Κυριάκος Μητσοτάκης: Το ατύχημα που λίγοι γνώριζαν - Σώθηκε από θαύμα

Τι συνέβη

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το ατύχημα που λίγοι γνώριζαν - Σώθηκε από θαύμα

Το You φέρνει στη δημοσιότητα άγνωστες πτυχές της ζωής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μια από αυτές είναι κι ένα ατύχημα που είχε στο παρελθόν και λίγοι γνώριζαν από το οποίο κατάφερε να σωθεί σαν από θαύμα.

Στα εφηβικά του χρόνια ως αριστούχος μαθητής τότε του Αμερικάνικου Κολλεγίου, ο σημερινός πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα εξωστρεφής με τις παρέες του και ήταν σπάνιες οι φορές που βρισκόταν στα θεωρεία της Βουλής για να παρακολουθήσει τις ομιλίες του πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη είτε ως πρωθυπουργός είτε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στη συνέχεια τις ιστορικές κόντρες του με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Κυριάκος δεν ήθελε τότε να ακολουθήσει ούτε τη μοίρα του πατέρα του, ούτε του συνονόματου παππού του που δεν γνώρισε και υπήρξε για πολλά χρόνια βουλευτής Χανίων. Η μεγαλύτερη αδερφή του, Ντόρα, είχε αρχίσει δειλά να ασχολείται με τα κομματικά με έναν επίσης δραστήριο σύζυγο, τον Παύλο Μπακογιάννη, με τον οποίο μάλιστα ο Κυριάκος είχε μια πολύ τρυφερή σχέση από μικρός.

Από την Κατερίνα Μπούσιου για το περιοδικό You

Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΚΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ

Όταν γεννήθηκε, τον Μάρτιο του 1968, ο πατέρας του ανέφερε πως ήταν ο πιο μικρός σε ηλικία πολιτικός κρατούμενος, μια και η οικογένεια ήταν από τη Χούντα απομονωμένη στο σπίτι της. Τη δήλωση αυτή μάλιστα είχε επαναλάβει και στη Βουλή πριν από έναν χρόνο ο πρωθυπουργός δεχόμενος ωστόσο αυστηρή κριτική, με τον ίδιο να ξεκαθαρίζει πως «ο πατέρας μου συνελήφθη και φυλακίστηκε την πρώτη νύχτα του πραξικοπήματος. Όταν γεννήθηκα, η Χούντα δεν άφηνε τη μητέρα μου να βγει από το σπίτι της. Γι’ αυτό και δεν δέχομαι τη διαστρέβλωση της αλήθειας».

Ο πατέρας του ήταν ήδη 50 χρόνων όταν ήρθε στον κόσμο ο βενιαμίν της οικογένειας, το μοναδικό αγόρι ανάμεσα σε τρεις αδερφές. Η μητέρα του, Μαρίκα, του είχε από μωρό τεράστια αδυναμία. Ήταν πάντα για εκείνη το στερνοπούλι της. Όταν ο πατέρας του θα διαφύγει κρυφά για το Παρίσι και στη συνέχεια, έναν χρόνο μετά, θα μετακομίσουν οικογενειακώς εξόριστοι κοντά του, η κατά 14 χρόνια μεγαλύτερη αδερφή του Ντόρα ήταν εκείνη που τον πρόσεχε όταν οι γονείς τους έλειπαν από το σπίτι. Ένα βράδυ μάλιστα που είχαν πάει να επισκεφτούν την τότε διαζευγμένη σύζυγο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, Αμαλία, που ζούσε επίσης στη Γαλλία, για άγνωστο λόγο το διαμέρισμα πήρε φωτιά και η Ντόρα έσωσε την τελευταία στιγμή από τις φλόγες τον αδερφό της, Κυριάκο. Ο επαναπατρισμός στην Ελλάδα είχε πληθώρα εικόνων και εμπειριών.

