3+1 μυστικά για να κάνεις την πιο θεϊκή μαγειρίτσα με λεμόνι - Έτσι την φτιάχνουν οι γιαγιάδες στο χωριό

Θα βγει... λουκούμι

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
3+1 μυστικά για να κάνεις την πιο θεϊκή μαγειρίτσα με λεμόνι - Έτσι την φτιάχνουν οι γιαγιάδες στο χωριό

Κι όμως οι γιαγιάδες ξέρουν και πρέπει να μάθεις κι εσύ τα μυστικά τους για το πως να φτιάξεις την πιο θεϊκή μαγειρίτσα με λεμόνι. Είναι 3+1 και τα έχουμε όλα παρακάτω.

Το Πάσχα είναι η λαμπρότερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Ανάμεσα στα έθιμα του Πάσχα είναι και η μαγειρίτσα, μια νόστιμη σούπα που πρωταγωνιστεί παραδοσιακά το βράδυ της Ανάστασης. Είναι το πρώτο πιάτο που έχει κρέας μετά τη νηστεία της Σαρακοστής και είναι ιδανική για το στομάχι που απείχε τόσες μέρες από τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης.

Ποια είναι λοιπόν τα μυστικά για μαγειρίτσα που θα τους ξετρελάνει όλους, ώστε να θέλουν και δεύτερο πιάτο;

  • Όταν πάμε στον κρεοπώλη: Για να φτιάξουμε την τέλεια μαγειρίτσα είναι σημαντικό να προσέξουμε κάποια θέματα όταν πάμε στον κρεοπώλη. Φυσικά θα πάμε σε εκείνον που εμπιστευόμαστε, που μας ξέρει και θα μας δώσει κρέας φρέσκο και υψηλής ποιότητας. Ζητάμε εντεράκια και συκωταριά από μικρό αρνί ή κατσίκι καθώς τα μικρά ζώα τρέφονται μόνο με γάλα και δεν θα βγάλουν βαριά μυρωδιά όταν τα μαγειρέψουμε. Επίσης πρέπει να προσέξουμε να μην παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και φυσικά να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στη σκόνη και τα έντομα.
  • Σχολαστικό καθάρισμα των εντέρων: Γενικά η μαγειρίτσα είναι μια εύκολη σούπα, αντίθετα με ότι πιστεύουν οι περισσότεροι. Το μόνο δύσκολο σημείο στην όλη υπόθεση είναι το καθάρισμα των εντέρων. Κι αυτό είναι δύσκολο μόνο γιατί αποτελεί μια χρονοβόρα διαδικασία. Ωστόσο είναι απαραίτητο να καθαριστούν σχολαστικά και με προσοχή. Για το λόγο αυτό ξεκινάμε το πλύσιμο των εντοσθίων από την προηγούμενη μέρα. Τα πλένουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό εξωτερικά και τα βάζουμε σε σουρωτήρι. Πιάνουμε την άκρη από κάθε εντεράκι, διπλώνουμε λίγο και με μια βελόνα πλεξίματος σπρώχνουμε προς το εσωτερικό του. Τραβάμε μέχρι να βγει η βελόνα από την άλλη άκρη, προσέχοντας όσο μπορούμε να μην τρυπήσουμε το έντερο. Όταν έχουμε γυρίσει το μέσα έξω από όλα τα έντερα πλένουμε ξανά με άφθονο νερό. Τα βάζουμε σε μια λεκάνη γεμάτη χλιαρό νερό και χυμό από τρία λεμόνια, και τα αφήνουμε στο ψυγείο να ασπρίσουν.

Koλπάκια για πετυχημένο αυγολέμονο

  • Το σωστό αυγολέμονο, όπως έλεγε πάντα η γιαγιά Ελένη, γίνεται μόνο με τους κρόκους των αυγών.
  • Προσέχουμε τη θερμοκρασία στους κρόκους. Η θερμοκρασία πρέπει να ανέβει σταδιακά, ώστε το αυγολέμονο να είναι τελικά τόσο ζεστό όσο το φαγητό μας στην κατσαρόλα.
  • Ρίχνουμε για το λόγο αυτό λίγο λίγο ζωμό από τη σούπα μας μέσα στο μπολ με το αυγολέμονο και ανακατεύουμε γρήγορα με ένα σύρμα.
  • Ενσωματώνουμε το μείγμα μας στην κατσαρόλα ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα και την κουνάμε να πάει το αυγολέμονο παντού.
  • Αφήνουμε το αβγολέμονο για την τελευταία στιγμή για να μην χρειαστεί να ξαναζεστάνουμε το φαγητό και μας κόψει.

