Αληθινή εξομολόγηση που «τσακίζει» κόκκαλα: «Δεν κάπνισα ποτέ! Φεύγω από καρκίνο στους πνεύμονες και θέλω να πω...»!

Ο Ηλίας «ραγίζει» καρδιές, «λυγίζει» ακόμη και τους πιο δυνατούς!

Αληθινή εξομολόγηση που «τσακίζει» κόκκαλα: «Δεν κάπνισα ποτέ! Φεύγω από καρκίνο στους πνεύμονες και θέλω να πω...»!

Μια αληθινή εξομολόγηση που «τσακίζει»! «Δεν κάπνισα ποτέ! Φεύγω από καρκίνο στους πνεύμονες και θέλω να πω...»!

Οι ασθενείς με καρκίνο στους πνεύμονες βιώνουν ένα πολύ ισχυρό σοκ όταν ο γιατρός τους ανακοινώνει ότι πάσχουν από την ασθένεια.

Σίγουρα κανείς, ακόμη κι αν είναι φανατικός καπνιστής, δεν περιμένει ότι ο καρκίνος θα χτυπήσει τη δική του πόρτα.

Η περίπτωση λοιπόν του ασθενή που ακολουθεί είναι εξ ορισμού ιδιαίτερη. Έμαθε ότι έχει καρκίνο στους πνεύμονες χωρίς να έχει καπνίσει ποτέ ούτε ένα τσιγάρο στη ζωή του. Ο άνθρωπος αυτός λοιπόν βρήκε το θάρρος να μοιραστεί μαζί μας την ιστορία του και να μας περιγράψει τον δικό του Γολγοθά. Τα λόγια του πραγματικά είναι γροθιά στο στομάχι.

Ακολουθεί η συγκλονιστική εξομολόγηση ενός άντρα με καρκίνο στους πνεύμονες.

Η ζωή μου ήταν στρωμένη, ήταν όμορφα φτιαγμένη. Με τη δουλειά μου ως καθηγητής, με τη γυναίκα μου και την κόρη μας. Παντρεμένοι για περισσότερα από 23 χρόνια, δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμα ο πόθος, το έντονο καρδιοχτύπι του έρωτα από όταν γνωριστήκαμε. Η κόρη μας όμως μας θυμίζει ότι καλό φέραμε σε αυτόν τον κόσμο. Κοιμόμαστε μαζί, ο καθένας πηγαίνει στη δουλεία του και η ζωή συνεχίζεται. Έχουμε όλο το μέλλον μπροστά μας. Τώρα που βάλαμε τη ζωή μας σε μια τάξη.

Η τάξη για μένα είναι κάτι πολύ σημαντικό. Ως καθηγητής, αγαπώ τη τάξη. Όπως αγαπώ κάθε χρόνο και τους μαθητές της τάξης μου. Διαφορετικά πρόσωπα, διαφορετικά μυαλά, διαφορετική προσέγγιση προς τον κάθε μαθητή. Αγαπώ τη δουλεία μου, θεωρώ μάλιστα ότι είμαι και πολύ καλός σε αυτό που κάνω. Όχι απλά διεκπεραιωτικός ή να ακολουθήσω το καθήκον. Μπαίνω στη φύση του μαθήματος και στα βαθύτερα ένστικτα των μαθητών μου.

Κάπου εκεί ήρθε η αταξία στη ζωή μου. Μια επίσκεψη στο γιατρό μου που μου ανέτρεψε τα πάντα. Καρκίνος στους πνεύμονες, 4ο στάδιο. Δηλαδή ο καρκίνος είναι σε προχωρημένο στάδιο, έχει εξαπλωθεί σε άλλα όργανα και σημεία του σώματος μου. Δεν υπάρχει επιστροφή. Αν ακολουθήσω κάποια θεραπεία θα ζήσω περίπου ένα χρόνο. Αν όχι μου απομένουν 6 μήνες ζωής.

Αληθινή εξομολόγηση που «τσακίζει» κόκκαλα: «Δεν κάπνισα ποτέ! Φεύγω από καρκίνο στους πνεύμονες και θέλω να πω...»!

