Γιάννης Στάνκογλου: Ο τρελός έρωτας με την Αλίκη - Το παρελθόν του ηθοποιού

Ο σταρ με τα χίλια πρόσωπα

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Γιάννης Στάνκογλου: Ο τρελός έρωτας με την Αλίκη - Το παρελθόν του ηθοποιού

Βλέποντάς τον σήμερα είναι να απορείς αν κάπως έτσι θα έμοιαζε και ο James Dean σε μεγαλύτερη ηλικία. Με μακρύ μαλλί, κοντό, με μούσι, μουστάκι ή τελείως ξυρισμένο, τον έχουμε δει σε όλες τις εκδοχές του και τον έχουμε λατρέψει επίσης σε όλες. Ο Γιάννης Στάνκογλου φέτος εμφανίζεται σε τριπλό ρόλο, ως αντίζηλος του Βασίλη Μπισμπίκη στο «Αυτή η νύχτα μένει», ως «Ζορμπάς» στην ομότιτλη παράσταση, ενώ πρωταγωνιστεί και στη σειρά «Μια νύχτα του Αυγούστου», τη συνέχεια από το «Νησί», με το YOU να σας τον παρουσιάζει στους σημαντικότερους ρόλους του.

«Μου αρέσει να περπατάω σε τεντωμένο σχοινί γιατί αλλιώς τη ζωή τη βαριέμαι». Επαναστάτης... πριν από την κούνια, αφού οι γονείς του βρέθηκαν στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, ενώ η μητέρα του ήταν έγκυος. Ο Γιάννης Στάνκογλου γεννήθηκε λίγους μήνες πριν από την πτώση της Δικτατορίας στην Ελλάδα, στις 10 Ιανουαρίου 1974, και μεγάλωσε στον Περισσό πάντα στους δρόμους και στις... επάλξεις, όπως λέει: «Και βία υπήρχε και δυσκολίες, όσο γλυκιά κι αν ήταν η ζωή με ωραία παιχνίδια στην αλάνα, με ποδόσφαιρο, με μπάσκετ… Είχα παραβατική συμπεριφορά και με ακρότητες που ντρέπομαι να τις πω! Ήμουν λίγο τσογλανάκι, ένα τσογλάνι που θα έκανε την βλακεία του”.

 Γιάννης Στάνκογλου μικρός

Από τον Γιώργο Κακογιάννη

Ως “άγριο νιάτο” έχει περιγράψει τον εαυτό του, αλλά ένα “άγριο νιάτο” που πάντα πάλευε για το δικό του δίκιο και των συμμαθητών του. Στο σπίτι του, κυρίαρχο ρόλο έπαιζε η αγάπη: Γιος οικογένειας μεροκαματιάρηδων, με μητέρα που δούλευε σε κλωστοϋφαντουργείο και πατέρα οικοδόμο, τον οποίο ακολούθησε πριν καν ενηλικιωθεί. Στην ηλικία των 14 μόλις, εκείνος του πρότεινε να δουλέψει μαζί του και κάπως έτσι ο νεαρός Γιάννης έβγαλε το πρώτο του μεροκάματο, χρόνια πριν πάει στην δραματική σχολή και αποφασίσει πως θέλει να αφιερώσει την υπόλοιπη ζωή του στην υποκριτική.

Έχει παραδεχτεί πως αν δεν ήταν ηθοποιός, θα ήταν γεωπόνος. Παρόλα αυτά μέχρι να βρει την πραγματική του κλίση και αυτό που αγαπούσε, πέρασε από διάφορα στάδια: Οικοδόμος, πωλητής, ντελιβεράς και μπάρμαν, ενώ μετά τον στρατό εργάστηκε σε μονώσεις. Όσοι χρησιμοποιείτε το Μετρό και περνάτε από τις στάσεις Μέγαρο Μουσικής, Σύνταγμα, Σεπόλια και Ευαγγελισμό, να ξέρετε πως έχει βάλει κι εκείνος το... χεράκι του, την εποχή που χτίζονταν. Λίγο πριν κλείσει τα 20, είναι που θα αποφασίσει να ανέβει για πρώτη φορά επαγγελματικά στο σανίδι. «Είχα δύο φίλους τότε που μόλις είχαν τελειώσει την δραματική.