Tips κατά το μαγείρεμα

  • Ξεκινάμε την προετοιμασία μας από το πρωί. Ψιλοκόβουμε τις καθαρισμένες αντεριές και τα συκωτάκια (αφού τα έχουμε πλύνει κι αυτά), τα ζεματάμε ξεχωριστά και τα σωτάρουμε να είναι έτοιμα.
  • Η μαγειρίτσα δεν χρειάζεται να είναι φορτωμένη με πολλά, ώστε να γίνει ανάλαφρη και να μην μπερδεύονται οι γεύσεις. Εμείς βάζουμε μέσα μόνο συκωτάκια, εντεράκια, φρέσκα κρεμμυδάκια, μυρωδικά (άνιθο, δυόσμο, μαϊντανό) και ελάχιστο ρύζι.
  • Αγοράζουμε και χρησιμοποιούμε μόνο φρέσκα μυρωδικά είτε από την λαϊκή αγορά είτε από το σούπερ μάρκετ. Αν μάλιστα έχουμε αρωματικά φυτά σε δικές μας γλαστρούλες ακόμη καλύτερα.
    Κατά το μεσημέρι μαγειρεύουμε τη μαγειρίτσα.
  • Προσθέτουμε το ρύζι 15 λεπτά πριν το τέλος, για να μην παραβράσει και λασπώσει.
    Ο άνιθος, ο δυόσμος και ο μαϊντανός μπαίνουν κι αυτά προς το τέλος για να μην καταστραφεί η γεύση και το άρωμά τους.
  • Το αυγολέμονο το προσθέτουμε το βράδυ, την ώρα που θα φάμε τη μαγειρίτσα, για να την απολαύσουμε ζεστή.

Συνταγή για την πιο θεϊκή μαγειρίτσα με λεμόνι

Συνταγή Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για μαγειρίτσα

"Μαγειρίτσα με μαρούλι φρικασέ, συκωτάκια και ρύζι. Η κλασική συνταγή με όλα τα μυστικά για την αγαπημένη γεύση της Ανάστασης!", αναφέρει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου στο argiro.gr

Υλικά Συνταγής

  • 1 συκωταριά αρνίσια
  • πνευμόνια και αντεράκια
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
  • 1 μαρούλι χοντροκομμένο
  • 1 φλ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 φλ. ζωμό κρέατος
  • 1 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
  • 1/3 φλ. ρύζι γλασέ

Για το αυγολέμονο

  • 3 αυγά
  • χυμό λεμονιού
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Για την κλασική μαγειρίτσα με μαρούλι φρικασέ και συκωτάκια, πρώτη μας δουλειά είναι να πλύνουμε καλά τα αντεράκια, τη συκωταριά και τα πνευμόνια.
  • Τα ζεματίζουμε σε βραστό νερό για 10΄.
  • Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Με ένα ψαλίδι κουζίνας ψιλοκόβουμε τα εντόσθια σε πολύ μικρά κομμάτια.
  • Ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
  • Προσθέτουμε τα κομμάτια της συκωταριάς και τα τσιγαρίζουμε.
  • Ανακατεύουμε συνεχώς για περίπου 15΄.
  • Ρίχνουμε το μαρούλι και τον άνηθο και αλατοπιπερώνουμε.
  • Μετά από 5΄ προσθέτουμε 1 κουταλιά από το ζεστό ζωμό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε και τον υπόλοιπο ζωμό και σιγοβράζουμε για 40΄.
  • Περίπου 20΄ πριν κατεβάσουμε τη σούπα από τη φωτιά, ρίχνουμε το ρύζι.

Για το αυγολέμονο

  • Χτυπάμε τα ασπράδια. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους και ρίχνουμε λίγο λίγο το χυμό λεμονιού. Δείτε εδώ όλα τα μυστικά μου για τέλειο αυγολέμονο.
  • Παίρνουμε ζωμό από το φαγητό και αραιώνουμε το αυγολέμονο.
  • Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα.
  • Βράζουμε για 2΄-3΄ και σερβίρουμε τη σούπα με φρέσκο άνηθο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ωστόσο, δες εδώ και μια σούπερ συνταγή για παραδοσιακό τσουρέκι!