Το δίλημμα της θεραπείας όταν έμαθα ότι έχω καρκίνο στους πνεύμονες .
Όταν ζεις την καθημερινότητα σου πιστεύοντας πως έχει άπλετο χρόνο μπροστά σου, δεν σκέφτεσαι την ανατροπή. Δεν σκέφτεσαι το θάνατο. Λες συνέχεια: έχω χρόνο να κάνω και αυτό και εκείνο. Να πάω σε εκείνο το μέρος για διακοπές, να επισκεφτώ ξανά εκείνο τον αγαπημένο προορισμό. Να δω ξανά αγαπημένα πρόσωπα και φίλους. Έχω χρόνο.

Και ξαφνικά, δεν έχει πολύ χρόνο στη διάθεση σου. Αναρωτιέσαι πως έγινε αυτό. Γιατί συνέβη σε μένα. Βρίζεις, φωνάζεις, αντιδράς. Δεν είσαι ο εαυτός σου, γίνεσαι ένας άλλος. Αυτός που έχασε χρόνο, νομίζοντας πως έχει χρόνο. Τραγική ειρωνεία, ο κύκλος της ζωής μας, που δεν τον ορίζουμε εμείς. Όμως ζούμε καθημερινά σα να έχουμε τον έλεγχο.

Όταν δεν έχεις χρόνο, σκέφτεσαι τι είναι καλύτερο να κάνεις. Και εγώ επέλεξα να μην κάνω καμία θεραπεία. Όχι γιατί ξέρω κάποιο κρυμμένο μυστικό για τις θεραπείες και τις απέφυγα. Όμως δεν ήθελα να χάσω χρόνο, προσπαθώντας να κερδίσω μια άνιση μάχη με το χρόνο! Όπως σας είπα, επιστροφή δεν υπάρχει. Γιατί λοιπόν να σπαταλήσω ώρες ατέλειωτες με χημειοθεραπείες; Γιατί να μην αξιοποιήσω τον χρόνο που μου απομένει, για να κάνω ότι θέλω εγώ; Για πρώτη φορά να κάνω πραγματικά ότι θέλω με τη ζωή μου. Με ότι έστω απομένει από αυτή.

Αληθινή εξομολόγηση που «τσακίζει» κόκκαλα: «Δεν κάπνισα ποτέ! Φεύγω από καρκίνο στους πνεύμονες και θέλω να πω...»!

Δεν κάπνισα ποτέ! Κι όμως φεύγω από καρκίνο στου πνεύμονες
Είναι σημαντικό να αναφέρω ότι δεν είμαι καπνιστής, δεν ήμουν ποτέ καπνιστής. Ούτε η σύζυγος μου ή κάποιος άλλος στο σπίτι καπνίζει. Στο κολέγιο και γενικά στο εργασιακό μου περιβάλλον ελάχιστες φορές έχω υπάρξει παθητικός καπνιστής. Όμως έχω καρκίνο στους πνεύμονες και το κατάλαβα όταν ένιωσα πόνους στην πλάτη και στο στήθος.

Όπως έμαθα αργότερα, για τον καρκίνο στους πνεύμονες: Μπορεί να προκληθεί από επικίνδυνες ουσίες όπως ο αμίαντος, το αρσενικό, τα φυτοφάρμακα, τη σκόνη και τις αναθυμιάσεις. Από την ατμοσφαιρική ρύπανση, την έκθεση σε ραδόνιο και σαφώς από το παθητικό κάπνισμα. Λιγότερες οι πιθανότητες για έναν μη καπνιστή, όμως ο κίνδυνος παραμονεύει! Η έκθεση στην ακτινοβολία, οι πνευμονοπάθειες και οι λοιμώξεις μπορούν επίσης να τον πυροδοτήσουν.

Το ότι δεν κάπνισα ποτέ, ήταν και ένας από τους λόγους που δεν δέχτηκα να κάνω κάποια θεραπεία. Αν ως μη καπνιστής δεν κατάφερα να τη γλιτώσω από τον καρκίνο στους πνεύμονες, τι να το κάνω να κερδίσω λίγους μήνες ακόμα; Προτιμώ να έρθει το τέλος φυσικά…και με πολύ πόνο.

