ΕΦΕΤ - κόκκινος συναγερμός: Αυτά είναι τα αυγά που ΔΕΝ πρέπει να αγοράσετε το Πάσχα!

Μεγάλη προσοχή!

ΕΦΕΤ - κόκκινος συναγερμός: Αυτά είναι τα αυγά που ΔΕΝ πρέπει να αγοράσετε το Πάσχα!

Κόκκινος συναγερμός χτυπάει ο ΕΦΕΤ! Αυτά είναι τα αυγά που δεν πρέπει να αγοράσετε τώρα το Πάσχα!

Όλα τα αυγά (συμπεριλαμβανομένων των χύμα αυγών που πωλούνται στις Λαϊκές Αγορές) θα πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος με καθαρά γράμματα τον διακριτικό αριθμό του παραγωγού. Διαβάστε παρακάτω...

Αυτός ο διακριτικός αριθμός στα αυγά περιλαμβάνει:

  • Τον κωδικό αριθμό της μεθόδου εκτροφής:

0 = Βιολογικά

1 = Ελεύθερης βοσκής

2= Αχυρώνα ή δαπέδου με στρωμνή

3= Κλωβοστοιχίας

  • Την χώρα προέλευσης, που για την χώρα μας αναγράφεται ως GR
  • Tον κωδικό αριθμό που αντιστοιχεί σε κάθε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση
  • Τον κωδικό αριθμό ταυτοποίησης της μονάδας ωοπαραγωγών ορνίθων

Στα καταστήματα, όλα τα αυγά πρέπει να είναι συσκευασμένα. Υποχρεωτικά, τόσο στις μεγάλες όσο και στις μικρές συσκευασίες, πρέπει να φέρουν, στην εξωτερική όψη της συσκευασίας, τις προβλεπόμενες ενδείξεις (πέραν εκείνων που υπάρχουν στο κέλυφος του αυγού):

Τον κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου.

Την κατηγορία ποιότητας και βάρους.

Τον αριθμό αβγών, που περιέχει η συσκευασία.

Την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες, μετά την ημερομηνία ωοτοκίας).

Άλλα σημαντικά στοιχεία που πρέπει να προσέχετε

Η νωπότητα και η καταλληλότητα του αυγού διαπιστώνεται από τον έλεγχο της ημερομηνίας της λήξης και των σωστών ενδείξεων στην συσκευασία τους, όπως η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης.

Τα αυγά μπορούν να πωλούνται ως «extra» ή «extra φρέσκα» μόνο μέχρι την έβδομη ημέρα από τη συσκευασία τους ή την ένατη ημέρα μετά την ωοτοκία.

Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη φυλής της ωοπαραγωγού όρνιθας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του.

Ο χρωματισμός του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή και δεν επηρεάζει τη θρεπτική και βιολογική αξία του αυγού.

Συμβουλές

Αποφεύγετε να αγοράζετε αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος.

Αποφεύγετε να καταναλώνετε αυγά με κηλίδες αίματος, με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.

Μην χρησιμοποιείτε αυγά με δυσάρεστη οσμή.

Για τη καλή συντήρηση των αυγών που αγοράζετε μην τα πλένετε αλλά διατηρήστε τα σε δροσερό χώρο.

Η νωπότητα του αυγού διαπιστώνεται από το μέγεθος του αεροθαλάμου του. Τα φρέσκα αυγά έχουν πολύ μικρό θάλαμο.

Προειδοποίηση από τον ΕΦΕΤ: Αυτά τα πασχαλινά τρόφιμα περιέχουν τα περισσότερα συντηρητικά!

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διενεργεί ελέγχους στην Πασχαλινή αγορά για να μετρήσει τα συντηρητικά των τροφίμων που καταναλώνονται ιδιαίτερα την περίοδο της Σαρακοστής και του Πάσχα

Τα συντηρητικά στα τρόφιμα που καταναλώνονται ιδιαίτερα την περίοδο της Σαρακοστής και του Πάσχα βρίσκονται, αυτό τον καιρό, στο στόχαστρο των ελέγχων που διενεργεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην Πασχαλινή αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, από τις αρχές Μαρτίου έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 62 δειγματοληψίες, σε όλη την Περιφέρεια, σε συγκεκριμένα είδη τροφίμων που δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των ειδών όπου πραγματοποιούνται έλεγχοι σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ.

“Τέτοιου είδους τρόφιμα είναι τα συσκευασμένα τσουρέκια, οι βαφές αυγών, ορισμένα είδη τουρσιών, αποξηραμένα φρούτα, αρτοποιήματα και είδη ζαχαροπλαστικής, συσκευασμένες και χύμα παρασκευασμένες σαλάτες, όπως ο ταραμάς και η τυροσαλάτα” εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας. Γνωστοποιεί, παράλληλα, ότι τα δείγματα αποστέλλονται για έλεγχο στη Χημική Υπηρεσία Κεντρικής Μακεδονίας του Γενικού Χημείου του Κράτους καθώς υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας, που προβλέπει τη λήψη 170 δειγμάτων διαφόρων κατηγοριών για όλο το έτος.

“Η συνεργασία της Περιφέρειας με τον ΕΦΕΤ ανανεώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά καθώς αποφεύγονται τα φαινόμενα διπλών ελέγχων και αλληλοεπικαλύψεων και διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξει καμία απολύτως σπατάλη πόρων, χωρίς έκπτωση στον έλεγχο των προϊόντων και την προστασία των καταναλωτών.

Ωστόσο στα προγράμματα των ελέγχων του ΕΦΕΤ δεν υπάρχουν όλα τα προϊόντα κάθε χρόνο γι αυτό και επιλέξαμε να προβούμε και σε δειγματοληψίες σε προϊόντα της Πασχαλινής αγοράς, σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους αλλά και σε είδη που ζητούν οι ίδιοι οι παραγωγοί όπως το μέλι και το λάδι” τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Γιουτίκας.

Υπογραμμίζει, άλλωστε, ότι οι έλεγχοι θα ενταθούν το χρονικό διάστημα από τις 22 Απριλίου ως τις 4 Μαϊου, που κορυφώνεται η κίνηση στην αγορά.

Μέχρι στιγμής, στη Χημική Υπηρεσία Κεντρικής Μακεδονίας του Γενικού Χημείου του κράτους έχουν σταλεί 43 δείγματα τροφίμων από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και 19 από τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες.

Το καλοκαίρι θα δοθεί έμφαση στους ελέγχους στα ελεύθερα αλκοόλης ποτά, ενώ σε τυριά, σαλάτες χύμα ή συσκευασμένες και αποξηραμένα φρούτα, έλεγχοι και δειγματοληψίες θα γίνονται όλο το χρόνο.