Μυρτώ Αλτίνογλου: Αυτή ήταν η γυναίκα της ζωής του Μίκη Θεοδωράκη

Έζησε όλη τη ζωή του στο πλευρό της

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Μυρτώ Αλτίνογλου: Αυτή ήταν η γυναίκα της ζωής του Μίκη Θεοδωράκη

Ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε από τη ζωή το πρωί της Πέμπτης (2/9) σε ηλικία 96 ετών από καρδιοαναπνευστική ανακοπή όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην προσωπική ιστοσελίδα του, σκορπώντας τη θλίψη στο Πανελλήνιο.

Ο Μίκης Θεοδωράκης γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου 1925 στη Χίο. Η καταγωγή του πατέρα του, Γιώργη Θεοδωράκη, Μπιζανομάχου, ήταν από τον Γαλατά Χανίων και της μητέρας του, Ασπασίας Πουλάκη, από τον Τσεσμέ της Μικράς Ασίας. Οι γονείς του συναντήθηκαν στην Μικρά Ασία, λίγο πριν από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Η γυναίκα της ζωής του Μίκη Θεοδωράκη

Ο τεράστιος μουσικός μοιράστηκε ολόκληρη τη ζωή του με μία μόνο γυναίκα, τον μεγάλο του έρωτα, τη Μυρτώ Αλτινόγλου. Ο ίδιος σπάνια μιλούσε δημόσια για την προσωπική του ζωή και είχε επιλέξει να κρατήσει την οικογένειά του μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Η κόρη τους, Μαργαρίτα, λίγες ώρες πριν αφήσει ο πατέρας της την τελευταία του πνοή, θέλησε να του κάνει μία ιδιαίτερη αφιέρωση μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.

Μυρτώ Αλτίνογλου Μίκης Θεοδωράκης

Ο Μίκης Θεοδωράκης αφιέρωσε μία σειρά από τραγούδια στην αγαπημένη του, ενώ σύμφωνα με τις διηγήσεις, ο πατέρας της Μυρτώς δεν ενθουσιάστηκε όταν έμαθε τι συμβαίνει μεταξύ τους.

Μίκης Θεοδωράκης σύζυγος

Η Μυρτώ Αλτίνογλου γεννήθηκε το 1927. Ο προσωπικός φίλος του Μίκη Θεοδωράκη, Βύρων Σάμιος, έχει περιγράψει ως εξής τη γνωριμία του με τον μουσικοσυνθέτη, έξω από το σπίτι της Μυρτώς στη Νέα Σμύρνη το φθινόπωρο του 1943, στη διάρκεια της Κατοχής:

«Προχωρημένο απόγευμα. Σε λίγο η παρέα θα ‘πρεπε να κλειστεί στα σπίτια της. […] Όταν έφτασα συζητούσαν για το τι θα γίνει με το πανεπιστήμιο, αν θα μας δεχτεί χωρίς ή με εξετάσεις. Πλησιάζω τη Μυρτώ, δίπλα της υπάρχει μια καινούρια παρουσία, ένα ψηλό, λεπτό αγόρι με πλούσια σγουρά μαλλιά. […] Ο ψηλός με χαιρετά. Η παρουσία του φίλου πρέπει να ερευνηθεί, γι’ αυτό και τον ρωτώ:

“Και συ για την Ιατρική;”. “Όχι”, μου απαντά και συνεχίζει: “Ο πατέρας μου θέλει να μπω στη Νομική, εγώ όμως σκοπεύω να ασχοληθώ με τη μουσική”. Το είπε με κοφτό, αποφασιστικό τόνο που δήλωνε την αμετάκλητη απόφασή του, κι άσε τον πατέρα του να λέει, παρόλο που ο Μίκης τον υπεραγαπούσε τον Γιώργο Θεοδωράκη».

Πηγή φωτογραφιών: mikistheodorakis.gr

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη

«Τη σημερινή μας συνεδρίαση σκιάζει δυστυχώς μία πολύ θλιβερή είδηση: Ο Μίκης Θεοδωράκης περνά πια στην αιωνιότητα. Η φωνή του σίγησε και μαζί του σίγησε και ολόκληρος ο Ελληνισμός.

Όπως είχε γραφτεί και για τον Παλαμά, «όλοι είχαμε ξεχάσει πως είναι θνητός». Όμως, μας αφήνει παρακαταθήκη τα τραγούδια του, την πολιτική του δράση, αλλά και την εθνική του προσφορά σε κρίσιμες στιγμές.

Η Ρωμιοσύνη σήμερα κλαίει.

Και γι’ αυτό και με απόφαση της κυβέρνησης από σήμερα κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος.

Όπως ξέρετε, είχα την τιμή να τον γνωρίζω για πολλά χρόνια και σχετικά πρόσφατα μάλιστα τον είχα επισκεφτεί. Οι συμβουλές του ήταν πάντα πολύτιμες για μένα, κυρίως αυτές που αφορούσαν στην ενότητα του λαού μας και στην υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών.

Πιστεύω πως η καλύτερη τιμή προς αυτόν τον παγκόσμιο Έλληνα θα είναι εμείς, με το καθημερινό μας έργο, να κάνουμε πράξη αυτό ακριβώς το μήνυμά του. Ο Μίκης είναι η Ιστορία μας και πρέπει να τη συνεχίσουμε όπως θα ήθελε και εκείνος».

Μίκης Θεοδωράκης εθνικό πένθος