Σκορπιός: Καυτά φιλιά, γυμνά κορμιά - Σπάνιες φωτογραφίες από τις ημέρες του Ωνάση με... παρέα στο νησί

Μυστικά, χαρές και θρήνος

Σκορπιός: Καυτά φιλιά, γυμνά κορμιά - Σπάνιες φωτογραφίες από τις ημέρες του Ωνάση με... παρέα στο νησί

Η ζωή της Κάλλας µπορεί να ήρθε στο προσκήνιο ακόµα µια φορά µε την «Maria», µε πρωταγωνίστρια την Αντζελίνα Τζολί και αµέσως µετά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Ελλάδα για τα γυρίσµατα της ταινίας (δείτε εδώ αποκλειστικές μας φωτογραφίες), ωστόσο ο έρωτας Κάλλας - Ωνάση στον Σκορπιό ήταν ανέκαθεν ένα από τα πλέον προσφιλή talk of the town και gossip εδώ και πολλές δεκαετίες. Το νησί του Ωνάση είναι γνωστό ότι ήταν ένα από τα πιο προσφιλή καταφύγια του ζευγαριού, ένα µέρος που ναι µεν λάτρεψε η Κάλλας όµως µετά την άφιξη της Τζάκι έγινε το κολαστήριό της...

Το YOU κάνει ένα οδοιπορικό στο µέρος που φιλοξένησε κατά το παρελθόν βασιλείς, πρωθυπουργούς και εξέχουσες προσωπικότητες και έγινε γνωστό στα πέρατα του κόσµου, ενώ συνδέθηκε µε την καλή αλλά και την κακή µοίρα της οικογένειας Ωνάση και τον δραµατικό έρωτα του Αριστοτέλη µε την Κάλλας!

Ευχαριστούµε θερµά για την παραχώρηση φωτογραφικού υλικού την Αλεξία Κουλούρη από το βιβλίο «Με στόχο τον Ωνάση» (Εκδόσεις Περίπλους) και την εταιρεία ΜΥΚΗΝΑΙ Α.Ε.

Σκορπιός πουλήθηκε το νησί του ωνάση

Οι εργολάβοι εδώ και αρκετούς µήνες έχουν πιάσει δουλειά, δρόµοι ανοίγονται, άλλοι επιδιορθώνονται, νέοι χώροι κατασκευάζονται ώστε το καλοκαίρι του 2024 ο Σκορπιός να είναι έτοιµος να υποδεχτεί τους καλεσµένους του. Σύµφωνα µε πληροφορίες το ιδιόκτητο νησί θα ενοικιάζεται εξ ολοκλήρου και όχι τµηµατικά όταν η οικογένεια Ριµπολόβλεφ δεν θα το χρησιµοποιεί. Αυτό σηµαίνει ότι µόνο λίγοι, εκλεκτοί και µε µεγάλη οικονοµική επιφάνεια θα µπορούν για την ολιγοήµερη διαµονή τους να καταβάλουν ένα χρηµατικό αντίτιµο -το οποίο είναι νωρίς για να καθοριστεί- προκειµένου να χαρούν µόνο για εκείνους και τους καλεσµένους τους το «νησί του Ωνάση». Μετατρέπεται σε ένα ιδιωτικό, µοναδικό για τα παγκόσµια δεδοµένα VIP προορισµό, που αλλάζει όλη την τουριστική πραγµατικότητα όχι µόνο της γειτονικής Λευκάδας αλλά και όλων των Επτανήσων.

Το σχέδιο περιλαµβάνει εννέα κτιριακές ενότητες, την ανακατασκευή των ήδη υπάρχοντων κτισµάτων, δρόµων, λιµανιών αλλά και των χώρων όπου φιλοξενούνται τα ζώα του νησιού. Επιπλέον, θα δηµιουργηθούν νέες βίλες, εστιατόριο, βοηθητικοί και ψυχαγωγικοί χώροι, παρέχοντας όλες τις ανέσεις στους καλεσµένους.

Η ιστορία και τα µυστικά του Σκορπιού

Σκορπιός

Στα βάθη των αιώνων χάνεται ο µύθος του, το νησί έγινε στόχος πειρατών, αποκτήθηκε από επιφανείς οικογένειες Επτανήσιων, έγινε µέχρι και δώρο από Λευκαδίτη µεγαλέµπορα για τα µάτια µιας όµορφης Κερκυραίας, και άλλαξε αρκετές φορές ιδιοκτήτη µέχρι να το αποκτήσει ο Αριστοτέλης Ωνάσης ένα βράδυ στο Σικάγο το 1963 από τον έµπορο Γιώργο Φίλιππα που ζούσε τότε στην Αµερική. Ο στόχος του ήταν εκείνη την εποχή να έχει στην κατοχή του το «αντίπαλον δέος» της Σπετσοπούλας του Σταύρου Νιάρχου.

