικό Μετρό 2 χρόνια αργότερα ως CD δώρο, και περιείχε μέσα και ακυκλοφόρητα τραγούδια του.

Το 2008 έδωσε την παράσταση “Της πατρίδας μου η Σημαία” στο Γυάλινο μουσικό θέατρο. Για άλλη μια φορά ο Τζίμης Πανούσης προκαλεί με την αφίσα της συγκεκριμένης παράστασης, η οποία αποτελούνταν από την ελληνική σημαία με μια μικρή διαφορά, αντί για το σταυρό στη θέση του υπήρχε το σφυροδρέπανο. Την επόμενη μέρα μετά την αφισοκόληση της συγκεκριμένης αφίσας ο Πανούσης συλλαμβάνεται με την κατηγορία της προσβολής εθνικού συμβόλου. Πλήθος καλλιτεχνών σπεύδουν στη δίκη για να υποστηρίξουν τόσο τον Τζίμη όσο και την ελευθερία της έκφρασης. Στη δίκη αθωώνεται και η παράσταση πραγματοποιείται με μια μικρή καθυστέρηση αλλά με μεγάλη επιτυχία. Η συγκεκριμένη παράσταση κυκλοφόρησε έναν χρόνο μετά σε διπλό DVD.

Δείτε επίσης: «Μόνο μια γλάστρα θα το έκανε αυτό»! Η προσβλητική ατάκα για τον Αγγελόπουλο στην εκπομπή της Γερμανού!

Επιπροσθέτος ο Τζίμης Πανούσης ασχολούνταν ιδιαίτερα και με το ραδιόφωνο καθώς έχει μια δεκαπενταετή ιστορία σαν ραδιοφωνικός παραγωγός στους ραδιοσταθμούς Top FM, Κανάλι 15, Ωχ FM, Flash 9.65, 88 μισό Θεσσαλονίκης, ΣΚΑΪ 100.3FM, City FM 99.5. Ακόμη, έχουν εκδοθεί 6 βιβλία του βασισμένα στις ραδιοφωνικές του εκπομπές με πρώτο την “Ζάλη των τάξεων”(1989) όπου περιείχε 40 ιστορίες ραδιοφωνικής φαντασίας που ακούστηκαν από την εκπομπή “Δούρειος Ήχος” στον Top FM.

Τον Ιανουάριο του 2002 παρουσίασε στο περιοδικό ΜΕΤΡΟ τον “εναλλακτικό Καζαμία 2002” με τον τίτλο “Μωρόν λαβέ” ντυμένος με μαντήλα τύπου Παλαιάς Διαθήκης κρατώντας μια κούκλα βρέφους.

To 2005 από τις εκδόσεις Opera κυκλοφόρησαν 2 βιβλία του με τίτλους “Μικροαστική Καταστροφή” και “Πούστευε και Μη Ερεύνα”. Τα επόμενα 5 χρόνια κυκλοφόρησε το έργο “Ο Στάλιν σκέφτεται για σένα στο Κρεμλίνο”, ενώ το 2011 παρουσίαζε καθημερινή ημίωρη ραδιοφωνική εκπομπή σατιρίζοντας πολιτικά γεγονότα με τον τίτλο “Δούρειος ήχος”

Την άνοιξη του 2015 οι “Μουσικές Ταξιαρχίες” επανενώθηκαν για μια σειρά εμφανίσεων στο Κύτταρο μετά από 30 χρόνια απουσίας

Ο Τζίμης Πανούσης είναι ένα μεγάλο ταλέντο και η καυστική του σάτιρα ήταν κάτι που τον χαρακτήριζε από την αρχή της πορείας του. Είναι ένας καλλιτέχνης, πολέμιος του αστικού καθωσπεπισμού όπου τραβάει τα άκρα, πράγμα που σημαίνει ότι δημιουργεί μεγάλες αντιπάθειες αλλά και πολύ μεγαλύτερες λατρείες!