Νικητές στη ζωή: 12 επώνυμοι αποκαλύπτουν την μάχη τους με τον καρκίνο

Ελένη Φουρέιρα, Γιώργος Καραμίχος κλπ...

Νικητές στη ζωή: 12 επώνυμοι αποκαλύπτουν την μάχη τους με τον καρκίνο

Αποφάσισαν να μοιραστούν δημόσια την ιστορία τους και να δώσουν με αυτό τον τρόπο κουράγιο και δύναμη σε όσους νοσούν για να παλέψουν... 12 επώνυμοι επέλεξαν διαφορετική χρονική στιγμή ο καθένας για να αποκαλύψει το πρόβλημα υγείας που πέρασε με τον καρκίνο, περιγράφοντας από το πρώτο σοκ και τον πόνο μέχρι τον αγώνα του και την ίαση, με τους περισσότερους να μιλούν ανοιχτά όταν πια έχουν βγει νικητές.

Από την Λίτσα Αναστασάκη

Οι εξομολογήσεις των επωνύμων

Ελένη Φουρέιρα

Νικητές στη ζωή: 12 επώνυμοι αποκαλύπτουν την μάχη τους με τον καρκίνο

Η μουσική και το τραγούδι είναι το πάθος της, οπότε καταλαβαίνεις ότι η φωνή της είναι ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει για να συνεχίσει να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα. Η αγαπημένη τραγουδίστρια σε παλιότερη συνέντευξή της στην εκπομπή «Όλα για την υγεία», είχε μιλήσει ανοιχτά για την περιπέτεια της υγείας της, καθώς διαγνώστηκε στο παρελθόν με καρκίνωμα στις φωνητικές χορδές. Στο πρώτο άκουσμα το σοκ ήταν μεγάλο, η αγωνία τόσο η δική της όσο και της οικογένειάς της τεράστια και ο δρόμος δύσκολος μέχρι να τα καταφέρει. Σε συνεννόηση με τους γιατρούς της υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για να το αφαιρέσει, η οποία θα μπορούσε να αλλοιώσει τις φωνητικές της χορδές, κάτι που φυσικά δεν συνέβη και όλα πήγαν καλά. Η ίδια πλέον έχει αφήσει πίσω της όλες τις δυσάρεστες αναμνήσεις και ζει την απόλυτη ευτυχία στο πλευρό του άντρα της Αλμπέρτο Μποτία και του νεογέννητου γιου τους (δείτε εδώ αποκλειστικά πως θα το βαπτίσουν!).

Mαρία Ιωαννίδου

Νικητές στη ζωή: 12 επώνυμοι αποκαλύπτουν την μάχη τους με τον καρκίνο

Πολλές φορές έχει μιλήσει ανοιχτά η αγαπημένη ηθοποιός για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε, προτρέποντας, μάλιστα, όλες τις γυναίκες να μην αμελούν την υγεία τους και να κάνουν κάθε χρόνο μαστογραφία. «Ήμασταν στην θάλασσα, έπιασα το στήθος κι είχα ένα γρομπαλάκι. Το θεώρησα περίεργο. Είχα παραλείψει έναν χρόνο να κάνω εξέταση μαστού κι άκουσα μια στριγγλιά από την γιατρό “γιατί δεν έκανες την εξέταση έναν χρόνο; Έχεις όγκο στο στήθος”. “Ε και; Θα το βγάλουμε” της λέω εγώ”, περιέγραψε η ίδια για το πώς ξεκίνησε η περιπέτειά της. Συναισθηματικά φορτισμένη αλλά δυνατή, αποφάσισε να παλέψει χωρίς φόβο: “Δεν φοβήθηκα και δεν είπα ποτέ μου ότι θα πεθάνω. Ξενύχτησα, δεν έκλαψα για τον καρκίνο, ούτε ένα δάκρυ δεν έριξα». Το δύσκολο κομμάτι στην περίπτωσή της ήταν οι χημειοθεραπείες, που την τσάκισαν: «Έκανα πολλές χημειοθεραπείες και με τσάκισαν. Έπεσαν όλα τα μαλλιά μου και πριν πέσουν, τα έκοψα μόνη μου. Πήρα ένα ψαλίδι και τα κούρεψα. Σκέφτηκα τη Λαμπέτη, που μια ζωή είχε καρκίνο κι έπαιζε. Όταν έπεσαν τα μαλλιά της είπε “τι ωραίο κρανίο μού χάρισες ρε μάνα μου” κι είπα κι εγώ το ίδιο».

