Αδιανόητο! Διαβάστε ένα από τα καλύτερα ποιήματα του Νίκου Καρβέλα

Όντως τώρα;

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Αδιανόητο! Διαβάστε ένα από τα καλύτερα ποιήματα του Νίκου Καρβέλα

Αδιανόητο! Στο φως της δημοσιότητας φέρνουμε ένα απόσπασμα από ένα ποιήματα του Νίκου Καρβέλα και έχουμε να πούμε ότι θα πάθετε πλάκα!

Για όσους δεν το γνωρίζουν ο Νίκος Καρβέλας μεγάλωσε στο Παλαιό Φάληρο. Ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τη μουσική σε ηλικία πέντε ετών, οπότε απέκτησε και το πρώτο του πιάνο. Στα φοιτητικά του χρόνια, στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ίδρυσε ένα ροκ γκρουπ επηρεασμένο από τους Beatles και τους Rolling Stones. Είναι Απόφοιτος του τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ωστόσο, για πρώτη φορά έγινε γνωστός για τις συνθέσεις του στο τέλος της δεκαετίας του 1970, άλλοτε με το όνομα Νίκος Καρβέλας και άλλοτε με το ψευδώνυμο Νίκος Λεονάρδος. Η μουσική του κινείται στο πλαίσιο της ποπ, αλλά με επιρροές από τη ροκ και τη λαϊκή μουσική. Τα τελευταία άλμπουμ του απέκτησαν έναν πιο ροκ ήχο.

Έχει γράψει τραγούδια τα οποία ερμήνευσαν οι : Άντζελα Δημητρίου, Δημήτρης Κοντολάζος, Ρίτα Σακελλαρίου, Τόλης Βοσκόπουλος, Λευτέρης Πανταζής, Δούκισσα, Κατερίνα Στανίση, Μπέσσυ Αργυράκη, Λίτσα Διαμάντη κ.ά.

Ο Νίκος Καρβέλας έχει πουλήσει 5.500.000 δίσκους σε όλη την Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως.

Το 1991 συνέθεσε τη πρώτη του ροκ όπερα Δαίμονες που ανέβηκε στο θέατρο Αττικόν με μεγάλη επιτυχία. Το 2002 έκανε το δεύτερο θεατρικό του βήμα, γράφοντας το μιούζικαλ, Μάλα: Η Μουσική Του Ανέμου, το οποίο στεγάστηκε στο θέατρο Παλλάς. Όπως και στην πρώτη θεατρική παράσταση που συνέθεσε, πρωταγωνίστρια ήταν η Άννα Βίσση. Tο 2005 ανέβασε το θεατρικό έργο Bryan στο θέατρο Χώρα με πρωταγωνίστρια την τότε σύντροφο του, Ζέτα Δούκα. Το Bryan ήταν το πρώτο του έργο που δεν ήταν μιούζικαλ, αλλά μόνο πρόζα. Το 2013 οι θρυλικοί πλέον Δαίμονες επιστρέφουν μετά από 23 χρόνια.

Αυτή τη φορά στο θέατρο Παλλάς γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία, αφού έκοψαν περισσότερα από 50.000 εισιτήρια. Τον Φεβρουάριο του 2015 Νίκος και Άννα επιστρέφουν στον χώρο του μουσικού θεάτρου με ένα ολοκαίνουργιο έργο, τις Καμπάνες του Edelweiss, στο θέατρο Pantheon. Ένα έργο που δίχασε το κοινό αφού είχε πολλές σκληρές σκηνές, ωστόσο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και σε αυτό του το εγχείρημα, τόσο για την μουσική του σύνθεση, όσο και για το σενάριο.

Απόσπασμα από το ποιήμα του Νίκου Καρβέλα

Κλάδεψε τα δάκρυα
από της μοναξιάς σου
το καχεκτικό δέντρο
και φύγε..
ο νυχτιάτικος μαΐστρος
θα τα φορτωθεί
με ήχους από κλάμα σαν πνίξιμο
και τα κύματα θα γρονθοκοπάνε
στο πρόσωπο αλύπητα
μία πλώρη νικηφόρα..
Τα μαύρα σου ρούχα στο πάτωμα,
τα υπομονετικά χάδια
από δάχτυλα καμένα
κι επίμονα,
τα ξεχασμένα τζιτζίκια
στο λαβύρινθο των καλοκαιρινών σου αφτιών
και τα τριζόνια,
κάτω από μάρμαρα και κολόνες
κι αγάλματα, αρχαιοκάπηλων,
μάζεψέ τα και φύγε,
φύγε μακριά.
Σιμιγδάλι, μαρέγκα και μπαμπάκι
γωνιάζουν τη θάλασσα
στον πρώτο χαιρετισμό

Δείτε εδώ την τελευταία εμφάνισή του με την αγαπημένη του! Είχε βαμμένα μαύρα τα νύχια του!