Ο Ωνάσης λάτρεψε το νησί, έβαλε ρεύµα, εξασφάλισε νερό, ανέπτυξε την βλάστηση, έφερε ακόµα και τροπικά φυτά, το αναµόρφωσε ολοκληρωτικά, έφτιαξε τρεις κεντρικές βίλες χωρίς να αλλάξει το περιβάλλον, προβλήτες, λιµάνια, αλλά και ελικοδρόµιο. Το σεβάστηκε και έγινε το απόλυτο καταφύγιό του. Εκεί αγκυροβολούσε τη θαλαµηγό “Χριστίνα” µε καλεσµένους τους διασηµότερους και ισχυρότερους του κόσµου, εκεί κλείστηκαν πολιτικές και εµπορικές συµφωνίες που άλλαξαν την ιστορία του πλανήτη.

Σε αυτό το νησί περνούσαν το µεγαλύτερο µέρος της ζωής τους τα παιδιά του, ο Αλέξανδρος και η Χριστίνα, εκεί ήταν το ησυχαστήριο της Κάλλας, που χαιρόταν τον έρωτά της µε τον Αρίστο µετά το διαζύγιό του µε την Τίνα Λιβανού. Οι ντόπιοι Λευκαδίτες στο Νυδρί, που είναι ακριβώς απέναντι από τον Σκορπιό, δέχονταν συχνά τις επισκέψεις της Κάλλας και του Αριστοτέλη για φαγητό στις ταβέρνες τους και τον λάτρευαν για τη γενναιοδωρία και την έννοια που είχε για τον τόπο τους.

Από τις χαρές στον θρήνο

Σκορπιός Κάλλας

Το µικρό εκκλησάκι της Παναγίας στον Σκορπιό θα γίνει παγκοσµίως γνωστό όταν ένα βροχερό βράδυ του Οκτωβρίου το 1968 ο Ωνάσης θα τελέσει εκεί τον «γάµο του αιώνα», όπως χαρακτηρίστηκε αυτός που έκανε µε την Τζάκι Κένεντι. Ο επίγειος «παράδεισός» του µπαίνει ξανά στο στόχαστρο της δηµοσιότητας και γίνεται το επίκεντρο των Ελλήνων και ξένων παπαράτσι, που πια µε κάθε µέσο καραδοκούν πίσω από τα δέντρα, ή βουτώντας στη θάλασσα για µια πόζα του ζευγαριού αλλά και των παιδιών της Τζάκι, του Τζον Τζον και της Καρολίνας. Εκεί ο δαιµόνιος φωτορεπόρτερ Δηµήτρης Κουλούρης έγραψε ιστορία µε τις φωτογραφίες της γυµνής Τζάκι, που έγιναν πρωτοσέλιδο στο εξωτερικό και την εξόργισαν.

Για ένα µεγάλο διάστηµα εκείνη δεν θα εµφανίζεται στο νησί και θα προτιµά να µένει στη βίλα της Γλυφάδας, την ίδια στιγµή που ο Ωνάσης θα περνά τον χρόνο του ξανά στο Παρίσι όχι µόνο για δουλειές αλλά ξανά στην αγκαλιά της Μαρίας Κάλλας, του µεγαλύτερου έρωτα της ζωής του. Τον Ιανουάριο του 1973 ο τραγικός θάνατος του γιου του Αλέξανδρου τον µετατρέπει σε έναν τραγικό πατέρα, τον φτωχότερο άνθρωπο του κόσµου, όπως εκµυστηρεύτηκε τότε στον δηµοσιογράφο Δηµήτρη Ρίζο. Η σπαρακτική κηδεία και η ταφή του θα γίνει στον Σκορπιό, µε τον Αριστοτέλη να κρατά την κόρη του Χριστίνα, η οποία σπαράζει από τον πόνο, µε τη συντετριµµένη µητέρα της Τίνα Λιβανού µαζί της και την Τζάκι ανήµπορη να διαισθανθεί ακόµα πως η µοίρα της οικογένειας αλλάζει.