Κώστας Χαρδαβέλας

Νικητές στη ζωή: 12 επώνυμοι αποκαλύπτουν την μάχη τους με τον καρκίνο

Τον χαρακτήρισαν τρελό αλλά εκείνος ήθελε να αποδείξει στον καρκίνο ότι δεν θα τον φάει αυτός “αλλά εγώ”. “Όταν μου το είπαν οι γιατροί, ήταν κακός καρκίνος στις αμυγδαλές και τους λεμφαδένες, ρώτησα πόσο καιρό μού δίνουν να ζήσω. Μου είπαν ότι οι πιθανότητες είναι 30% να ζήσω και 70% να “φύγω”» αποκάλυψε με ειλικρίνεια ο δημοσιογράφος, που εν έτει 2009 νόσησε και άλλαξε άρδην η ζωή του. “Δεν με συνέτριψε αυτό το γεγονός, δεν με συνέθλιψε γιατί από την πρώτη στιγμή δεν το πίστεψα. Για μένα υπήρχε πιθανότητα πλέον, γιατί έτσι το έλεγε η ψυχή μου, 70% να ζήσω και 30% να “φύγω”, είχα ανατρέψει τις ιατρικές στατιστικές», κάτι που τον βοήθησε παρά τις δυσκολίες να μείνει ανάμεσά μας. Αν και έχασε πάνω από 40 κιλά, δυσκολευόταν να μείνει όρθιος και έπρεπε να μείνει στο σπίτι, εκείνος πολέμησε σαν λιοντάρι και νίκησε. “Ενώ μου λέγανε οι γιατροί να κάτσω σπίτι μου εγώ έλεγα ότι θέλω να κάνω εκπομπή. Τρεις ώρες όρθιος, άσπρος, έχοντας χάσει σαράντα κιλά και έτοιμος να πέσω κάτω. Ήθελα να δείξω όμως, στον εαυτό μου πρώτα, ότι δεν είμαι άρρωστος. Έκανα χημειοθεραπείες και εκπομπή στο Alter... Οι γιατροί μού έλεγαν ότι είμαι τρελός».

Αντίνοος Αλμπάνης

Νικητές στη ζωή: 12 επώνυμοι αποκαλύπτουν την μάχη τους με τον καρκίνο

Ειλικρινής, ντόμπρος και άνθρωπος που έχει την ειλικρίνεια ως σημαία στη ζωή του. Το ίδιο συνέβη και με τον καρκίνο που πέρασε. «Θα ξαναμιλούσα ανοιχτά για το θέμα της υγείας μου άλλες 1.000 φορές. Η αγάπη που παίρνεις δεν συγκρίνεται με τίποτα. Το να ακούς πως έχεις καρκίνο, νομίζω πως είναι το πιο δύσκολο πράγμα που μπορεί να ακούσει κανείς». Μόνο απόμ τους γονείς του το κράτησε μυστικό, για να μην τους πληγώσει, ενώ συνοδοιπόρος του σε αυτό ήταν η αγαπημένη του σκυλίτσα, που μαζί πέρασαν τα δύσκολα βράδια μετά τις χημειοθεραπείες. «Είναι η στιγμή που λες “και τώρα τι;”. Δεν ξέρεις αν θα πάει καλά ή δεν θα πάει, αν θα υπάρχει ζωή από εδώ και πέρα. Μου είχαν πει ότι είναι από τις περιπτώσεις που ο καρκίνος είναι θεραπεύσιμος. Στο στάδιο που ήμουν, ήταν διαχειρίσιμο, όλα ήταν υπέρ μου» ήταν τα καλά νέα για εκείνον, που δεν παύει μετά από χρόνια να ισχυρίζεται ότι δεν κέρδισε τον καρκίνο, αλλά ότι πήγε καλά. Για τον γοητευτικό ηθοποιό ο αγώνας αυτός είναι ένα από τα μεγαλύτερα παράσημα στη ζωή του, αφού του έμαθε ότι “είναι σπουδαίο να μάχεσαι, να μην ξεχνάς ότι η ζωή είναι κάτι όμορφο και δεν είναι δεδομένο και είναι καλό να μην παραιτούμαστε».

