Σπάνιες φωτογραφίες από τον τάφο του Ωνάση στον Σκορπιό

Πως θα διαμορφωθεί το νησί μετά τα έργα που θα τελειώσουν το 2024 (Φώτο)

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Σπάνιες φωτογραφίες από τον τάφο του Ωνάση στον Σκορπιό

Ο Σκορπιός είναι μικρό νησί του Ιονίου που βρίσκεται στα ανατολικά της Λευκάδας, στα πρόσγεια του νοτίου στομίου του κόλπου Αλέξανδρου. Ανήκει στο σύμπλεγμα των Πριγκηπονήσων και, μέσω αυτού, στο ευρύτερο σύμπλεγμα των των Τηλεβοΐδων νήσων. Διοικητικά ανήκει στον δήμο Μεγανησίου. Βόρεια του Σκορπιού βρίσκεται η νησίδα Σκορπίδι.

To 1963 ο Σκορπιός πωλήθηκε στον Έλληνα εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος χρησιμοποίησε το νησί ως ιδιωτικό θέρετρο και τόπο κατοικίας (δείτε εδώ την πρώην σύζυγό του, η οποία τον χώρισε και παντρεύτηκε τον Σταύρο Νιάρχο!). Ο εφοπλιστής ανακαίνισε τη βίλα που υπήρχε στο νησί από τον 19ο αιώνα, δίνοντάς της μάλιστα χαρακτηριστικό ροζ χρώμα, και κατασκεύασε λίγα ακόμη κτίρια, καθώς και ιδιόκτητο λιμάνι όπου για πολλά χρόνια ελλιμενιζόταν η θαλαμηγός του Χριστίνα. Στο νησί υπάρχει και το κοιμητήριο της οικογένειας Ωνάση, καθώς κοντά στο εκκλησάκι του βρίσκονται οι τάφοι του Αριστοτέλη Ωνάση, του γιου του Αλέξανδρου και της κόρης του Χριστίνας.

Μετά και τον θάνατο της Χριστίνας, τον Σκορπιό κληρονόμησε η κόρη της, Αθηνά Ρουσσέλ-Ωνάση (δείτε πως είναι σήμερα, σε μια σπάνια εμφάνισή της, πιο αδύνατη από ποτέ), η οποία το 2013 εκμίσθωσε το νησί στην κόρη του Ρώσου μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεβ, παρά το γεγονός ότι η διαθήκη του Ωνάση όριζε ότι το νησί πρέπει να παραχωρηθεί στο ελληνικό Δημόσιο. Η οικογένεια Ριμπολόβλεβ ανέλαβε να κατασκευάσει στο νησί πολυτελή καταλύματα και βίλες.

Επρόκειτο για επένδυση που ξεπερνά τα 165.000.000 ευρώ. Σεβόμενοι την ιστορία και τον μύθο της οικογένειας Ωνάση, ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ και η κόρη του Εκατερίνα έχουν δώσει εντολή να παραμείνουν ανέγγιχτοι από την ανακαίνιση οι τρεις τάφοι των Ωνάσηδων. Εξάλλου, σύμφωνα με τη διαθήκη του δαιμόνιου Αριστοτέλη Ωνάση, οι τάφοι και η μικρή εκκλησία δεν μπορούν να πουληθούν.

Άλλωστε, οι μύθοι δεν αγοράζονται. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Espresso» και τις αποκλειστικές της πληροφορίες, έπειτα από διαπραγματεύσεις με την οικογένεια Ριμπολόβλεφ, η επιχειρηματίας και jet setter Μαρίνα Ντοντέρο – Τσομλεκτσόγλου κατάφερε και εξασφάλισε την άδεια και την ευγενική συγκατάθεση του ολιγάρχη μεγιστάνα να επισκεφθεί μόνο το εκκλησάκι και τους τάφους του Αρίστου, του Αλέξανδρου και της Χριστίνας για να τελέσει τρισάγιο, με αφορμή τη συμπλήρωση 45 χρόνων από τον θάνατο του Αριστοτέλη Ωνάση, που έφυγε από τη ζωή στις 15 Μαρτίου 1975.

Έτσι στις 15 Μαρτίου 2020, λίγες ώρες πριν από την καραντίνα στην Ελλάδα λόγω του κορωνοϊού, η Μαρίνα Ντοντέρο, συνοδευόμενη από ιερωμένο από το Νυδρί, πρόλαβε και πάτησε το πόδι στο εκκλησάκι του Σκορπιού για να ανάψει τρία κεράκια και να τελέσει το μνημόσυνο στον τάφο του αγαπημένου της φίλου, που τον θεωρούσε δεύτερο πατέρα της.

