Βόμβα από ΕΦΕΤ: Μην αγοράζετε αβγά αν δεν έχουν αυτό πάνω!

Προσοχή! Τεράστιος κίνδυνος

Βόμβα από ΕΦΕΤ: Μην αγοράζετε αβγά αν δεν έχουν αυτό πάνω!

Ο ΕΦΕΤ έβγαλε προειδοποίηση για αβγά!

Το αβγό είναι μία από τις τροφές που υπάρχει σχεδόν πάντα στην κουζίνα μας, γι αυτό και πρέπει να ξέρουμε πώς να τα επιλέγουμε. Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων μάλιστα, έχει εκδώσει και σχετικές οδηγίες με το τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε αβγά. Διαβάστε παρακάτω...

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ λοιπόν, όλα τα αβγά (συμπεριλαμβανομένων των χύμα που πωλούνται στις Λαϊκές Αγορές) πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος με καθαρά γράμματα τον διακριτικό αριθμό του παραγωγού. Αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει:

* Τον κωδικό αριθμό της μεθόδου εκτροφής:
0 = Βιολογικά
1 = Ελεύθερης βοσκής
2= Αχυρώνα ή δαπέδου με στρωμνή
3= Κλωβοστοιχίας

* Την χώρα προέλευσης, που για την Ελλάδα αναγράφεται ως GR

* Τον κωδικό αριθμό που αντιστοιχεί σε κάθε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση

  • Τον κωδικό αριθμό ταυτοποίησης της μονάδας ωοπαραγωγών ορνίθων
  • Επιπλέον, στα καταστήματα όλα τα αβγά πρέπει να είναι συσκευασμένα. Υποχρεωτικά, τόσο στις μεγάλες όσο και στις μικρές συσκευασίες, πρέπει να φέρουν στην εξωτερική όψη της συσκευασίας, τις προβλεπόμενες ενδείξεις (πέραν εκείνων που υπάρχουν στο κέλυφος του αβγού):
    * Τον κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου.
    * Την κατηγορία ποιότητας και βάρους.
    * Τον αριθμό αβγών, που περιέχει η συσκευασία.
    * Την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες, μετά την ημερομηνία ωοτοκίας).

    Οι καταναλωτές θα πρέπει επίσης να προσέχουν:
    * Την ημερομηνία λήξης και τις ενδείξεις στη συσκευασία (όπως η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης), ώστε να διαπιστώνουν τη νωπότητα και καταλληλότητα των αβγών.
    * Τα αβγά μπορούν να πωλούνται ως «extra» ή «extra φρέσκα» μόνο μέχρι την έβδομη ημέρα από τη συσκευασία τους ή την ένατη ημέρα μετά την ωοτοκία.
    * Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη φυλή της ωοπαραγωγού όρνιθας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του.
    * Ο χρωματισμός του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή και δεν επηρεάζει τη θρεπτική και βιολογική αξία του αυγού.

    Επιπλέον συμβουλές για την αγορά, τη συντήρηση και την κατανάλωση των αβγών:
    * Αποφεύγετε να αγοράζετε αβγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος.
    * Αποφεύγετε να καταναλώνετε αβγά με κηλίδες αίματος, με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.
    * Μην χρησιμοποιείτε αυγά με δυσάρεστη οσμή.
    * Για τη καλή συντήρηση των αβγών δεν θα πρέπει να πλένονται και θα πρέπει να διατηρούνται σε δροσερό χώρο.
    * Η νωπότητα του αβγού διαπιστώνεται από το μέγεθος του αεροθαλάμου του. Τα φρέσκα αβγά έχουν πολύ μικρό θάλαμο.

Σήμερα μάλιστα ο ΕΦΕΤ έβγαλε ανακοίνωση και για παιδικά καθίσματα:

ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται επικίνδυνα παιδικά καθίσματα!

ΕΟΦ: Ανακαλεί πασίγνωστα συμπληρώματα διατροφής και χυμό αλόης

Την ανάκληση παρτίδων των συμπληρωμάτων διατροφής Solgar St. John’s Wort 175 και Solgar St.John’s Wort 300 ανακοίνωσε ο ΕΟΦ.

Ο λόγος είναι ότι ενδέχεται να περιέχουν αυξημένα επίπεδα σε αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης ( ΡΑ), μια φυσική ομάδα αλκαλοειδών που παράγεται από τα φυτά.

Αυτά είναι τα συμπληρώματα διατροφής που ανακαλούνται

Τα Solgar St. John’s Wort 175 και Solgar St.John’s Wort 300 παρουσιάζουν αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδεις και κατά των ιών ιδιότητες. Επίσης έχουν αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει θετικά καταστάσεις νευρικής υπερέντασης και ανησυχίας. Χρησιμοποιούνται κυρίως για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την διακίνηση του προϊόντος στην Ελλάδα ενημέρωσε για την εθελοντική της ανάκληση και ο ΕΟΦ στηρίζει την ενέργεια αυτή με την παρούσα απόφαση. Οι αποδέκτες των συγκεκριμένων παρτίδων είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν τα προϊόντα, σύμφωνα με τις οδηγίες της εταιρείας. Τα παραστατικά της ανάκλησης πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και να τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν.

Ανακαλείται χυμός αλόης λόγω ύπαρξης πυκτώματος

Την ανάκληση της παρτίδας 04338 του συμπληρώματος διατροφής – χυμού αλόης Desert Dawn Aloe Vera με ημερομηνία λήξης 07/2020 με αριθμό γνωστοποίησης 69672/30-10-2008,λόγω του ότι κατά την διάρκεια ποιοτικού ελέγχου της εταιρείας διαπιστώθηκε διαφορετική απόχρωση μεταξύ διαφορετικών συσκευασιών της ως άνω παρτίδας καθώς και πήκτωμα ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Ο χυμός αλόης αποτοξινώνει τον οργανισμό, βοηθά στην πέψη και την καλή λειτουργία του εντέρου, καταπραΰνει του ερεθισμούς των ιστών σ’ αυτές τις περιοχές και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και τοπικά (εξωτερική χρήση) σε εγκαύματα, κοψίματα, εκζέματα και τσιμπήματα εντόμων.

Χαρακτηριστικά Σύνθεσης
– 100% φυσικός χυμός αλόης
– Αλόη βιολογικής καλλιέργειας
– Στην καλλιέργεια δεν χρησιμοποιούνται παρασιτοκτόνα ή χημικά λιπάσματα
– Ψυχρής επεξεργασίας, σύγχρονες μέθοδοι σταθεροποίησης
– Δεν περιέχει αλκοόλη, πρόσθετα γλυκαντικά ή τεχνητά ενισχυτικά

Δοσολογία & Οδηγίες Χρήσης
Προσθέστε 30ml συμπυκνωμένου χυμού αλόης σε ένα ποτήρι νερό ή χυμό. Μετά το άνοιγμα διατηρείται στο ψυγείο και καταναλώνεται εντός ενός μηνός.
Κατάλληλο και για εξωτερική χρήση.

Η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την διακίνηση του προϊόντος στην Ελλάδα ενημέρωσε για την εθελοντική της ανάκληση και ο ΕΟΦ στηρίζει την ενέργεια αυτή με την παρούσα απόφαση. Οι αποδέκτες της συγκεκριμένης παρτίδας είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν το προϊόν, σύμφωνα με τις οδηγίες της εταιρείας. Τα παραστατικά της ανάκλησης πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και να τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν.

Δείτε περισσότερα θέματα υγείας στο Youweekly.gr

TAGS