Ο ΕΟΦ αποσύρει δημοφιλή αδυνατιστικά χάπια!

Χαμός στην αγορά!

Ο ΕΟΦ αποσύρει δημοφιλή αδυνατιστικά χάπια!

Αναστάτωση των καταναλωτών! Εμφανίζονται γεμάτοι αγωνία!

Η απάντηση του ΕΟΦ! Διαβάστε περισσότερα...

Παράνομα προϊόντα αδυνατίσματος διαφήμιζαν και προωθούσαν, μέσω διαδικτύου, τρία άτομα, δύο αλλοδαποί και ένας Έλληνας, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ, δικογραφία τακτικής διαδικασίας για απάτη και νοθεία τροφίμων. Η δικογραφία υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Δείτε επίσης: "Του είπε ο Σαββίδης να κάνει ότι θέλει" ... Ποιος είναι ο έμπιστος του στο Open Tv!

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχετικά με την ύπαρξη ιστοσελίδων οι οποίες διαφήμιζαν και προωθούσαν με απατηλό τρόπο παράνομα προϊόντα αδυνατίσματος. Οι δράστες, μέσω τεσσάρων ιστοσελίδων, διαφήμιζαν και προωθούσαν προϊόντα αδυνατίσματος, με την παρουσίαση ψευδών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους, με σκοπό τον παράνομο πλουτισμό τους.

Από την διαδικτυακή έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διαπιστώθηκε πως τα επίμαχα προϊόντα αδυνατίσματος, πέρα από τη διαφήμιση και προώθησή τους μέσω των συγκεκριμένων ιστοσελίδων, διατίθεντο προς πώληση και σε έξι ακόμη ιστοσελίδες, οι οποίες παρείχαν τη δυνατότητα στους επισκέπτες τους να συμπληρώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία και στη συνέχεια να παραλάβουν τα προϊόντα με αντικαταβολή.

Δείτε επίσης: Οι "Κου-κου" επιβεβαιώνουν το Youweekly.gr! Το παρασκήνιο με Κανάκη και ΑΝΤ1!

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι σε μία ιστοσελίδα, γινόταν παραπλανητική χρήση των σημάτων – λογοτύπων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, του Υπουργείου Υγείας και της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, προκειμένου να πειστούν οι καταναλωτές για την υποτιθέμενη γνησιότητα του προϊόντος. Έπειτα από αλληλογραφία με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, προέκυψε ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν έχουν γνωστοποιηθεί στον Οργανισμό και πως η διάθεσή τους είναι παράνομη, καθώς είναι αγνώστου προέλευσης και σύνθεσης. Έτσι, είναι δυνητικά επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, ενώ επισημαίνεται ότι για ένα από αυτά, έχουν εκδοθεί και σχετικές ανακοινώσεις από τον ΕΟΦ, με τις οποίες γνωστοποιείται στους καταναλωτές, να μην προχωρούν στην αγορά του.

Σημειώνεται, επίσης, ότι στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, πραγματοποιήθηκε αλληλογραφία με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, καθώς και με εταιρείες παροχής υπηρεσιών τηλεφωνίας και διαδικτύου, ενώ ακολούθησε διαδικτυακή έρευνα των ψηφιακών στοιχείων και δεδομένων με αποτέλεσμα την ταυτοποίηση των στοιχείων τριών ατόμων ως διαχειριστών, κατά περίπτωση, των συγκεκριμένων ιστοσελίδων.

Δείτε επίσης: Ποιος ήταν ο σύντροφος της Μπάγιας Αντωνοπούλου; Χώρισε εξαιτίας του Παπαδακη!

Για δύο από τις υπόλοιπες ιστοσελίδες διαπιστώθηκε, πως έχουν κατοχυρωθεί μέσω εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες ανώνυμης κατοχύρωσης ονομάτων χώρου του διαδικτύου, με έδρα χώρες του εξωτερικού. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημέρωσε τις αρμόδιες Αρχές των εμπλεκόμενων χωρών τόσο για την παροχή στοιχείων και πληροφοριών, όσο και για τις δικές τους περαιτέρω ενέργειες.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους καταναλωτές σχετικά με τα εξής:

-Η διακίνηση και πώληση φαρμάκων μέσω διαδικτύου, απαγορεύεται ρητά από την ισχύουσα νομοθεσία της χώρας μας.

-Η διαδικτυακή αγορά φαρμάκων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών.

-Σημαντικό ποσοστό των φαρμάκων που πωλούνται μέσω διαδικτύου είναι πλαστά, νοθευμένα, αγνώστου προέλευσης, αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας και πολύ συχνά επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών.

-Ένα φάρμακο ή σκεύασμα είναι ασφαλές, μόνο όταν έχει παραχθεί και ελεγχθεί ποιοτικά σύμφωνα με τους κανόνες που επιτηρούν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, και μόνο όταν διατίθεται μέσω της νόμιμης αλυσίδας διακίνησης. Σε κάθε άλλη περίπτωση η χρήση του μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

Σχετική ενημέρωση για τους κινδύνους από τη διαδικτυακή αγορά φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής, υπάρχει στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) στον σύνδεσμο: https://www.eof.gr.

Πηγή: athensmagazine.gr