Πρίγκιπας Φίλιππος: Η εξορία και οι σχέσεις του με την Ελλάδα

Ο τραγικός διωγμός του από την χώρα και το παράπονό του

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Πρίγκιπας Φίλιππος: Η εξορία και οι σχέσεις του με την Ελλάδα

Ο Πρίγκιπας Φίλιππος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών, είδηση που έγινε γνωστή πριν από λίγο μέσα από επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το παλάτι του Buckingham. Ο Δούκας του Εδιμβούργου, έχει μία βαθιά σχέση με την χώρα μας, η οποία ωστόσο συνδέεται με μία τραγική ιστορία.

Ο σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ ήταν το πέμπτο παιδί του Πρίγκιπα Ανδρέα και της Πριγκίπισσας Αλίκης, ενώ ήταν έκτος στη διαδοχή για τον θρόνο της Ελλάδας. Γεννήθηκε στην έπαυλη Μον Ρεπό στην Κέρκυρα απ' όπου και διέφυγε αργότερα από την χώρα.

Ο πατέρας του είχε μεγαλώσει σε μία οικογένεια που μίλαγε ελληνικά και αυτό ήταν κάτι που ήθελε να μεταδώσει και στα παιδιά του. Κάτι τέτοιο δεν έγινε όμως ποτέ και έτσι ο Φίλιππος δε έμαθε ποτέ τη γλώσσα της χώρας στην οποία γεννήθηκε.

Πρίγκιπας Φίλιππος τσολιάς

O διωγμός της οικογένειας του Φίλιππου από την Ελλάδα

Ο Πρίγκιπας Ανδρέας συνελήφθη στην Κέρκυρα τον Οκτώβριο του 1922 και μεταφέρθηκε στην Αθήνα για να δικαστεί από έκτακτο στρατοδικείο. Ο πρίγκιπας καταδικάσθηκε σε θάνατο με την κατηγορία της αρνήσεως εκτελέσεως διαταγής του αρχηγού της στρατιάς κατά τις μάχες του Σαγγαρίου τον Αύγουστο του 1921.

Η απόφαση ωστόσο δεν εκτελέστηκε, χάρη στη μεσολάβηση της Bρετανικής Kυβέρνησης. Ο Ανδρέας αναχώρησε από το Φάληρο με το βρετανικό αντιτορπιλικό “Καλυψώ”. Το πλοίο σταμάτησε στην Κέρκυρα για να παραλάβει την οικογένειά του υπό δραματικές συνθήκες: ο Φίλιππος μεταφέρθηκε στο σκάφος μέσα σε ένα καφάσι από πορτοκάλια.

Πρίγκιπας Φίλιππος Ελλάδα

Η οικογένεια του Φίλιππου διέφυγε τελικά στη Γαλλία και εγκαταστάθηκε στο προάστιο του Παρισίου, Σαιν Κλου, φιλοξενούμενοι της Μαρίας Βοναπάρτη, της εύπορης συζύγου του αδελφού του Ανδρέα, πρίγκιπα Γεωργίου.

Η σχέση του με την Ελλάδα μετά τον διωγμό

Ο Φίλιππος είχε έρθει αρκετές φορές στην Ελλάδα προκειμένου να συναντήσει την μητέρα του, Πριγκίπισσα Αλίκη η οποία είχε μπει σε άσυλο αφού διαγνώσθηκε με σχιζοφρένεια. Μάλιστα, σε ένα από τα τελευταία ταξίδια που έκανε στη χώρα μας, έφερε μαζί και τα δύο μεγάλα παιδιά του, την Άννα και τον Κάρολο. Εκείνο ταξίδι άλλαξε την οπτική που είχε ο νυν διάδοχος του θρόνου της Βρετανίας για την χώρα μας, κάτι που φάνηκε στην πιο πρόσφατη επίσκεψή του με αφορμή τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.