Μου ήταν δύσκολο να μιλήσω στους άλλους.
Πώς να πεις σε όλους ότι πεθαίνεις; Πώς να αποκαλύψεις ότι έχεις μόνο 6 μήνες ζωής; Πώς να ανατρέψω τη ζωή της γυναίκας μου και της κόρης μου; Που να βρω το θάρρος, που είχα παγώσει από την ημέρα της διάγνωσης; Μετά από λίγες μέρες, το αποκάλυψα μόνο στον κολλητό μου. Έκλαψε περισσότερο από ότι εγώ. Τελικά αυτοί που αφήνουμε πίσω μας, πονάνε περισσότερο.

Αποφάσισα να τελειώσω με τη δουλειά μου και τη τάξη μου κανονικά. Άλλωστε μόνο δυο μήνες έμειναν. Και να φροντίσω η τελευταία μου τάξη να προχωρήσει μπροστά, να φτιάξει ένα καλύτερο αύριο για όλους όσους αφήνω πίσω μου. Τους πίεσα από πλευράς μαθήματος, τους έβγαλα τον καλύτερο τους εαυτό και μετά τους άφησα να πετάξουν ελεύθεροι, χωρίς να γνωρίζουν τίποτα για την κατάσταση μου.

Κάπνισα το πρώτο και τελευταίο τσιγάρο μου, με έναν μαθητή μου. Το πέταξα αμέσως μετά την πρώτη τζούρα. Θα πεθάνω και δεν θα καταλάβω, τι είδους απόλαυση βρίσκει κάποιος στο τσιγάρο. Κέρδισα όμως μια πολύ προσωπική στιγμή με τον μαθητή μου, που άδραξε την ευκαιρία να μου μιλήσει για ένα πολύ προσωπικό του θέμα. Κάτι καλό βγήκε από αυτή τη μια και μοναδική εισπνοή καπνού.

Το τέλος.
Ξέρω ότι είναι κοντά. Το νιώθω όταν ξυπνάω και νιώθω το στήθος μου βαρύ. Όταν δεν μπορώ να κοιμηθώ από το άγχος και τη δυσκολία να αναπνεύσω. Όταν κάνω μπάνιο και το ζεστό νερό και οι ατμοί με πνίγουν. Όταν για να οδηγήσω χρειάζομαι υπεράνθρωπες προσπάθειες για να φτάσω στον προορισμό μου. Για αυτό και όταν το ανακοίνωσα στην οικογένεια μου, σταμάτησα να οδηγώ. Δεν μου φταίει κανείς άλλος, σε περίπτωση τρακαρίσματος, να φύγει νωρίτερα και από εμένα.

Έκλεισα τις υποθέσεις μου, ζήτησα άδεια, θέλω να περάσω όσο περισσότερο χρόνο μπορώ με τους δικούς μου ανθρώπους. Χωρίς όμως να τους πιέσω, χωρίς να είναι η κάθε μέρα ένα μνημόσυνο. Όχι, θέλω να χαμογελάω και να κρατήσω αναμνήσεις, αν φυσικά υπάρχει μνήμη για το μετά. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι υπάρχει, όμως ποτέ δεν ξέρεις.

Στη σύζυγο μου της είπα να ψάξει να βρει την ευτυχία, να συνεχίσει τη ζωή της. Να κάνει αυτό που θέλει, να προστατέψει την κόρη μας όσο μπορεί και να χαμογελά. Στην κόρη μου της είπα πόσο περήφανος είμαι για αυτήν και όσα έχει καταφέρει. Πως ένα μου κομμάτι, θα ζει πάντα μέσα από αυτήν. Πως είναι τόσο δυνατή που η ζωή που είναι μπροστά της, περιμένει να την αρπάξει και την ρουφήξει. Πως την αγαπώ.

Σε εσάς θα πω να μην έχετε τίποτα ως δεδομένο. Ούτε τους ανθρώπους γύρω σας, ούτε τη ζωή. Μην περιμένετε την ανατροπή για να ζήσετε. Να κάνετε αυτό που σας γεμίζει, να είστε με θετικούς ανθρώπους γύρω σας που μόνο καλό έχουν να σας προσφέρουν. Να κυνηγάτε τα όνειρα σας, μικρά και μεγάλα. Να αφήσετε κάτι όμορφο πίσω σας. Να σέβεστε τους άλλους και ας μην σας αρέσει. Είναι η δική τους ζωή, όχι η δική σας. Εσείς αφοσιωθείτε στη δική σας, γιατί κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει το δικό του νήμα. Μέχρι τότε όμως, κάντε το να αξίζει!

Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: true.gr

Έτσι είναι ο πιο «ύπουλος» καρκίνος! Αυτά είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοείτε…

Αυτά είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοείτε… Έτσι είναι ο πιο «ύπουλος» καρκίνος!

Στην Ελλάδα έχουμε… κάθε χρόνο 600-700 καινούργια περιστατικά καρκίνου του στόματος.

Ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει ότι ο καρκίνος προσβάλλει μέρη του σώματος, όπως οι πνεύμονες και το στήθος. Λίγοι γνωρίζουν ότι καρκίνος μπορεί να προσβάλλει και το στόμα και κυρίως τα χείλη την γλώσσα τα μάγουλα και τον λαιμό.

Ποιος μπορεί να προσβληθεί από καρκίνο του στόματος;

Όλοι μπορεί να προσβληθούν από καρκίνο στο στόμα ακόμη και αν φορούν οδοντοστοιχίες. Είναι πιο συχνός σε ηλικίες άνω των 40 ετών. Οι άνδρες προσβάλλονται λίγο συχνότερα από τις γυναίκες. Παρόλα αυτά όμως πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι ο καρκίνος του στόματος γίνεται ολοένα και συχνότερος σε νεώτερους ανθρώπους και στις γυναίκες.

Στην Ελλάδα έχουμε κάθε χρόνο 600-700 καινούργια περιστατικά καρκίνου του στόματος. Ο αριθμός των νέων περιστατικών κάθε χρόνο αυξάνει ανησυχητικά.

Πεθαίνει κανείς από καρκίνο του στόματος;

Ασφαλώς. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο πεθαίνουν περίπου 200 ασθενείς. Παγκοσμίως δε, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάθε ώρα, κάθε μέρα πεθαίνει ένας άνθρωπος από καρκίνο του στόματος. Πολλοί από αυτούς τους θανάτους θα είχαν αποφευχθεί, αν είχε γίνει γρήγορα η διάγνωση. Ο καρκίνος του στόματος λόγω της αμέλειας και της άγνοιας είναι σήμερα πιο θανατηφόρος από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή του μελανώματος του δέρματος.

Τι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του στόματος;

Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του στόματος, σύμφωνα με την οδοντίατρο-στοματολόγο κ. Ελεάνα Στουφή, σχετίζονται με το κάπνισμα (τσιγάρα, πούρα, πίπα) και την κατανάλωση αλκοόλ. Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στο στόμα. Ο κίνδυνος δε πολλαπλασιάζεται σημαντικά, αν γίνεται χρήση καπνού μαζί με κατανάλωση αλκοόλ.

Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι ένας ακόμη προδιαθεσιακός παράγοντας εμφάνισης καρκίνου στα χείλη. Τα τελευταία χρόνια πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι ο καρκίνος του στόματος συνδέεται και με τον HPV (ιός θηλωμάτων του ανθρώπου), που είναι κύρια αιτία και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η αύξηση των περιστατικών καρκίνου του στόματος που σχετίζονται με τον ιό HPV, κυρίως σε νεώτερα άτομα που δεν καπνίζουν, οφείλεται στο στοματογεννητικό σεξ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο καρκίνος του στόματος λόγω του ιού σύντομα θα είναι η κύρια αιτία, συχνότερη από αυτή του καπνού και του αλκοόλ. Ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντικό το ασφαλές σεξ και η αποφυγή πολλών ερωτικών συντρόφων, ούτως ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό.