Χάρις Αλεξίου

Νικητές στη ζωή: 12 επώνυμοι αποκαλύπτουν την μάχη τους με τον καρκίνο

Χάρηκε την απόλυτη επιτυχία μέσα από την τεράστια μουσική της καριέρα, τώρα χαίρεται τη νέα της επαγγελματική στροφή στην υποκριτική, λαμβάνοντας διθυράμβους για την ερμηνεία της στο Maestro. H Χάρις Αλεξίου, όμως, έχει ένα δύσκολο κομμάτι ζωής να περιγράψει, αφού χτυπήθηκε κι εκείνη από τον καρκίνο του μαστού, κάτι που αποκάλυψε αρκετά χρόνια μετά την περιπέτειά της. «Αισθάνθηκα τη γη να φεύγει κάτω από τα πόδια μου, όταν έμαθα ότι πάσχω από καρκίνο του μαστού. Με την ανακοίνωση της νόσου το σοκ είναι μεγάλο και κρατάει αρκετά. Βλέπεις τη ζωή σου από την αρχή και ερωτήματα του τύπου “γιατί σ' εμένα;”, “τι δεν έκανα καλά;”, “γιατί το επέτρεψα να συμβεί;” απασχολούν το μυαλό σου. Γινόμαστε εγωκεντρικές, κλεινόμαστε στον εαυτό μας και δεν ενδιαφερόμαστε να μάθουμε ότι και άλλοι άνθρωποι νοσούν. Οι γυναίκες χρειάζονται βοήθεια για να βγουν από τον πολύ στενό κόσμο τους, να ξαναβρούν τον εαυτό τους και να συνεχίσουν τη ζωή τους ως μητέρες, σύζυγοι, φίλες, εργαζόμενες. Αισθάνομαι τυχερή που το πέρασα τόσο ανώδυνα...”, περιγράφει εκείνη με λίγα λόγια τη μάχη της με το... δικό της καρκινάκι!

Άντα Λιβιτσάνου

Νικητές στη ζωή: 12 επώνυμοι αποκαλύπτουν την μάχη τους με τον καρκίνο

Διαθέτει μεγάλα αποθέματα ψυχής, νιώθει τυχερή στη ζωή της που άφησε την υποκριτική και ασχολήθηκε με τη ζαχαροπλαστική, που δημιούργησε μια όμορφη οικογένεια με τον άντρα της, ενώ δεν διστάζει να εξομολογηθεί πώς είναι να κοιτάζεις τον καρκίνο κατάματα. “Νομίζω η πρώτη αίσθηση ήταν αυτή του πανικού, άλλα δεν κράτησε πολύ. Ο γιατρός μού εξήγησε ότι κανονικά δεν θα πρέπει να ανησυχώ, καθώς είναι 100% ιάσιμο. Δεν υπήρχε κίνδυνος, δεν υπήρχε μετάσταση, απλά έπρεπε να μπω πολύ γρήγορα στο χειρουργείο για να αφαιρεθεί ένας κακοήθης όζος στον θυρεοειδή”. Αμέσως μετά το σοκ ήρθε το... ένστικτο της επιβίωσης για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, με το χαμόγελο να αντικαθιστά τον φόβο. Αυτό, άλλωστε, ήταν και η νίκη της, που της άφησε ένα μεγάλο “σημάδι” αλλά και της έμαθε κάτι πολύ σημαντικό. “Μην φοβάσαι. Να χαμογελάς και όλα θα πάνε καλά. Θα έχεις ένα σημάδι που θα σε κάνει περήφανο, γιατί τα σημάδια δείχνουν ότι έχουμε ζήσει πολύ και έντονα. Μεγάλη αλήθεια! Η πρόληψη σώζει και θα το φωνάζω για πάντα από εδώ και πέρα, μπορούμε να προλάβουμε σχεδόν τα πάντα”.

