Ένα παιδί η αιτία που δεν ανοίγουν Κυριακή - Το περιστατικό που σημάδεψε την ιστορία των σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης

Συνέβη το 2018 και τα άλλαξε όλα

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Ένα παιδί η αιτία που δεν ανοίγουν Κυριακή - Το περιστατικό που σημάδεψε την ιστορία των σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης

Ότι κι αν συμβεί, όσο κι αν πέσει ή όσο κι αν ανέβει ο τζίρος των σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης (δείτε εδώ πόσα εκατομμύρια έβγαλε το 2020) ένας είναι ο κανόνας: Δεν ανοίγουν ποτέ Κυριακές.. Αναρωτιέστε κι εσείς γιατί αυτό;

Όλα όσα θα διαβάσετε παρακάτω αποκαλύφθηκαν στην εξόδιο ακολουθία του Στέλιου Σκλαβενίτη τον Απρίλιο του 2018 σε επικήδειο που εκφωνήθηκε από συνεργάτη του Ομίλου:

Το περιστατικό με το παιδί εργαζόμενου στα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύφθηκαν στην εξόδιο ακολουθία του Στέλιου Σκλαβενίτη τον Απρίλιο του 2018 σε επικήδειο που εκφωνήθηκε από συνεργάτη του Ομίλου.

«Κυριακή 1η Απριλίου. Ποιος δεν θα ευχόταν αυτό το άσχημο νέο να ήταν μία κακοήθεια της ημέρας. Αυτό θέλαμε να πιστέψουμε όλοι. Μας γέλασες φίλε Στέλιο. Ήθελες να κάνεις πάλι κάτι που εμείς δεν περιμέναμε.

Σήμερα έχεις καταφέρει να κάνεις το βάρος ασήκωτο καθώς μοναδική πυξίδα στη ζωή σου ήταν η δικαιοσύνη. ”Να γίνει αυτό που είναι σωστό”, αυτό έλεγες πάντα, και πάντα με μία καθηλωτική απλότητα.

Σκλαβενίτης

Πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατο να βρεις στον τόπο μας τον συνδυασμό μίας πετυχημένης επιχειρηματικής πορείας να συμβαδίζει με την ταπεινότητα, την ηθική, την ευγένεια και κυρίως την αγάπη για τον άνθρωπο.

Η απόφαση του ”δεν ανοίγουμε τις Κυριακές”. Ποιος ξέρει την ανθρώπινη ιστορία πίσω από αυτή την απόφαση; Ζητώ συγνώμη που μοιράζομαι το μυστικό σου. Σκεφτόσουν μαζί με τα αδέλφια σου τι θα κάνατε.

Δεν είχατε αποφασίσει και βγαίνοντας από το γραφείο σου άκουσες το μικρό παιδί ενός στελέχους σου να λέει ”γιατί μαμά λες ότι είναι καλό αφεντικό ο Σκλαβενίτης αφού την Κυριακή δεν θα είσαι σπίτι μας”. Σου πήρε μόνο ένα λεπτό να γυρίσεις πίσω στο γραφείο σου και να πάρετε αμέσως την απόφαση σας. ”Δεν ανοίγουμε”».