Στο σπίτι της οικογένειας στην οδό Ρηγίλλης, στο δεύτερο σπίτι τους τα καλοκαίρια κοντά στο Γκολφ της Γλυφάδας και στο κέντρο του κόσμου τους, το περίφημο σπίτι των Μητσοτάκηδων στο Ακρωτήρι Χανίων, μπαινοβγαίνουν υπουργοί, πρωθυπουργοί, ξένοι ηγέτες, επιχειρηματίες, παραστάσεις και εικόνες που ήταν αδιανόητες για συνομηλίκους του. Δεν λείπουν, όπως ο ίδιος έχει παραδεχθεί, και οι συνηθισμένες αποστάσεις που είχε από τον πατέρα του λόγω ηλικίας. «Ο πατέρας μου ήταν μια δυνατή προσωπικότητα, αλλά προτεραιότητά του ήταν να γίνει πρωθυπουργός, οι σχέσεις μας πέρασαν και δύσκολα στα χρόνια της εφηβείας μου. Κάναμε συνειδητή προσπάθεια να φτιάξουμε καλύτερη τη σχέση μας». Ο πυροσβέστης, ο οργανωτής, ο άνθρωπος που κρατούσε σε συνοχή και σε πρόγραμμα όλη την οικογένεια ήταν φυσικά η μητέρα του. Θρυλικές άλλωστε ήταν οι αναφορές στον Τύπο της εποχής ακόμη και για τις πολιτικές της παρεμβάσεις.

Είχε το θάρρος της γνώμης της, ήταν πολύ πιο δυναμική από τον πατέρα του και φυσικά εκείνη είχε τον πρώτο λόγο σε ό,τι συνέβαινε στο σπίτι τους. Όπως έχει πει και ο ίδιος: «Είχα μια πολύ ωραία και ζωντανή σχέση μαζί της και έμαθα πολλά από εκείνην. Έκανε 4 παιδιά, όταν οι γιατροί της είπαν να μην κάνει κανένα λόγω των προβλημάτων στη σπονδυλική της στήλη. Της αναγνωρίζω ότι έλεγε πάντα τη γνώμη της. Η Μαρίκα Μητσοτάκη, αυτό που έβλεπες αυτό έκανε». Επηρεασμένος από το βαρύ κλίμα στην οικογένεια μετά την πολιτική ήττα του πατέρα του το 1993, είχε αποφασίσει πως με τίποτε δεν θα ασχοληθεί με την πολιτική. Ούτως ή άλλως είχε πάρει την απόφαση από τα 18 του να σταθεί ανεξάρτητος στα πόδια του. Για το αν ήταν ευνοημένος επειδή καταγόταν από ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά τζάκια της χώρας έχει αναγκαστεί πολλές φορές να τοποθετηθεί: «Δούλεψα πάρα πολύ σκληρά για να μπορέσω να φτάσω εδώ που έφτασα.

Μπήκα στο Harvard, αποφοίτησα αριστούχος. Δεν νομίζω ότι πιστεύει κανείς ότι σε ένα σκληρά αξιοκρατικό αμερικάνικο Πανεπιστήμιο αποφοιτεί κανείς αριστούχος επειδή έχει ένα όνομα αναγνωρίσιμο στην Ελλάδα. Ένας από τους λόγους που αισθάνθηκα την ανάγκη να φύγω από την Ελλάδα στα 18 μου ήταν γιατί ακριβώς ήξερα ότι πάντα θα με έβλεπαν μέσα από έναν παραμορφωτικό φακό. Και δεν το ήθελα αυτό». Η μία και μοναδική φορά που αναγκάστηκε να διακόψει για λίγο τις σπουδές του ήταν λόγω της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη το 1989 που δημιούργησε μια μεγάλη πληγή στην οικογένεια. Η δική του ανάγκη ήταν τότε να στηρίξει τους γονείς του, την αδερφή του αλλά και τα δύο του ανίψια, την Αλεξία και τον σημερινό δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη. Μέχρι που μπήκε στη ζωή του η ελληνοπολωνικής καταγωγής σύζυγός του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι και όλα άλλαξαν.

Δείτε εδώ και την αποκάλυψή του για το πενταετή χωρισμό με την Μαρέβα!