Νίκος Κουρκούλης

Νικητές στη ζωή: 12 επώνυμοι αποκαλύπτουν την μάχη τους με τον καρκίνο

Οι περιγραφές του για τη “συνάντησή” του με τον καρκίνο ανατριχιαστικές, ενώ η ίασή του... θαυματουργή! Το δικό του μικρό... θαύμα περιέγραψε ο Νίκος Κουρκούλης μιλώντας στην εκπομπή «Όλα για την υγεία», λέγοντας ότι ένα ογκίδιο στην κεφαλή του παγκρέατος τον έφερε αντιμέτωπο με την “κακιά” αρρώστια και έκανε την πίστη του στον Θεό ακόμα πιο δυνατή. «Οι γιατροί μου έδωσαν περιθώρια ελπίδας. Είχαν πει πως έπρεπε να πάω να χειρουργηθώ στο εξωτερικό. Είχα πολύ καλή διάθεση. Δεν αισθάνθηκα ποτέ ότι ήμουν άρρωστος». Και ενώ ήταν έτοιμος να αναχωρήσει για την Αμερική, ενδιάμεσα μάλιστα σε έναν δεύτερο κύκλο εξετάσεων, βρέθηκε να κάνει ένα ταξίδι στο Άγιο Όρος με φίλους, που του έχει μείνει αξέχαστο... «Ένας φίλος μου με παρακινεί να πάμε στον Άγιο Όρος. Μπαίνουμε μέσα στο καράβι και είναι δύο άνθρωποι δίπλα μου. Μου λένε “είμαστε θαυμαστές από την Αμερική”. Τους είπα ότι θα πήγαινα κι εγώ σε λίγο καιρό. Ανακαλύπτω, λοιπόν, ότι ο ένας από τους δύο ήταν αυτός που θα με χειρουργούσε. Όταν φτάνω εκεί βρίσκομαι δίπλα στην εικόνα και ένας παππούλης με καλεί μέσα. Εκεί κατέρρευσα. Ένιωσα την ανάγκη να ανοίξω την ψυχή μου. Έκανα Πάσχα εκεί. Κατέβηκα στην Αθήνα και έκανα εξετάσεις (…) Δεν υπήρχε τίποτα! Πρέπει να πιστέψεις ότι θα γίνεις καλά. Ο πανικός και η κακή σκέψη δεν βοηθάνε καθόλου».

Μαρία Χούκλη

Νικητές στη ζωή: 12 επώνυμοι αποκαλύπτουν την μάχη τους με τον καρκίνο

Φύσει και θέσει αισιόδοξος άνθρωπος, δεν λυγίζει εύκολα στις δυσκολίες. Όταν, όμως, πρόκειται για ένα θέμα ζωής ή θανάτου, τότε η έγκριτη δημοσιογράφος χρειάστηκε να πάρει δύναμη από τον εαυτό της και τους δικούς της ανθρώπους για να παλέψει: «Κανείς δεν είναι προετοιμασμένος για το κακό, όσο ενημερωμένος κι αν είναι. Η είδηση ότι διαγνώστηκε καρκίνος στο στήθος σε χτυπάει σαν κεραυνός. Σε θυμώνει, σε τρομάζει, σε απελπίζει. Μετά η ζωή σε τραβάει από το μανίκι κι έτσι πρέπει. Ανασκουμπώνεσαι και ορμάς κατά πάνω στον εσωτερικό εχθρό. Απλώς οι γύρω σου χρειάζεται να μπορούν και να θέλουν να κολυμπήσουν μαζί σου στην ίδια φορά του χειμάρρου. Αρκεί να είναι εκεί για να σε κρατήσουν μην πέσεις δίνοντας τη μεγάλη μάχη”. Πόνος, δάκρυα, φόβος, αγωνία κι όλα αυτά με ένα μικρό φωτάκι στο βάθος του... τούνελ, ότι όλα θα πάνε καλά – και πήγαν! “Μπαίνεις σε ένα σκοτεινό δωμάτιο με άγρια θηρία. Θα σε κομματιάσουν, αλλά είναι στο χέρι σου να βρεις την έξοδο και να βγεις στο φως. Γιατί ο καρκίνος του στήθους είναι ιάσιμος. Δεν είναι το τέλος του κόσμου. Μπορεί να θεραπευθεί, αν εντοπιστεί νωρίς. Κανείς δεν είναι προετοιμασμένος για το κακό. Αλλά το μόνο που έχετε να φοβηθείτε είναι ο φόβος. Πρέπει να τον διασχίσετε και να περάσετε απέναντι», λέει χαρακτηριστικά.