Η επίσκεψη της συγκινημένης Μαρίνας Ντοντέρο, που είχε να επισκεφθεί τον Σκορπιό 32 χρόνια (από την κηδεία της αδελφικής της φίλης Χριστίνας), σύμφωνα με πληροφορίες, κράτησε μόνο λίγη ώρα, όσο διαρκεί ένα τρισάγιο, καθώς έπρεπε άρον άρον, λόγω των μέτρων, να βρει τρόπο να επιστρέψει στην Αθήνα.

Σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τους τάφους στον Σκορπιό

Πως είναι σήμερα ο τάφος του ωνάση
aromalefkadas.gr

τάφος ωνάση
aromalefkadas.gr

Έτσι θα γίνει ο Σκορπιός του Ριμπολόβλεφ

Η επένδυση, ύψους 165 εκατ. ευρώ, έχει ήδη εγκριθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης και αφορά έκταση 161 στρεμμάτων.

Ήδη από τις αρχές του χρόνου είχε υπογραφτεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία ενέκρινε την χωροθέτηση του επενδυτικού σχεδίου με την ονομασία «Κατασκευή και λειτουργία πολυτελούς τουριστικής μονάδας VIP Exclusive Club στη νήσο του Σκορπιού», με τις υπογραφές των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτισμού, Τουρισμού και του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Το συγκεκριμένο έργο άνω των 165 εκατομμυρίων ευρώ -όλο το ποσό προέρχεται από την οικογένεια Ριμπολόβλεφ, χωρίς δανειοδότηση ή επιδότηση- πρόκειται να αλλάξει την εικόνα του τουρισμού στην Ελλάδα μιας και θα αποτελεί το πρώτο ιδιωτικό νησί προς ενοικίαση σε κροίσους και θα είναι ένα από τα λίγα σε ολόκληρο τον κόσμο. Το project που θα δημιουργήσει τουλάχιστον 152 νέες θέσεις εργασίας, αφορά στην κατασκευή και λειτουργία υποδομής πολυτελούς φιλοξενίας στο νησί Σκορπιός σε συνολική έκταση 161 στρεμμάτων.

Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη προβλέπονται 9 «κτηριακές ενότητες».

Η πρώτη περιλαμβάνει το κύριο τουριστικό συγκρότημα με προεδρική σουίτα, το υφιστάμενο κτήριο Ροζ Σπίτι (Pink House) καθώς και βίλες του κύριου τουριστικού συγκροτήματος. Η δεύτερη περιλαμβάνει τις επονομαζόμενες «απομακρυσμένες βίλες», η τρίτη Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων και Αθλητικών Εγκαταστάσεων, σε κεντρική τοποθεσία στο Σκορπιό, στο σημείο όπου ήδη προϋπήρχαν αθλητικές εγκαταστάσεις στο παρελθόν στο νησί. Η τέταρτη, αντίστοιχα, εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουομένων της ανατολικής παραλία (αποτελούν μια υφιστάμενη κτιριακή ενότητα, οι οποίες επεκτείνονται). Η πέμπτη περιλαμβάνει τη βίλα του διαχειριστή του, κοντά στο ελικοδρόμιο, όπου αναμένεται να δημιουργηθεί ένας νέος χώρος αναμονής, αντικαθιστώντας την υπάρχουσα δομή που κατεδαφίζεται. Η έκτη κτηριακή ενότητα περιλαμβάνει υφιστάμενα και νέα κτίρια, η έβδομη το νέο Ιππικό Κέντρο στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, η όγδοη το Σπίτι του Λόφου (Hill House), σε σημείο που επιτρέπεται η απρόσκοπτη θέα προς τον ανοιχτό ορίζοντα και τα γύρω νησιά και τέλος στην έννατη κτηριακή ενότητα περιλαμβάνεται το Αμφιθέατρο ως τόπος για εκδηλώσεις.

Πως θα γίνει ο Σκορπίος
Protothema

Πως θα γίνει ο Σκορπίος
Protothema
Πως θα γίνει ο Σκορπίος
Protothema

Ήδη τα έργα στο νησί, τα οποία είχαν ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2019, συνεχίζονται, ενώ το project υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2024.