Η ιστορία των σούπερ μάρκετ

Σύμφωνα με όσα γράφονται στην Βικιπαίδεια, η εταιρεία ιδρύθηκε το 1954 από τον Γιάννη Σκλαβενίτη (1924-1993), τον Σπύρο Σκλαβενίτη (1927-2006) και τον Μιλτιάδη Παπαδόπουλο (1920-1999), με αρχική δραστηριότητα στο χονδρεμπόριο. Το 1967 ιδρύεται η "Ι. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.", με διακριτικό τίτλο ΤΗΛΕΞΥΠ, η οποία αποτελεί την πρώτη εταιρεία τηλεφωνικής εξυπηρέτησης στην Ελλάδα. Το πρώτο σούπερ μάρκετ ανοίγει το 1969 στο Περιστέρι της Αθήνας και το 1975 προσχωρεί στην επιχείρηση ο μικρότερος αδελφός του Σπύρου και του Γιάννη, Νάσος Σκλαβενίτης. Το 1975 η εταιρεία ξεφεύγει από τα στενά όρια του Περιστερίου, ανοίγοντας μεγάλο κατάστημα στον Πειραιά, στη συνοικία Καμίνια. Το βήμα αυτό είναι μεγάλο και απαιτεί ανάλογα κεφάλαια, γι' αυτό και στο επιχειρηματικό σχήμα που δημιουργείται (ΕΛΛΗΝΙΚΑΙ ΥΠΕΡΑΓΟΡΑΙ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε.) θα έχει συμμετοχή με 49% ο εφοπλιστής Ανδρέας Ποταμιάνος. Στη συνέχεια, και μέχρι το 1993, η εταιρεία θα ιδρύσει συνολικά 23 καταστήματα, όλα εντός της Αττικής.

Στα τέλη του 2013 η εταιρεία διαθέτει 96 καταστήματα. Το 2007, η αλυσίδα ξεκινάει τις πρώτες επεκτάσεις της εξαγοράζοντας μεμονωμένα καταστήματα αλυσίδων, όπως 18 της αλυσίδας Παπαγεωργίου, ενώ το 2010, εξαγοράζει 8 καταστήματα από την αλυσίδα Ατλάντικ,[2] η οποία έναν χρόνο μετά πτωχεύει. Το 2013, η επιχείρηση εξαγοράζει 4 καταστήματα από την εταιρεία Δούκας, 5 από την Μπαλάσκας και συμφωνεί να αποκτήσει 9 από την αλυσίδα Extra Πρώτα και Φθηνά ώστε να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της στην Αττική.

Σκλαβενιτης καταστηματα

Το μέσο κατάστημα ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ είναι σημαντικά μεγαλύτερο σε σχέση με τους περισσότερους ανταγωνιστές του, εξηγώντας έτσι την ικανότητα της εταιρείας να οδηγείται σε αύξηση των πωλήσεων με έναν σχετικά μικρό αριθμό καταστημάτων. Η εταιρεία εξακολουθεί να ανήκει στην οικογένεια Σκλαβενίτη, αν και φημολογείται ότι διεθνείς γίγαντες λιανικής, όπως η Tesco και η Walmart, ενδιαφέρονται για την απόκτησή της. Ωστόσο, στην οικογένεια Σκλαβενίτη δεν έχουν δείξει σημάδια ότι είναι πρόθυμοι να εξετάσουν την προσφορά εξαγοράς.

Τον Ιανουάριο του 2015, ο Όμιλος ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ μετράει 161 καταστήματα (111 με την επωνυμία ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ μόνο στην Αττική, 38 με την επωνυμία Χαλκιαδάκης στην Κρήτη και 12 καταστήματα χονδρικής The Mart σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Ηράκλειο, Καλαμάτα, Ιωάννινα, Λάρισα, Ξάνθη και Πάτρα) και απασχολεί 11.000 εργαζoμένους. Λειτουργεί επίσης στην υπόλοιπη Ελλάδα και καταστήματα μεσαίου μεγέθους με την επωνυμία Franchise ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ.

Την 1η Μαρτίου 2017, η εταιρεία απορροφά το δίκτυο 361 καταστημάτων της Carrefour Μαρινόπουλος και επεκτείνεται σε αρκετές περιοχές της χώρας, όπου δεν είχε παρουσία.

Το 2018, η εταιρεία κλείνει και πουλάει 38 καταστήματα λιανικής στις υπόλοιπες ανταγωνιστικές αλυσίδες, κυρίως στην Αττική, επειδή σε κάποιες περιοχές διέθετε μεγάλο όγκο καταστημάτων.