Στέφανος Κορκολής

Παραδέχεται τις αδυναμίες του, τα λάθη του, που παραλίγο να του στοιχίσουν τη ζωή. «Κάπνιζα πολύ, το τσιγάρο μού δημιούργησε την περιπέτεια με την υγεία μου, με κατέστρεψε, δίνω μια μάχη συνεχώς, μια έρχεται, μια φεύγει» είπε χαρακτηριστικά ο συνθέτης και ερμηνευτής στην εκπομπή “The 2Νight Show”. Ο δικός του καρκίνος περιγράφεται ως μια “διαρκής μάχη” αλλά και “ένας πόλεμος, που οφείλεις να δώσεις χωρίς να κατεβάσεις και τα χέρια και να υποχωρήσεις...”. Ο ίδιος δίνει κουράγιο στον εαυτό του, είναι πάντα έτοιμος και δεν ωραιοποιεί πράγματα και καταστάσεις. “Είμαι πάντα έτοιμος. Υπάρχουν περιπτώσεις βαριές αλλά κάνουν κουράγιο. Όταν πήγα να κάνω τις πρώτες μου θεραπείες και έβλεπα ανθρώπους σε πολύ χειρότερη κατάσταση, έλεγα πως δεν έχω τίποτα μπροστά σε αυτούς”, λέει και “πουσάρει” τον εαυτό του για το επόμενο δύσκολο βήμα, πιο σοφός και ώριμος από ποτέ: «Μετά την περιπέτεια με την υγεία μου, η οποία συνεχίζεται, κάνω όνειρα της επόμενης στιγμής. Το σήμερα είναι πάρα πολύ πολύτιμο»!

Γιώργος Καραμίχος

Νικητές στη ζωή: 12 επώνυμοι αποκαλύπτουν την μάχη τους με τον καρκίνο

Τρεις εβδομάδες χρειάστηκαν από τη στιγμή που ο ηθοποιός ανακάλυψε έναν μικρό όγκο στον πνεύμονα μέχρι την επέμβαση και τη θεραπεία... Τρεις εβδομάδες σημαντικές, που του έμαθαν να εκτιμά ακόμα περισσότερο τη ζωή, την τύχη του αλλά και το γεγονός ότι ο Θεός τον ήθελε ακόμα στη γη... “Πήγα με την κόρη μου να εξεταστούμε μετά τον Covid, κανένα σύμπτωμα, την επόμενη μέρα πετούσα για Αμερική. Βγήκαν οι πρώτες εξετάσεις και μου λέει ο διευθυντής ότι “βρήκαμε έναν όζο στον άνω λοβό του αριστερού πνεύμονα, που δεν υπήρχε εκεί πριν από ενάμιση χρόνο. που είχατε κάνει πάλι ακτινογραφία και θέλουμε να κάνετε μια αξονική”. Μου αφαίρεσαν όλο τον άνω λοβό κι επειδή βρέθηκε στην ταχεία βιοψία κακοήθεια, αφαίρεσαν προληπτικά κατευθείαν και τους λεμφαδένες. Έμεινα δύο μέρες στην εντατική, ξύπνιος, διάβαζα, έβλεπα όνειρα, έγραφα…».

Και αφού έκανε την επέμβαση, ο Γιώργος Καραμίχος περιέγραψε τις εβδομάδες που περίμενε να μάθει την εξέλιξη, αν θα χρειαζόταν χημειοθεραπείες και τι είχε δείξει η βιοψία. «Μετά από τρεις εβδομάδες βγήκε η βιοψία και έδειξε ότι οι λεμφαδένες είναι καθαροί και ο φλοιός του πνεύμονα επίσης... Αλλά είναι τρεις εβδομάδες που λες: “Έχει πάει κάπου αλλού; Θα ζήσω;”».