Σκορπιός ερωτική ζωή ωνάση

Από εκείνη τη στιγµή µέχρι τον θάνατό του, ο Έλληνας µεγιστάνας θα βρίσκεται στον Σκορπιό µόνο για να κάθεται µε τις ώρες δίπλα στον τάφο του παιδιού του µέσα στο εκκλησάκι και να του µιλά. Μετά τον δικό του θάνατο, η κόρη του Χριστίνα κράτησε τον Σκορπιό ως το σηµείο αναφοράς της και τήρησε την απόφαση του πατέρα της να θαφτεί και εκείνος εκεί. Τίποτα πια δεν είναι το ίδιο για εκείνη, αλλά προσπάθησε µε όλες της τις δυνάµεις να δώσει ζωή στο νησί. Δυστυχώς η κόρη της Αθηνά δεν δέθηκε ποτέ µε την ιστορία του τόπου αλλά και µε τις µνήµες της οικογένειάς της, παρόλο που κάποια της καλοκαίρια τα πέρασε εκεί. Η απόφασή της να πουλήσει το νησί, παρόλο που αρχικά φάνταζε ως µια παράτολµη και ασεβή κίνηση για το όραµα του παππού της, αποδείχθηκε σοφή επιλογή. Η ιστορία, άλλωστε, δεν µπορεί να σβηστεί όταν υπάρχουν ακόµα άνθρωποι που θέλουν να διατηρούν τις µνήµες ζωντανές.

Ο δικός της παράδεισος!

Οι ξένοιαστες στιγµές που περνούσε η Μαρία Κάλλας µε τον Αριστοτέλη Ωνάση στον Σκορπιό ήταν πολλές και ανεξαρτήτου εποχής. Είτε χειµώνα, είτε καλοκαίρι το ζευγάρι έµενε αρκετές µέρες στο νησί µακριά από τα φλας και τα βλέµµατα του κόσµου. Εκεί ζούσε τον µεγάλο έρωτά του, εκεί η µεγάλη ντίβα έπαιρνε βαθιές ανάσες για να συνεχίσει µετά το βαρύ της επαγγελµατικό πρόγραµµα µε non stop περιοδείες και εµφανίσεις.

Ξένες στο ίδιο νησί!

Ήταν κοινό µυστικό πως η Χριστίνα Ωνάση ποτέ δεν συµπάθησε την Τζάκι και οι κοινές βόλτες τους, ακόµα και οι λιγοστές κουβέντες τους, γίνονταν µόνο όταν ήταν παρών ο πατέρας της. Η παραµονή τους µαζί στο νησί πολλές φορές ήταν αβάσταχτη για εκείνη.

Μια αλλιώτικη ντίβα
Σκορπιός σπάνιες  φωτογραφίες

Η Κάλλας έβρισκε ξανά τον εαυτό της στο νησί του έρωτά της. Για πρώτη φορά άφηνε τον εαυτό της ελεύθερο, λιαζόταν στον ήλιο, βρισκόταν στην αγκαλιά του, ένιωθε πιο προστατευµένη από το δεύτερο καταφύγιό τους, το διαµέρισµά της στο Παρίσι, του έδινε φιλιά χωρίς να υπολογίζει τίποτα και κανέναν. Ήταν χαρούµενη και σχεδόν κάθε απόγευµα µαζί πήγαιναν βόλτα στο Νυδρί όπου οι ντόπιοι τη φώναζαν µε το µικρό της όνοµα.

Ο αγαπηµένος τόπος

Σκορπιός σύντροφοι ωνάση

Διαβάζοντας την εφηµερίδα του πάνω στη θαλαµηγό του, στο λιµάνι του Σκορπιού και άλλοτε χαλαρώνοντας στη δερµάτινη πολυθρόνα του στο κεντρικό σαλόνι της «ροζ βίλας» (φωτ. αριστερά), ο Έλληνας κροίσος ξεχνιόταν από σκοτούρες, συµφωνίες εκατοµµυρίων δολαρίων και ζούσε µια αλλιώτικη καθηµερινότητα.

Η διασηµότερη παραλία του κόσµου...

Σκορπιός Κάλλας γυμνό

...δεν είναι στο Σαν Τροπέ, δεν είναι στις Μαλδίβες αλλά στον Σκορπιό. Εκεί που καθηµερινά έκανε γυµνή τα µπάνια της η Τζάκι Κένεντι αλλά και την γιόγκα της. Μέχρι το νησί να περάσει στην κυριότητα του Ριµπολόβλεφ χιλιάδες τουρίστες καθηµερινά επισκέπτονταν την παραλία κλέβοντας ακόµα και την άµµο για ενθύµιο!

Σκορπιός Ωνάσης

Φυσικά σε αυτό το σηµείο ο Έλληνας φωτορεπόρτερ Δηµήτρης Κουλούρης τράβηξε τις φωτογραφίες της γυµνής αλλοτινής «Πρώτης Κυρίας» των ΗΠΑ, που έγιναν το αποκλειστικό του... αιώνα! *(Οι φωτογραφίες από το βιβλίο της κόρης του Αλεξίας Κουλούρη «Με στόχο τον Ωνάση».)

Περισσότερα στο νέο τεύχος του YOU που κυκλοφορεί στα περίπτερα*