Ποια είναι τα σημεία και συμπτώματα του καρκίνου του στόματος;

Ο καρκίνος του στόματος μπορεί να έχει διάφορες μορφές και μπορεί να εντοπισθεί οπουδήποτε μέσα στο στόμα. Μπορεί να είναι ανώδυνος στην αρχή ή και επώδυνος. Εμφανίζεται σαν έλκος (πληγή) που όμως δεν επουλώνεται, σαν λευκή ή κόκκινη πλάκα με λεία ή τραχιά υφή, σαν μελανή κηλίδα ή σαν ογκίδιο. Αν μια τέτοια ή άλλη βλάβη δεν υποχωρήσει μέσα σε 2-3 εβδομάδες πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθείτε στον Οδοντίατρο ή στον ειδικό Στοματολόγο ή Γναθοχειρουργό.

Πως θα γίνει έγκαιρα η διάγνωση του καρκίνου του στόματος;

Ο τακτικός έλεγχος του στόματος από τον Οδοντίατρο ανά 6μηνο μας διασφαλίζει να εντοπισθεί ο καρκίνος το στόματος σε πρώϊμο στάδιο. Η εξέταση γίνεται προσεκτικά σε όλη την στοματική κοιλότητα ακόμη και σε σημεία που δεν μπορούμε να δούμε μόνοι μας. Επίσης απαραίτητη είναι και η αυτοεξέταση του στόματος τουλάχιστον μια φορά τον μήνα. Η έγκαιρη διάγνωση θα έχει καλύτερη πρόγνωση για τον ασθενή. Αν η νόσος αντιμετωπισθεί άμεσα το ποσοστό θεραπείας φθάνει έως και ποσοστό 85%. Δυστυχώς πάνω από το 50% των ασθενών με καρκίνο στο στόμα έρχονται στον οδοντίατρο ή τον γιατρό πολύ αργά.

Τι κάνουμε αν εντοπισθεί κάποιο πρόβλημα;

Αν εντοπισθεί κάποια βλάβη στο στόμα από τον Οδοντίατρο, ο ασθενής θα παραπεμφθεί στον ειδικό Στοματολόγο ή Γναθοχειρουργό. Αν χρειασθεί θα γίνει βιοψία δηλαδή θα πάρει ένα μικρό κομμάτι της βλάβης και τα κύτταρα αυτά θα εξετασθούν μικροσκοπικά σε ειδικό εργαστήριο για να τεθεί η διάγνωση και να αποφασισθεί η σωστή θεραπεία.

Θεραπεύεται ο καρκίνος του στόματος;

Αν ο καρκίνος του στόματος εντοπισθεί έγκαιρα υπάρχουν πολλές ελπίδες πλήρους ίασης. Η θεραπεία είναι έργο πολλών ιατρικών ειδικοτήτων, Στοματολόγου, Γναθοχειρουργού, Ακτινοθεραπευτή, Χημειοθεραπευτή, ανάλογα με το στάδιο, την εντόπιση και το είδος του καρκίνου. Απαραίτητη είναι και η παρακολούθηση του ασθενή σε τακτά χρονικά διαστήματα μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, ώστε να αποφευχθεί υποτροπή της νόσου ή εμφάνιση νέας εστίας.

Τι προληπτικά μέτρα μπορώ να πάρω;

– Είναι πολύ σημαντικές οι τακτικές επισκέψεις στον Οδοντίατρο για έλεγχο, ακόμη και αν δεν έχουμε δόντια ή φοράμε οδοντοστοιχίες, ιδίως αν καπνίζουμε ή καταναλώνουμε αλκοόλ (πάνω από 3 ποτήρια).

– Ελέγχουμε το στόμα μας, όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας και ψάχνουμε να δούμε αν υπάρχουν αλλαγές. Αν δούμε λευκή ή κόκκινη πλάκα, ή κάποια πληγή που δεν κλείνει σε 2-3 εβδομάδες ζητάμε την βοήθεια ειδικού.

– Όταν εκτιθέμεθα στον ήλιο συχνά ή παρατεταμένα πρέπει να χρησιμοποιούμε πάντα αντί – ηλιακή κρέμα και για τα χείλη μας.

– Ακολουθείστε υγιεινή διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες A, C και Ε που προστατεύουν από τον καρκίνο του στόματος. Φρούτα, λαχανικά, και δημητριακά θωρακίζουν μεταξύ άλλων τον οργανισμό από τον
καρκίνο.

– Διακοπή καπνίσματος και ελάττωση κατανάλωσης αλκοόλ.