Μου έλεγαν τι έκαναν μέσα στην σχολή και μου φαινόταν πολύ ενδιαφέρον. Είπα, λοιπόν, "έχω δοκιμάσει τόσα πράγματα γιατί να μη δοκιμάσω και αυτό";», έχει δηλώσει ο Γιάννης Στάνκογλου για να καταλήξει: «Έτσι άφησα τη δουλειά και με την αποζημίωση που πήρα γράφτηκα στην δραματική». Πάλι κάτι τον τραβούσε πίσω, μέχρι το δεύτερο έτος, όταν είδε για πρώτη φορά το γεμάτο Ηρώδειο με την Ακρόπολη στο βάθος. Τι κι αν έπαιζε μόλις έναν μικρό ρόλο στον «Κοριολάνο» του Σαίξπηρ, τότε η μοίρα αποφάσισε πως θα πρωταγωνιστήσει για τα επόμενα 20 χρόνια (και βάλε). «Εκεί τα είδα όλα, έπαθα την πλάκα μου, γοητεύτηκα από το μεγαλείο και είπα “εδώ θέλω να μείνω”»! Θα ακολουθήσουν σημαντικοί ρόλοι στο θέατρο, αρχαίες τραγωδίες στην Επίδαυρο, η τηλεόραση και ο κινηματογράφος, με μία από τις πρώτες του ταινίες να γίνεται αφορμή να γνωρίσει τη γυναίκα της ζωής του.

Ο έρωτας του Γιάννη Στάνκογλου με την Αλίκη

Σήμερα θεωρείται sex symbol, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι... «Έχω φάει χυλόπιτες και μάλιστα στο Γυμνάσιο ζητούσα επίμονα από ένα κορίτσι να τα φτιάξουμε και της ζωγράφιζα μαχαιροπίρουνα, πιάτα και της έγραφα πάνω “θα τα φτιάξουμε; Και εκείνη μου ζωγράφιζε χυλόπιτα, άστα!». Μπορεί να έχει «αυτό που θέλουν οι γυναίκες», αλλά δεν τον πλησιάζουν όσο θα περίμενε κανείς. «Ο κόσμος νομίζει ότι είμαι πολύ κακός, σκληρός και ότι ταλαιπωρώ τις γυναίκες επειδή έχω παίξει πολλούς τέτοιους ρόλους στη “10η Εντολή”», θα παραδεχτεί σε συνέντευξή του. Ο λόγος δεν είναι μόνο αυτός, αλλά και ότι 22 χρόνια τώρα έχουν εμπεδώσει πως μια γυναίκα έχει θέση στο πλευρό του, η σκηνοθέτιδα Αλίκη Δανέζη-Knutsen (δείτε εδώ φωτογραφίες της).

Καθόλου σύμπτωση η γνωριμία τους, αφού συναντήθηκαν για πρώτη φορά σε κάστινγκ για την ταινία «Μπαρ» και εκείνη τον είχε βρει μέσω διαδικτύου. Παραμένει άγνωστο αν ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά, πάντως, αφού τον πέρασε από... τρεις ακροάσεις μέχρι να του δώσει τον ρόλο, και ο Γιάννης Στάνκογλου παραδέχεται πως ίσως να τους είχε απορροφήσει το κοινό τους έργο.

