Σάββας Αξιώτης: Ποιος ήταν ο αδερφός του Χρήστου Δάντη που πέθανε το 2021 - Τα ψυχολογικά προβλήματα και ο ντετέκτιβ

Η σχέση τους και το μεγάλο δράμα

Τζώρτζια Συρίχα
Youweekly Editor
NDP Photo Agency
NDP Photo Agency

Για την απώλεια και το μεγάλο δράμα του ετεροθαλούς αδερφού του Σάββα Αξιώτη, που “έφυγε” από την ζωή πριν από 3 χρόνια μετά από ανακοπή καρδιάς που υπέστη στο σπίτι του στον Βύρωνα, όπως και για όλα όσα πέρασε εκείνος μέχρι τον θάνατό του, μίλησε ο Χρήστος Δάντης στο “Στούντιο 4” σε μια συγκλονιστική συνέντευξη το απόγευμα της Πέμπτης 21/3.

Ο τραγουδιστής περιγράφοντας τις δύσκολες στιγμές και τα ψυχολογικά προβλήματα που πέρασε ο Σάββας Αξιώτης είπε συγκεκριμένα: «Για μένα ήταν μια πατρική φιγούρα. Βασανίστηκε πάρα πολύ, είχε ψυχικά και ψυχολογικά προβλήματα. Από τα 38-39 του και μετά μπαινοέβγαινε σε μονάδες αποκατάστασης τέτοιου είδους ψυχοθεραπευτικές. Διέκοπτε τις θεραπείες του και έκανε διάφορα τέτοια πράγματα που του στοίχισαν».

Ο ηθοποιός Σάββας Αξιώτης ήταν αδερφός του Χρήστου Δάντη από την ίδια μητέρα και διαφορετικό πατέρα και εκείνος που τον έβαλε στον χώρο των θεαμάτων. Σπούδασε θέατρο στην Αθήνα και στην Ρώμη. Εμφανίστηκε με διάφορους θιάσους στο θέατρο από το 1967, έκανε θέατρο στην Ρώμη για 7 συνεχόμενα χρόνια και συνεργάστηκε στην Ελλάδα με μεγάλους πρωταγωνιστές, όπως με την Έλλη Λαμπέτη, τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, σε έναν βασικό ρόλο στην “Φιλουμένα Μαρτουράνο” όπου και διακρίθηκε, με τον Γιώργο Κωνσταντίνου, την Ζωή Λάσκαρη, την Μαίρη Χρονοπούλου και άλλους πολλούς. Στον κινηματογράφο έπαιξε δίπλα στη Μελίνα Μερκούρη και την Έλεν Μπέρστυν στην ταινία του Ζυλ Ντασσέν “Κραυγές γυναικών”. Παράλληλα συμμετείχε σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές, ενώ ασχολήθηκε και με την συγγραφή και την ποίηση. Διηγήματά του είχαν δημοσιευτεί σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά και είχε γράψει στίχους σε επιτυχημένους δίσκους.

Χρήστος Δάντης: Η σχέση τους, τα ψυχολογικά προβλήματα και η αναζήτηση με... ντετέκτιβ

Η σχέση του Χρήστου Δάντη με τον αδερφό του Σάββα Αξιώτη ήταν πολύ δεμένη. Ωστόσο ο ηθοποιός σε μια συνέντευξή του στα “Καλά καθούμενα” 8 χρόνια πριν, όταν τον ρώτησαν για τον Χρήστο Δάντη είχε πει:

«Ο Χρήστος είναι συνεσταλμένο παιδί που πάντα είχε το μικρόβιο της μουσικής. Εκτιμώ πάρα πολύ την καριέρα του και τον σέβομαι για αυτό που έχει κάνει. Δεν θα ήθελα να μιλήσω περισσότερο για τον Χρήστο γιατί δεν υπάρχουν κοινοί κώδικες επικοινωνίας». Ο ηθοποιός, για όσους τον γνώριζαν καλά, ήταν μια ιδιαίτερη καλλιτεχνική παρουσία, χαμηλών τόνων, αγαπούσε πολύ την μοναξιά του και του άρεσε να απομονώνεται αρκετά συχνά, ενώ σπάνια έκανε παρέα με ανθρώπους του καλλιτεχνικού κυκλώματος.

«Βασανίστηκε, παιδεύτηκε πάρα πολύ. Χάθηκε, τον έχασε τον εαυτό του, τον χάσαμε και εμείς τον Σάββα που ξέραμε! Δεν ήταν αυτός ο άνθρωπος ο μπριόζος, ο πιο αλέγκρος όπως τον ξέραμε τα αδέρφια του» είπε στην πρόσφατη συνέντευξή του ο Χρήστος Δάντης μιλώντας για τον άδικο χαμό του πρωτοπόρου καλλιτέχνη Σάββα Αξιώτη που αφιέρωσε την ζωή του στην Τέχνη.

Πράγματι, ο ηθοποιός ήταν μια ξεχωριστή προσωπικότητα και από τους πρώτους που επηρέασε την διαμόρφωση του θεατρικού γίγνεσθαι, δημιούργησε νέα θεατρικά στέκια και παρακίνησε όλο το ρεύμα του θεάτρου και των τεχνών που εξαπλώθηκαν αργότερα στο Γκάζι, στον Κεραμεικό και στο Μεταξουργείο με εκλεκτές παραστάσεις και έργα μεγάλων συγγραφέων. Τα δυο αδέρφια, συνεργάστηκαν μαζί από το... “ξεμπάζωμα” του θεάτρου “Περιθώριο” στην Μεγάλου Αλεξάνδρου, μέχρι και τις μουσικές σε κάποιες παραστάσεις του, μάλιστα έγραψαν παρέα το τραγούδι “Κομμάτια” μεγάλη επιτυχία του Χρήστου Δάντη.

«Tον Σάββα τον κρατούσε η μάνα μας. Από τότε που πέθανε εκείνη, εκεί τον χάσαμε όλοι» είχε πει χαρακτηριστικά ο Χρήστος Δάντης, στην εκπομπή της Αννίτας ΠάνιαΑνοιχτά” στο OPEN, 3 χρόνια πριν, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «δεν ξέραμε που βρίσκεται. Αποξενωθήκαμε. Και εγώ και οι αδερφές μας ήμασταν δίπλα στον Σάββα. Δεν τον βρίσκαμε. Κάποια στιγμή έβαλα ντετέκτιβ για να βρει που βρίσκεται και τι κάνει»

Η είδηση του θανάτου του είχε γίνει γνωστή πριν από 3 χρόνια μέσω του Χρήστου Δάντη, που συντετριμμένος είχε ανακοινώσει τον θάνατό του στα social media, αναφερόμενος στην καλλιτεχνική του αξία αλλά και στην βαθιά σχέση που τους έδενε. Ο τραγουδιστής είχε γράψει για αυτό μεταξύ άλλων:

«Καλοί μου φίλοι... Σήμερα αποχαιρετήσαμε τον αδερφό μας Σάββα Αξιώτη. Έναν πρωτοπόρο του εναλλακτικού θεάτρου, έναν άνθρωπο που ξεκίνησε το κίνημα εναλλακτικών θεάτρων στο κέντρο της Αθήνας, στο Μεταξουργείο και μετά ακολούθησαν πολλοί. Ήταν ένας άνθρωπος που μου έμαθε πολλά. Από την ευγένεια μέχρι τη συμφιλίωσή μου με το άγνωστο, το διαφορετικό, το παράδοξο για τα καθιερωμένα»