Για πρώτη φορά στη δημοσιότητα: Σπάνιες γιορτινές φωτογραφίες της Αλίκης Βουγιουκλάκη

Πρωτοχρονιάτικο πορτρέτο με τον γιο της, Γιάννη

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Για πρώτη φορά στη δημοσιότητα: Σπάνιες γιορτινές φωτογραφίες της Αλίκης Βουγιουκλάκη

Το όνομά της συνδέθηκε με τα χριστουγεννιάτικα εξώφυλλα των περιοδικών, που όποιο τη φιλοξενούσε είχε εξασφαλισμένο και... μεγαλύτερο αριθμό πωλήσεων. Πώς θα γινόταν αλλιώς για μια σταρ όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη; «Το πιο λαμπρό αστέρι», που πριν από 55 χρόνια έκανε πρεμιέρα για πρώτη φορά και έσπαγε...ταμεία, ήταν μόνο ένα δείγμα της απήχησης που είχε στο κοινό, με πάνω από 650.000 να πληρώνουν εισιτήριο για να τη δουν. Τα χρόνια μπορεί να πέρασαν, αλλά οι αναμνήσεις μένουν, μαζί με φωτογραφίες ρετρό από τις πιο λαμπερές εποχές του ελληνικού κινηματογράφου.

Αγαπήθηκε όσο λίγες πρωταγωνίστριες και έγινε... εικόνισμα, αφού δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι θαυμαστές που είχαν τη δική της φωτογραφία στο εικονοστάσι τους μαζί με εκείνη του Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Στα τέλη της δεκαετίας του '60 ήταν πια το αγαπημένο ζευγάρι της Ελλάδας και κάθε κοινή τους εμφάνιση έκανε πάταγο... «Το πιο λαμπρό αστέρι» της Αλίκης, βέβαια, δεν ήταν άλλο από τον μονάκριβο γιο που απέκτησαν μαζί, τον Γιάννη Παπαμιχαήλ (δείτε πως είναι σήμερα, έχει αδυνατίσει πολύ), που γέμισε τη ζωή της με χαρά. Ήταν τέτοια η επιθυμία της να τον αποκτήσει, που όταν ο γυναικολόγος της τής σύστησε να αφήσει το θέατρο και τα κινηματογραφικά γυρίσματα, για να μην προκύψει κίνδυνος στην εγκυμοσύνη της, εκείνη απομονώθηκε στο σπίτι της στη Στησιχόρου μέχρι να βεβαιωθεί πως όλα θα πάνε καλά.

Από τον Γιώργο Κακογιάννη

Γιορτινές φωτογραφίες της Αλίκης

Αλίκη Βουγιουκλάκη
Ευχαριστούμε το STUDIO ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ για το φωτογραφικό υλικό

Αλίκη Βουγιουκλάκη γιος
Ευχαριστούμε το STUDIO ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ για το φωτογραφικό υλικό

Αλίκη Βουγιουκλάκη θανατος
Ευχαριστούμε το STUDIO ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ για το φωτογραφικό υλικό

Αλίκη Βουγιουκλάκη περιοδικο YOU
Ευχαριστούμε το STUDIO ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ για το φωτογραφικό υλικό

Η συνέχεια απαθανατίστηκε και σε φιλμ, στα οικογενειακά πορτρέτα που λατρεύτηκαν από τους fans της εποχής και σώζονται ακόμα, κυρίως στο αρχείο του προσωπικού της φωτογράφου Κλεισθένη, και διαδικτυακά μέσα από το υλικό που ανεβάζει στο Instagram ο γιος της, τιμώντας έτσι την μνήμη και την κληρονομιά της. Εκείνος υπήρξε σταθερός συνοδοιπόρος της, ακόμα και μετά το διαζύγιο των γονιών του, και οι κοινές τους εικόνες αξίζουν όσο χίλιες λέξεις... Καλύτερα, βέβαια, το είχε θέσει η ίδια με λιγότερα λόγια, δηλώνοντας για εκείνον: «Αναλογίζομαι ποιος μ' αγαπάει ουσιαστικά. Θετικά. Και ποιος είναι όλες μου οι ελπίδες. Ένα εξάχρονο αγόρι. Στροβιλίζομαι μαζί του. Κάνω όνειρα για το μέλλον του. Και αυτό είναι όλες μου οι ελπίδες», σε μια συνέντευξη που λογοκρίθηκε και δημοσιεύτηκε ολόκληρη δεκαετίες αργότερα.

Φέτος συμπληρώνονται 26 χρόνια από τον θάνατό της, αλλά η εικόνα της παραμένει ζωντανή στην μνήμη του κοινού. Ο φακός την αγάπησε και της χάρισε υπέροχα «κλικ», ενώ εκείνη με τη σειρά της χαρακτήριζε την σχέση μαζί του «ερωτική», αναφερόμενη φυσικά στη μεγάλη λατρεία που είχε για τον κινηματογράφο και την έκανε είδωλο στα μάτια εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Αυτός ο έρωτας είναι που τη φέρνει ξανά στο προσκήνιο μέσα από τις παλιές φωτογραφίες της αλλά και τις αγαπημένες της ταινίες, που προβάλλονται μέχρι σήμερα, δίνοντάς της μια θέση στην αιωνιότητα. «Μετά την Αλίκη έσπασε το καλούπι», λένε πολλοί, και δύσκολα μπορεί κανείς να διαφωνήσει...

Πατέρας στο φιλμ και στη ζωή...

Βουγιουκλάκη Κωνσταντάρας

Υποδύθηκε τέσσερις φορές τον πατέρα της στον κινηματογράφο, αλλά η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε δηλώσει πως ακόμα και στη ζωή της «υπήρξε πραγματικός και ουσιαστικός πατέρας». Ο αείμνηστος Λάμπρος Κωνσταντάρας (δείτε εδώ γιατί τον χώρισε η πρώτη σύζυγό τους) την πίστεψε και τη στήριξε από την εποχή που έκανε τα πρώτα της βήματα στο θέατρο, γι' αυτό κι εκείνη πάντα θυμόταν συγκινημένη τις συνεργασίες τους, καθώς και αστεία περιστατικά που είχαν ζήσει μαζί. Εδώ σε ένα εγκάρδιο στιγμιότυπο από τα γυρίσματα της ταινίας «Η Αλίκη στο Ναυτικό», όπου ξεκαρδίζονται στα γέλια.

Περισσότερα στο νέο τεύχος του YOU που κυκλοφορεί σήμερα, Τετάρτη 4/1, σε όλα τα περίπτερα μόνο με 1,50 ευρώ