 Γιάννης Στάνκογλου γυναίκα

Το μόνο σίγουρο είναι πως, μέχρι να τελειώσει το μοντάζ, ήταν μαζί και ερωτευμένοι. Τόσο ερωτευμένοι που όταν ήρθε η μεγάλη πρόταση από το εξωτερικό για την σκηνοθέτιδα, εκείνη είπε το «ναι» άφοβα με τον τότε σύντροφό της (και πλέον σύζυγο) να την ακολουθεί με κλειστά μάτια. «Μόλις είχα τελειώσει την δραματική σχολή, είχα αρχίσει να κερδίζω έδαφος στον χώρο και ξαφνικά αποφάσισα να τα αφήσω όλα πίσω μου και να φύγω στη Νέα Υόρκη για να βρω την Αλίκη. Ήμουν πολύ ερωτευμένος», έχει παραδεχτεί ο Γιάννης Στάνκογλου, με τη σύζυγό του να δηλώνει από την πλευρά της για την κοινή τους επιστροφή: «Ένας σημαντικός λόγος ήταν πως θέλαμε να κάνουμε οικογένεια και η Νέα Υόρκη, αν και υπέροχη πόλη και πολύ δημιουργική, είναι δύσκολη αν θέλεις να μεγαλώσεις παιδιά».

«Η Αλίκη ελέγχει το παιχνίδι»

Μέσα στα χρόνια της κοινής τους πορείας έχουν συνεργαστεί πολλές φορές στο θέατρο και στον κινηματογράφο, με τον πρωταγωνιστή να παραδέχεται πως δεν του... χαρίζεται σαν σκηνοθέτιδα και πάντα μαζί με τα «συγχαρητήρια» σε κάθε παράσταση έχει και μια εκτενή λίστα με... διορθώσεις, την οποία του αναλύει. «Ο έρωτας σε μια σχέση τόσων χρόνων πάει-έρχεται, ξαναφεύγει… Η σχέση μας με την Αλίκη είναι ούτως ή άλλως περίπλοκη, αφού εκείνη είναι σκηνοθέτιδα, πράγμα σπάνιο για μια γυναίκα, και εγώ ηθοποιός. Είναι Ταύρος στο ζώδιο και εγώ Αιγόκερως, θα σου έλεγα, λοιπόν, πως με έχει πιάσει από… τα κέρατα, έχουμε πολύ ωραίο δέσιμο μεταξύ μας.

Η Αλίκη νομίζω πως έχει έναν τρόπο να ελέγχει το παιχνίδι». Όπως συμπληρώνει, εκείνη κάνει κουμάντο και στο σπίτι τους και έχει χαρακτηριστική ομοιότητα με τη μεγάλη τους κόρη, τη Φοίβη (13 ετών).
Αν και ήταν μαζί ήδη σχεδόν μία δεκαετία, αποφάσισαν να παντρευτούν λίγο πριν από τον ερχομό της, με τον Φίλιππο πέντε χρόνια αργότερα να συμπληρώνει την οικογενειακή τους ευτυχία και τα παιδιά τους έκτοτε να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πορεία του. «Όταν κάναμε τη Φοίβη δεν ήμουν σίγουρος. Δεν ήξερα τίποτα», έχει δηλώσει ο ηθοποιός, για να συμπληρώσει:

«Όταν ήρθε και ο Φίλιππος μού έδωσε δύναμη για να πορεύομαι…Τώρα πια έχει ανέβει ένα επίπεδο. Όλα αυτά που κάνω ναι μεν τα κάνω με όλη μου την ψυχή, αλλά ο καθρέφτης της δικής μου ζωής και ψυχής είναι τα δύο μου παιδιά». Ερωτευμένος μαζί τους πέρα για πέρα, με μοναδικό του φόβο τον θάνατο, και μην πάθουν κάτι εκείνα με τη δική του απουσία, είναι ξεκάθαρο πως ο Γιάννης Στάνκογλου έχει διαλέξει τον σημαντικότερο ρόλο του που δεν βρίσκεται στο «Αυτή η νύχτα μένει» αλλά στις δύο ψυχές όπου βρίσκει το προσωπικό του καταφύγιο...

Περισσότερα στο νέο τεύχος του YOU που κυκλοφορεί σήμερα, Τετάρτη 19/10, σε όλα τα περίπτερα μόνο με 1,50 ευρώ