Δώρα Χρυσικού

Νικητές στη ζωή: 12 επώνυμοι αποκαλύπτουν την μάχη τους με τον καρκίνο

Η σκέψη της να κάνει ένα παιδί, οι δυσκολίες στη σύλληψη και η μεγάλη απόφαση να προβεί σε εξωσωματική... την έσωσαν από τον θάνατο. Τουλάχιστον αυτό περιγράφει η αγαπημένη ηθοποιός από τη “Γη της ελιάς”, μιλώντας για τη δική της περιπέτεια, αφού ανακάλυψε τον καρκίνο στις ωοθήκες μέσα από μία κατά τα άλλα χαρμόσυνη διαδικασία. “Να μαθαίνεις στα 44 σου ότι διαγνώστηκες με καρκίνο, η λέξη και μόνο δημιουργεί μία πολύ συγκεκριμένη κατάσταση κι έχει ένα συγκεκριμένο πρόσημο. Είναι σαν να περνάς από ηλεκτροφόρα καλώδια. Βλέπεις το σώμα σου να αλλάζει… Επί της ουσίας ένα αγέννητο παιδί, έσωσε τη ζωή μου» παραδέχεται και σηκώνει τη σημαία της ενημέρωσης αλλά και της επικοινωνίας της ασθένειας προκειμένου να διώξει κάθε ταμπού που συνδέεται με αυτήν: “Ο καρκίνος πρέπει να λέγεται με το όνομά του, χωρίς ταμπού. Κι εγώ επικοινώνησα την ασθένειά μου για να σας ευαισθητοποιήσω”. Η ίδια στιγμή δεν “έπεσε”, το αντίθετο, μάλιστα, φορούσε την περούκα της, το μαντίλι της και πήγαινε πρώτη στα γυρίσματα, θέλοντας να τονίσει έτσι ότι η ζωή δεν αλλάζει με μια άτυχη “συνάντηση”, συνεχίζεται όπως και πριν, διώχνοντας εν τέλει τον κακό “καλεσμένο” που σε επισκέφθηκε!

Σπύρος Παπαδόπουλος

Νικητές στη ζωή: 12 επώνυμοι αποκαλύπτουν την μάχη τους με τον καρκίνο

Με έμφαση στην καλή ψυχολογία αλλά και στην στήριξη του γιου του ο Σπύρος Παπαδόπουλος βγήκε νικητής στη μάχη με τον καρκίνο – κάτι που περίμενε και ο ίδιος, όσο κι αν αυτό ακουστεί εγωιστικό ή... υπερ-αισιόδοξο! Ο ηθοποιός και παρουσιαστής έχει μιλήσει πολλές φορές δημόσια για το πρόβλημα της υγείας του, περιγράφοντας ακριβώς τι πέρασε: «Μου είπαν ότι έχω καρκίνο και θα κάναμε εξέταση να δούμε πόσο έχει προχωρήσει, αν έχει κάνει μετάσταση. Έχω μάθει να είμαι έτοιμος για όλα. Έπιασα τον γιο μου, του είπα τι έχω και μιλήσαμε. Ο φόβος και η κατήφεια κάνει πολύ κακό στην υγεία. Η γενναιότητα και η ψυχραιμία σε βοηθάει πολύ. Έκανα ό,τι μου είπαν οι γιατροί. Είμαι τρομερά προετοιμασμένος και για τα καλύτερα και για τα χειρότερα. Κι ο γιος μου είναι σαν κι εμένα. Ήταν κοντά μου συνέχεια. Κάναμε καλαμπούρια και πλάκες»... Η καλή διάθεση και το θετικό πνεύμα είναι για εκείνον το “Α” και το “Ω” στην ίασή του, ενώ ο φόβος... εκδιώχθηκε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα: «Δεν φοβήθηκα. Οι γιατροί δεν το πιστεύανε, νόμιζαν ότι υποκρίνομαι. Ένας λόγος που πήγα πολύ καλά ήταν ο ψυχολογικός».